ABD Merkez Bankası, Temmuz ayı toplantısına ilişkin açıklama yaptı. Fed faizleri yüzde 0-0,25 seviyesinde sabit tuttu.

ABD ekonomisinin son aylarda ılımlı derecede büyümeyi sürdürdüğü belirtilen bildiride, işgücü piyasasındaki iyileşmenin de güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlikle sürdüğü kaydedildi. Tüketici harcamaları ve konut sektörünün de güçlenmekte olduğuna işaret edilen bildiride, enflasyonun ise önceki dönemlerde gerileyen enerji fiyatları nedeniyle hala Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyrettiği vurgulandı.

BİRÇOK VERİ GÖZ ÖNÜNE ALINACAK

FOMC'nin politika faiz oranını değiştirmeme kararını, oy birliğiyle aldığı toplantının bildirisinde, şu ifadelere yer verildi:

"Komite, federal fon faiz oranını, tam istihdam ve fiyat istikrarında kaydedilen ilerlemeyi desteklemek için yüzde 0-0,25 aralığındaki mevcut seviyesinde tutmanın uygun olduğu görüşünü teyit etti. Komite, bu oranı ne kadar süre koruyacağına, tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine yönelik ilerlemeyi değerlendirerek karar verecek. Bu değerlendirme, işgücü piyasasına ilişkin şartlar, enflasyon göstergeleri ve beklentileri, finansal ve uluslararası gelişmeleri de içeren birçok veriyi göz önüne alacak."

SONRAKİ TOPLANTI 15-17 EYLÜL'DE

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışına başlama kararının alınabileceği bu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyecek. Öte yandan, ekonomistler, temmuz ayı toplantı bildirisinin önceki metinlere çok yakın olduğuna dikkati çekti. Ekonomistler, FOMC'nin faiz artışına eylül toplantısıyla başlayıp başlamayacağı konusunda temkinli olduğunu ve bu nedenle net bir ipucu vermediğini belirtti.

New York Borsası'nda, endeksler, FOMC toplantı bildirisinin ardından alış ağırlıklı seyrini sürdürüyor. Dolar ise uluslararası piyasalarda değer kazanırken, avro/dolar paritesi 1,1048'den 1,1035'e geriledi. Altının onsu 1.095,25'ten 1.096,77 dolara yükseldi.