Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu süre içinde doğan 32 bini aşkın çocuk için de aileler yardım alabilecek. Yurt dışında yabancı erkeklerle evlenen Türk anneler de çocuk yardımına hak kazanacak.

9 GÜNDE 32 BİN ÇOCUK DOĞDU

Aileleri çocuk sahibi olmaya teşvik etmek amacıyla çıkarılan doğum yardımı düzenlemesinin uygulama esaslarını belirleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme Sayıştay’ın görüşü üzerine 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren uygulanacak. Dolayısıyla doğum yardımları yönetmeliğin yayımından 9 gün önce başlamış oldu. Bu sayede çocuk yardımı alacağını bilmeden çocuk sahibi olan ailelere bir anlamda piyango vurdu. TÜİK verileri, 9 günde 32 bin civarında canlı çocuk doğumu gerçekleşmiş olabileceğini gösteriyor. 15 Mayıs’tan itibaren çocuk sahibi olan ailelerin yardımları alabilmesi için başvuruda bulunmaları gerekiyor.

YARDIM ANNEYE VERİLECEK

Doğum yardımlarının esaslarını belirleyen düzenlemeye göre, ailelere yeni doğan ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve diğer çocuklar için de 600 lira yardım yapılacak.  Yardımı alabilmek için ailelerin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezi, yurt dışında konsolosluklar ile bakanlık tarafından belirlenecek yerlere başvuruda bulunmaları gerekiyor. Çocuk yardımı parası aile içerisinde sadece doğumu yapan anneye verilecek. Doğum sırasında annenin yaşamını yitirmesi halinde yardım varsa baba, baba yoksa kanuni mirasçılarına ödenecek.

ÇOCUKLU AİLELER

Düzenlemeye göre, 15 Mayıs ve sonrasında doğan çocuklar için yapılacak ödemede, bu tarihten önce doğmuş çocuk sayısı ve sıralama dikkate alınacak. Buna göre, bu tarihten önce örneğin iki çocuğu olan bir aile yeni doğan çocuğu için üçüncü çocuk yardımı olan 600 TL verilecek. Evlat edinilen çocuk için yardım yapılmayacak. Ancak daha önce çocuk evlat edinmiş bir aile bugün ilk çocuğunu yaparsa ilk çocuk parası olan 300 lira yerine ikinci çocuk için öngörülen 400 lira yardım alacak.

ALMAN BABAYA DA YARDIM VAR

Ailelerin çocuk yardımından yararlanabilmesi için annesi ya da babasından en az birinin Türk olması gerekiyor. Aynı şekilde mavi kart sahibi aileler de yardıma hak kazanıyor. Yurt dışında yaşayan ve eşlerden en az biri Türk olan aileler konsolosluklara başvurarak çocuk yardımı alacaklar. Buna göre, örneğin Almanya’da bir Alman vatandaşıyla evlenip çocuk doğuran Türk anne, bu yardımları almaya hak kazanacak.