Şam’daki en etkin muhalif gruplardan olan İslam Ordusu’nun lideri Zehran Alluş’un (44) Doğu Guta’da toplantı yaptığı esnada uçaklarla düzenlenen saldırı sonucu öldüğü bildirildi. Alluş, nisan ayında Türkiye’de de temaslarda bulunmuştu. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Abu Hammam El-Buveydani'nin, Alluş'un yerine İslam Ordusu'na komutanlık edeceğini açıkladı.

Reuters


İngiliz haber ajansı Reuters, iki muhalif savaşçıya dayandırdığı haberinde, Alluş’un, Rusya’ya ait olduğu sanılan uçakların grubun karargâhına düzenlediği saldırıda öldüğünü bildirdi. Ancak bu iddiayı doğrulayan bir açıklama gelmedi.

EL MEYADİN: 13 FÜZEYLE VURULDU


Şam yönetimine yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli El Meyadin televizyonu, Alluş'un öldürüldüğü hava saldırısının görüntülerini yayınladı. El Meyadin'in haberine göre; Şam yönetimi Alluş'un başka bazı silahlı grupların komutanlarıyla el-Merc bölgesinde toplantı yapacağı bilgisini aldıktan sonra harekete geçti ve Alluş'un içinde olduğu belirlenen bina 13 füzeyle vuruldu.

AHRAR'UŞ ŞAM'DAN 7 ÜST DÜZEY YETKİLİ ÖLDÜ


Saldırıda Alluş'un dışında İslam Ordusu'nun 13, El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam'ın yedi üst düzey isminin de öldüğü belirtiliyor. Öte yandan, Feylak er-Rahman grubu da saldırı sırasında binada bulunan liderleri Ebu en-Nasr'ın öldüğünü duyurdu. Alluş'un ardından İslam Ordusu liderliğine Ebu Hammam'ın getirildiği belirtiliyor.


NİSAN'DA TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ


Nisan ayında Türkiye’ye gelerek temaslarda bulunan Alluş’un lideri olduğu İslam Ordusu’nun adı, Türkiye-Katar ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen gruplar arasında geçiyor. Rejim ve IŞİD’e karşı savaşan Alluş, Suudi Arabistan’da Cenevre müzakereleri öncesi muhalefeti birleştirmek amacıyla geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Riyad toplantılarına da katılmıştı.

İSLAMİ CEPHE ÜYESİ


İslam Ordusu, Ahrar'uş Şam, Ansar el İslam gibi gruplarla birlikte İslami Cephe’nin içinde yer alıyordu. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Suriye devlet televizyonu da Alluş’un öldüğünü doğruladı. Alluş ve beraberindekilerin Şam’ın Doğu Guta bölgesinde gizli karargâhta toplantı halindeyken bombardıman sonucu öldürüldüğü belirtildi.

YERİNE YENİ KOMUTAN ATANDI


Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı savaşan İslam Ordusu Komutanı Zehran Alluş'un Rus bombardımanında öldürülmesinin ardından yerine yeni komutan atandı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Abu Hammam El-Buveydani'nin, Alluş'un yerine İslam Ordusu'na komutanlık edeceğini açıkladı.

ZEHRAN ALLUŞ KİMDİR?


Selefi din adamı Abdullah Alluş'un oğlu olan ve Suriye'de Esad'a karşı silahlı mücadele eden Zehran Alluş, Suriye'nin Duma kentinde 1971'de doğdu. Üç kişiyle evli olan Alluş'un babası, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Dimeşk Üniversitesi'nde İslam Hukuku Fakültesi'ni bitirdi, aynı üniversitede mastırını tamamladı. Daha sonra rejim muhalifi olduğu için Suudi Arabistan'nın Medine kentine taşındı. Aynı şehirde bulunan İslam Üniversitesi'nde doktora ve profesörlük ünvanını alan Abdullah Alluş, yine bu üniversitede görev alarak ders anlatmaya başladı. Oğlu Zehran'ı ise 10 yaşından itibaren selefi eğitimiyle yetiştirdiği aktarılıyor.



Oğul Alluş ise ilk olarak 1996 yılında Şam yönetimi tarafından silahlı gruplara katıldığı gerekçesiyle sorguya alındı. 2009 yılında ise yine silahlı grup kurup, devleti yıkmaya çalışmaktan tutuklanarak hapse atıldı. Suriye'de yaklaşık iki yıl cezaevinde kalan Alluş, olayların başlamasıyla birlikte 2011 Haziran ayında çıkarılan afla tahliye edildi.

IŞİD terör örgütüyle ters düştüğü için aralarında problem olduğu ileri sürülen Suriyeli muhalif lider Zehran Alluş, ülkede 2011'deki ayaklanmadan sonra Esad'a karşı ilk bin 500 kişilik gönüllü birliği kuran kişi olarak biliniyor. Yaklaşık beş yıl önce 'Seriyye El-İslam" gönüllü birliğini oluşturan Alluş, daha sonra birliğin adını 'İslam Ordusu' olarak değiştirdi. Şu anda Suriye'deki mevcut muhalif gruplar arasında İslam Ordusu, silahlı askeri en geniş örgüt olarak biliniyor.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDA BİR İSİM


Alluş, Suriyeli muhalif aktivist Rezan Zeytune'nin kaçırılmasından sorumlu tutuluyordu. Hem muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi hem de Şam yönetimi onu, İslam Ordusu'nun Aralık 2013'te ele geçirdiği Şam'a bağlı Adra'da Alevi sivilleri katletmekle suçladı. Alluş son olarak İslam Ordusu'nun Duma'da, aralarında kadınların da bulunduğu Alevileri kafeslere koyarak canlı kalkan yaptığını gösteren bir video nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

DOĞU GUTA'DA ETKİN BİR GRUP


En organize gruplardan biri olan İslam Ordusu, Şam’ın Doğu Guta ve Duma bölgesinde etkin. Alluş, geçen hafta Amerikan Daily Beast haber sitesine yaptığı açıklamada, ABD’nin istese Suriye’de savaşı bitirmek için büyük rol oynayabileceğini, ancak şimdiki ABD yönetiminin serinkanlı bir şekilde bu rolü oynamayı reddettiğini öne sürmüştü.