ABD, AB, Fransa, İngiltere ve Rusya başta olmak üzere, Ankara'da bugün gerçekleşen ve en az 95 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıları tüm dünya tarafından lanetledi. Art arda taziye mesajları yayınlayan ülkelerin ortak mesajı "teröre karşı birlik çağrısı" oldu.

ABD'DEN TAZİYE MESAJI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki terör eylemiyle ilgili açıklama yaptı.
Ankara Büyükelçiliği tarafından yönetilen Türkçe Twitter hesabından açıklama yapan bakanlık, "ABD, bugünkü korkunç saldırıdan dolayı Türk halkına ve kurbanların ailelerine derin taziyelerini iletmektedir." ifadelerini kullandı.



ELYSEE SARAYI VE FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ankara'da meydana gelen patlamayı kınadı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Hollande'ın, onlarca insanın hayatını kaybettiği, yüzden fazla insanın da yaralandığı Ankara'daki barış mitingini hedef alan menfur terör saldırısını kınadığı belirtildi ve Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türk Halkı'na taziyelerini ilettiği de duyuruldu.



"DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"

Fransa Dışişleri Bakanlığı da Ankara'da meydana gelen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinden yapılan açıklamada: "Fransa bu sabah Ankara'da meydana gelen çok sayıda kurbanın olduğu terörist saldırıyı kınamaktadır. Hayatını kaybedenlerin ailelere başsağlığı diliyoruz. Böyle acı bir anda Fransa'nın Türk hükümeti ve halkıyla dayanışma içindeyiz." denildi.



İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: "DEHŞETE DÜŞTÜM"

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Ankara'da bu sabah meydana gelen patlama ile ilgili resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, patlamaları "barbarca" olarak yorumlayarak, İngiltere'nin Türkiye halkının yanında olduğunu söyledi.

Hammond, Twitter hesabında "Ankara'daki barbarca saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Patlamada hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarının acılarını paylaşıyorum. İngiltere, Türkiye halkının yanındadır" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı basın ofisi de ilerleyen saatlerde Ankara'daki saldırı ile ilgili resmi internet sayfalarında bir açıklama yayınlanacağını söyledi.



ALMANYA: SEÇİM ÖNCESİ KORKU OLUŞTURMA GİRİŞİMİ

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bu sabah saatlerinde Ankara’da düzenlenen bombalı saldırıları kınadı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada saldırının Türkiye’nin demokratik gelişme sürecine leke sürdüğüne dikkat çekildi. Barış ve huzur içerisinde gösteri yapan insanları hedef alan bu saldırılar, seçim öncesinde korku ortamı oluşturma girişimi olarak değerlendirdi. Steinmeier, Türkiye’deki sağduyulu ve demokratik insanların bir arada durup korku ortamı oluşturmaya çalışan zihniyetlerin karşısında dimdik durmaları gerektiğini vurguladı.

Bu tür girişimlere Türk halkının prim vermesi gerektiğin altını çizen Steinmeier, "Türk halkının içerisinde bulunan demokrasi anlayışına sahip insanların kaos ortamı oluşturmaya çalışan güçlere karşı boyun eğmeyeceklerine inanıyorum." ifadesini kullandı.



PUTİN, ERDOĞAN'A TAZİYELERİNİ İLETTİ

Ankara'da meydana gelen patlama nedeni ile Kremlin'den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a patlamada hayatını kaybedenler için taziyelerini ilettiği belirtildi.

Kremlin Basın Servisi'nden yapılan açıklamada Putin'in Erdoğan'a bir telgrafla taziyelerini ilettiği ve yaralılara acil şifa dilediği belirtildi.

Saldırının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan da tepki geldi. Ankara’da yaşanan trajediyi kınadıklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Biz bu canavarca eylemi kınıyoruz. Ölenlerin aileleri ve yakınlarına derin başsağlığı diliyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Organizatörler ve acımasız suçun failleri cezalandırılması gerekiyor.” dedi.

Uluslararası hukuka saygı temelinde geniş katılımlı terörle mücadele koalisyonu kurulması ile ilgili Rusya’nın önerilerinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydeden Zaharova, “Ankara’da yaşanan trajedi bölgesel ve bölge dışı ülkelerin terörle mücadele için ortak çabaların önceliğini olan ihtiyacı ortaya koydu. Teröre karşı başarı elde edebilmek için kısa vadeli çıkarların bir kenara bırakılması ve ana hedefe konsantre olunması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.



MEDVEDEV: TERÖRÜN HAKLILIK GEREKÇESİ OLAMAZ

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ankara'da meydana gelen saldırıdan dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu’na taziye telgrafı gönderdi.

Rusya Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Medvedev terör saldırısının hiç bir haklılık gerekçesinin olmadığına işaret ederek, olaya sert tepki gösterdi.

Medvedev, “Teröristlerin bu provokasyon saldırısının haklılık gerekçesi olamaz. Lütfen ölenlerin aile ve yakınlarına başsağlığımızı iletiniz. Tüm yaralı ve zarar görenlere acil şifalar diliyorum.” temennisinde bulundu.



İTALYA: KALLEŞÇE SALDIRI

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'a bir taziye mesajı gönderdi.

İtalya Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesine konan bilgiye göre Mattarella, "Ankara'da bu sabah, barış için gösteri yapan masum sivillere karşı düzenlenen alçakça saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendim" ifadelerini kullanarak, kalleşçe ve kınanması gereken bu saldırıyı, güçlü bir şekilde kınadığını belirtti.

Mattarella, barbarca kıyım yapılan bu olayın, terör belasına karşı birlik içinde mücadele etmenin aciliyetini ortaya koyduğunun da altını çizdi.

Mattarella mesajına, "Sayın Cumhurbaşkanı, bu büyük acı anında, İtalyanların ve İtalya'nın, dost ve müttefik ülkeye, Size, kurbanların ailelerine ve dost Türk halkına olan samimi yakınlığını ifade etmek isterim" şeklinde devam etti.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise, mikroblog sitesi Twitter'dan paylaştığı iletide, "#Ankara. Barış ve demokrasiyi yok etmek isteyen terörizme karşı Türkiye'nin yanındayız" ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN TERÖR SALDIRILARINI KINADI

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ankara'da düzenlenen terör saldırılarını kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Bugün sabah Ankara'da meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Masum insanların ailelerine içten taziyelerimizi sunuyoruz."



NATO'DAN DAYANIŞMA MESAJI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara'nın merkezinde onlarca kişinin ölümüne sebep olan saldırıyı şiddetle kınadı. Yazılı açıklama yayınlayan Stoltenberg, "Barış için gösteri yapan insanlara böylesine korkunç bir saldırı düzenlenmesi haklı görülemez." ifadelerine yer verdi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralananlar ve Türk halkının acısını paylaştığını belirten Stoltenberg, "Tüm NATO müttefikleri, terör belasıyla mücadelede birlik halindedir." dedi.



AB'DEN 'TERÖRE KARŞI BİRLİK OLMA' MESAJI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası'ndan Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ortak yaptıkları bir açıklama ile Türkiye'yi terorizme ve stabiliteyi bozacak her türlü tehlikeye karşı birlik olmaya çağrısı yaptı.



AVRUPA KONSEYİ: GADDARCA VE BARBARCA BİR SALDIRI

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, Ankara'daki barış mitingini hedef alan saldırıyı kınadı. Jagland adına yapılan yazılı açıklamada, "Ankara'dan bu sabah gelen haber şoke edici ve rahatsızlık verici. Bu, barışçıl göstericilere karşı gaddarca ve barbarca bir saldırıdır." denildi. Saldırıda yakınlarını kaybedenlere taziyelerini sunan Jagland, toplantı ve ifade özgürlüğünün, demokrasinin temel sütunları olduğunu vurguladı.

Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi'nin üyeleri arasında Türkiye de bulunuyor.

MISIR'DAN TERÖRE KINAMA

Türkiye ile Mısır arasında iki yıldan daha fazla süredir devam eden siyasi ve diplomatik krize rağmen, Kahire yönetimi Ankara’da 86 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınadı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan resmi açıklamada, "Türkiye'nin başkenti Ankara'da meydana gelen saldırıyı kınıyoruz. Mısır, 86 kişinin öldüğü ve onlarca vatandaşınında yaralandığı terör saldırısında Türk halkının yanındadır" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın devamında, "bütün dünya ülkelerinin teröre karşı net, kararlı ve güçlü bir duruş sergilemesi ve terör kaynaklarının kurutulup kökünden sökülüp atılması gerektiği" vurgulanarak, saldırıda Türk halkına ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunuldu.



SURİYE MİLLİ KOALİSYONU SALDIRIYI LANETLEDİ

Suriye Milli Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, Ankara'daki terör saldırısını kınadı. Twitter hesabından açıklama yapan Halid Hoca, "Ankara'da 20 masum cana kıyan gaddar saldırıyı ve planlayanları lanetliyor, şehit düşen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.



ALİYEV TAZİYELERİNİ BİLDİRDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara'da meydana gelen patlamadan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Aliyev, taziye mesajında patlama sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Aliyev mesajında, "Facia nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, tüm Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adından derin üzüntülerimi bildiririm." ifadesine yer verdi.

GÜRCİSTAN'DAN TAZİYE MESAJI

Gürcistan Cumhurbaşkanı Georgi Margvelaşvili, Ankara'da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladı. Margvelaşvili yaşanan elim olaydan duyduğu endişeyi dile getirerek, ülke olarak terörün her türlüsünü lanetle kınadıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Margvelaşvili kanlı olayın dehşet verici olduğuna vurgu yaparak, ülkesinin uluslararası oluşumlar nezdinde terörle mücadeleye azimle ve kararlılıkla devam edeceğini bildirdi. Terör olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten Cumhurbaşkanı, yaralılara da acil şifalar diledi. Cumhurbaşkanı Margvelaşvili mesajında dost ve kardeş ülke Türkiye’nin acısını paylaştığını ve yaşanan bu elim olayda Gürcistan halkı olarak Türk halkının yanında olduklarını ifade etti.



PAKİSTAN'DAN TERÖRE KINAMA

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Ankara'daki terör saldırısını derin üzüntüyle öğrendiklerini açıkladı. Elçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Pakistan, bu alçakça terör eylemini mümkün olan en sert şekilde kınamaktadır" denildi ve Türk halkı ve hükümetine taziyeler sunulurken, yaralananlar için ise acil şifa dilekleri iletildi. Açıklamada, terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma mesajı verilirken, "Türkiye'nin bu musibetin üstesinden tabiatındaki kararlı tutumla geleceğine inancımız tamdır" denildi.

Ankara'daki bombalı saldırıyı bir gün önce Twitter'dan yazdı!

Ankara'daki bombalı saldırıyı bir gün önce Twitter'dan yazdı!