Ali GÜLEN /FRANKFURT

Huffington Post gazetesi, Türkiye analizinin yer aldığı "Erdoğan, seçim zaferi için iç savaş riskini aldı" başlıklı haberinde, yaşanan son gelişmeleri madde madde sıraladı. Bu haber, kısa sürede sosyal medyada yayıldı ve Almanca konuşulan ülkelerdeki diğer yayın organları tarafından da kullanılmaya başlandı.

Ünlü Alman gazeteci Benjamin Prüfer’in geniş analizine yer veren gazete, madde madde son gelişmeleri şu şekilde yayınladı;


TÜRKİYE’DE İÇ SAVAŞ GİDEREK GERÇEK OLUYOR: Türk milliyetçiler, ülkenin çeşitli yerlerinde HDP binalarına saldırdı, ateşe verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yandaşları ise Hürriyet binasına saldırdı.




ÜLKE ŞİDDET SARMALINDA: Ülke hızla şiddete yuvarlanıyor, çünkü Erdoğan böyle istiyor. Kafasındaki düşünce şu; Eğer PKK ülkede saldırılarını sürdürürse, 1 Kasım’daki yeni seçimlerde halk kendisinin arkasında duracak.

VE PLANI İŞLİYOR: PKK örgütü yandaşlarının çok bulunduğu Güneydoğu Anadolu’daki bir çok kentte iç savaşı andıran manzaralar yaşanmaya başlandı. Cizre’de PKK yandaşları, YDG-H üyeleri, güvenlik güçleri ile çarpışıyor.



CİZRE’DE SAVAŞ VAR: İngiliz Gazetesi Guardian’da yayınlanan bir videoda, bir zırhlı araç görünüyoru. Gözyaşartıcı bomba atabilen bu zırhlı araca molotof kokteylleri ile saldırılıyor. Bir bölge sakini, bir keskin nişancının çatıdan saatlerce insanlara ateş ettiğini, sonra da kaybolduğunu belirtiyor. İlçenin dış dünya ile ilişkisi kesilmiş durumda. Alman DPA Ajansı’na konuşan IHD üyesi Emirhan Ulusal, Pazar günü elektrik ve internet olmadığını, ilçeye giriş çıkışların yapılamadığını belirtti.

Daily Telegraph, Türkiye'de iç savaş kaygısının arttığını yazdı

Daily Telegraph, Türkiye'de iç savaş kaygısının arttığını yazdı

PKK HER GÜN CAN ALIYOR: PKK hemen hemen her gün asker ve polis öldürüyor. Hava kuvvetleri Kuzey Irak ve Türkiye’de bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor. Korkulan iç savaş çoktan başladı bile…


YILLARDIR VAR OLDUĞU SANILAN BARIŞ BİTTİ: 2013 yılından beri PKK ile Türk hükümeti arasında silahların susması anlaşması vardı. Haziran'da yapılan seçimlerde Erdoğan’ın islamcı-tutucu partisi AKP çoğunluğu kaybedince her şey değişti.



ERDOĞAN İÇİN UTANDIRICI SONUÇ: Bir pro-Kürt partisi olan HDP ilk kez meclise girmeyi başardı. Bu partiye sadece Kürtler oy vermedi, Erdoğan’ı başkan yaptırmama sloganıyla seçime girdi ve 'bir diktatör’e karşı uyarılar yaptı.

ERDOĞAN KOALİSYON ORTAĞINI SEÇMELİYDİ: Bunu yapmadı, onun yerine, yeniden seçim kararı verdi. O baştan beri sadece bir geçiş dönemi düşünerek, yeni bir seçim çağrısı yapıyordu, sadece ve hep bunu planlıyordu. Seçim kampanyasına destek olarak korkuyu körüklüyor ve Kürtlerle çelişkiyi tırmandırıyor.



ERDOĞAN, GÜCÜNÜ GARANTİLEMEK İÇİN İÇ SAVAŞI GÖZE ALDI: Kendi gücünü pekiştirmek isteyen Erdoğan, bir iç savaşı göze almış durumda. Herkes, öncelikli tehdit olan IŞİD’le savaşılacağını beklerken, o Kürtlerle savaşa girmeyi seçti.

Dünya yazarlarından Erdoğan'a mektup

Dünya yazarlarından Erdoğan'a mektup