Dünya zaman zaman yörüngesi üzerinde denk geldiği yanmış irili ufaklı toz parçacıklarıyla buluşur. Bu parçacıklar dünya atmosferine büyük bir hızla girerek alev alır ve böylece görsel bir şölen olan meteor yağmurları oluşur.



Dünyanın yörüngesi her yıl Nisan ayında Thatcher (C/1861 G1) kuyrukluyıldızından kopan parçaların yörüngesi ile kesişmektedir. Lyrid (Lir) Meteor Yağmuru olarak adlandırılan bu gök olayı her sene 16 Nisan - 25 Nisan tarihleri arasında yaşanıyor.



Bu sene meteor yağmurunun zirve noktasına ulaşacağı 22 ve 23 Nisan günleri Ay'ın parlaklığı dolunay zamanına oranla 15'te 1 olacağı için gökyüzü karanlık olacak, bu da  saatte 10-20 meteor gözlemleyebilmemizi sağlayacak.



1982 yılında saatte 90 adet Lyrid meteoru gözlemlenmiş ve meteorların saniyede 49 kilometreye kadar ulaşan bir hızda atmosfere girdiği gözlemlenmişti.



Şehir ışıklarının yoğun olduğu yerler ile alçak yerlerde meteor yağmurlarını seyretmek pek mümkün değil. Işığın az olduğu ve mümkün olduğunca yüksek bir yerden gözlem yapılması durumunda oldukça keyifli bir gök olayına şahit olabilirsiniz.

100 bin galakside yaşam arayışı negatif sonuçlandı

100 bin galakside yaşam arayışı negatif sonuçlandı



Dünyanın su kaynağı kuyruklu yıldızlar mı?

Dünyanın su kaynağı kuyruklu yıldızlar mı?