Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun açıklamasında çiftlik böceklerinin dana ve tavuk etine iyi bir alternatif olabileceği belirtildi. Bu bulgu, kurumun insan ve çiftlik hayvanlarının gıdalarında protein kaynağı olarak kullanılmasına ilişkin ilk risk değerlendirmesinde yer alıyor.



BÖCEKLERİN ZARARI KULLANILAN TARIM YÖNTEMİYLE İLGİLİ

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'na bağlı olan EFSA'nın raporunda, insan tüketimi için ve hayvan besinlerinde kullanılan çiftlik böceklerinin biyolojik ve kimyasal zararlarının, uygulanan tarım yöntemiyle ilgili olduğu sonucuna ulaştı. Böcek tüketen insan ve hayvanların sağlığının böceklerin nasıl yetiştirildiğine ve işlendiğine bağlı olduğunu belirten kurum, raporunu Avrupa Komisyonu'na gönderdi.



Avrupa Birliği içindeki çiftlik böceklerine talebin sinekler, güveler, solucanlar ve çekirgeler gibi sayılı türlerle sınırlı olması bekleniyor. Avrupa Komisyonu yetkilileri şimdilik böcek pazarının küçük olduğunu ama ilgilinin arttığını söylüyor.

"BÖCEKLER SÜRDÜRÜLEBİLİR BESİN KAYNAĞI"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) da, yenebilir böceklerin artan dünya nüfusu için sürdürülebilir bir besin kaynağı olduğu görüşünde. FAO da bugünlerde yenebilir böceklerin insanların beslenme rejiminde oynadığı rolü araştırıyor. Örgüt "2050'ye yönelik eğilimlere göre, dünya nüfusu 9 milyarı bulacak. Mevcut ekosistemden daha fazla gıda/besin üretimi talep edilecek ve çevreye daha büyük bir baskı uygulanacak" diyor.



BM böcekleri yüksek kalite protein içeren kaynak olarak kabul ediyor. Böcekler hayvan proteini, yağ, vitamin, lif ve mineral açısından zengin içeriğe sahip. Ayrıca daha az besi ve suyla böcek yetiştirmek mümkün.

Bugün dünyada en az 2 milyar insan düzenli olarak 1900 böcek türü tüketiyor.

BBC

48 milyon yıllık at fosili bulundu

48 milyon yıllık at fosili bulundu