Deniz AYHAN/Sozcu.com.tr

Başbakan Erdoğan dün 12 günlük aradan sonra Ankara'ya döndü. Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Başbakan için bir karşılama töreni organize edildi. Erdoğan'ın karşılama töreniyle ilgili iddialar ise TBMM'nin gündemini oluşturdu.

"100 TL YAKIT GİDERİ"

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Esenboğa Havalimanında ve çeşitli yerlerde  kamu araçlarıyla ve taksi duraklarından talimatla temin edilen taksilerle konvoy oluşturulduğu ve insanların havalimanına taşındığı, Belediye işçilerine personelin katılımının zorunlu olduğuna dair SMS gönderildiği karşılama için araç ile gelen personele 100 TL yakıt gideri verildiği iddialarını Meclis'e taşıdı.

"DEVLET OLANAKLARIYLA KARŞI ORGANİZASYON"

Levent Gök,  "Öncülüğünü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in  yaptığı bu organizasyonda, gezi parkındaki dirence karşı bir karşılık verilmek istendiği muhakkaktır. Gezi parkı ve Türkiye’deki tüm protestolarda halkın kendi duyarlılığı ve olanaklarıyla herhangi bir organizasyona bağlı olmadan göstermiş olduğu tepkinin karşısında devlet olanaklarıyla bir karşı organizasyon yaratıldığı tartışılmazdır." dedi ve TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

1-Belediye Başkanının görevleri arasında bulunmadığı halde Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında  belediye araç ve personeliyle karşılamaya insan taşıması nedeniyle  bir soruşturma açtıracak mısınız?

2-Ankara Büyükşehir Belediyesi Personel İşleri Dairesi'nin çalışanların cep telefonlarına attığı SMS ile; “Türkiye devletinin büyük lideri sayın Başbakanımız Recep TAYYİP ERDOĞAN için yarın saat 13.00’de Esenboğa Havalimanın da karşılama yapılacaktır tüm personelin katılımı zorunludur. İzinli personel çalışma ücreti alacaktır ve karşılama için araç ile gelen personele 100 TL yakıt gideri verilecektir. Katılmayan personel hakkında yasal işlem yapılacaktır. Ankara.b.b. Personel işleri” denildiği doğru mudur? Doğru ise bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Yasada ve usulde yer olmayan bu eylem için tüm Ankaralıların vergileriyle oluşan kaynaktan AKP mitingi için harcama yapılmasını soruşturacak mısınız?

3-Taksi durakları aranarak duraktaki taksilerin yarısının karşılamaya katılmasının bir talimat olarak verilmiş olduğu yolundaki bilgiler kamuoyunda büyük rahatsızlıklara neden olmuştur. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

4-Ankara Büyükşehir Belediyesince Kamu araçlarına AKP bayrakları yapıştırılarak AKP propagandasında kullanılmış olması karşısında bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

TARHAN, ERDOĞAN'A SORDU

"Basında ve sosyal medyada yer alan haberlere göre Ankara Esenboğa’da karşılanmanız sırasında sizi karşılayan kişilerin büyük bir çoğunluğunun Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanı olduğu, havaalanına zorla belediyeye ait araçlarla getirildikleri iddia edilmektedir. Belediyenin resmi araçlarına AKP bayrakları asıldığı, karşılamaya katılmak istemeyen personelin tehdit edildiği sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda açıkça gözükmektedir. Karşılama sırasında havaalanı yolunun 5 saate yakın trafiğe kapandığı iddia edilmektedir." diyen CHP'li Tarhan ise Başbakan Erdoğan'dan şu soruların yanıtını istedi:

-Ankara  Esenboğa’da sizi karşılayan kitlenin Büyükşehir Belediye çalışanlarından toplanmak üzere, kişi başı  100 lira yakıt parası verileceğinin mesajla bildirildiği,  araç plaka numaralarının listesinin yapıldığı, gelmeyenlerin sözleşmesinin yenilenmeyeceği tehdidine uğradıkları  iddiaları doğru mudur? Bu para verildiyse, kimin cebinden verilmiştir?

-Yolu trafiğe kapattıkları gerekçesi ile göstericilere aşırı şiddet uygulayan polisin, sizi karşılamaya gelen kalabalığın havaalanı yolunu 5 saat tarfiğe kapatmasına rağmen müdahele etmemesi eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

-Adam toplamada sonuç alamasa da gösterdiği olağanüstü çaba karşısında, mezkur belediye başkanını yeniden aday göstermeyi düşünüyor musunuz?

-Demokratik tepkilere tahammülsüzlüğünüzü, kalabalıklara haykırarak, hala cami, başörtüsü ve din üzerinden gidermeye çalışmanız, cami imamının yalanlamasına rağmen olmayan şeyleri gerçeğe aykırı olarak kışkırtmak amacıyla kullanmanız doğru mudur? İnanç sizin her sıkıştığınızda oynayacağınız oyuncağınız mıdır?  Birlikte kandil kutlayan insanları birbirine düşman etmeye  çalışmak hangi etiğe sığar?. Mümkünse o etiğin tarihsel kaynaklarını bize açıklar mısınız?

-Göstericilere yönelik sözlerinizden bazıları olan  “sabrın da bir sonu var,  bunun bedelini ağır ödeyeceksiniz, ümük sıkmak”  gibi sözlerin açılımını yapar mısınız?  Bunları sarfederken,  halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçundan sabıkanız olduğunu unuttunuz mu?

-Polisi halka karşı kışkırtmak için söylediğiniz tehlikeli sözleri geri almayı düşünüyor musunuz?