İsmail ŞAHİN

Sayıştay, 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi ve 88 ilçe belediyesinin gelirlerinin takip ve tahsiline ilişkin yaptığı denetimlerde, bazı belediyelerin İçişleri Bakanlığı’nın izni olmadan halı saha, kafeterya, düğün salonu, yediemin otoparkı, halk ekmek fırını vb. taşınmazları bedelsiz veya çok düşük bedelle derneklere tahsis ettiğini tespit etti.

OTOPARK PARALARINA NE OLDU?

Yenileme alanındaki taşınmazların satışından ve kiralanmasından elde edilen gelirlerden Hazine’ye aktarılması gereken payları aktarmayan belediyelerin, Maliye Bakanlığı’na devredilmesi gereken taşınmazları da kendi mülkiyetlerinde tuttukları belirlendi.
Belediyeler tarafından otopark bedellerinin tahakkuk ve tahsil ettirilmediği, tahsil edilen tutarların usulüne uygun muhasebeleştirilmediği, tahsil edilen otopark bedellerinin Otopark Yönetmeliği’ne aykırı olarak kullanıldığı tespit edildi.
İmar planı gereğince kamu idarelerine tahsis edilen alanların yasal süresi içerisinde kamulaştırma işlemlerinin yapılmadığı bu nedenle taşınmazların elden gittiğini belirleyen denetçiler, aylık kira bedelini, peşinatı ve ara taksitleri sözleşmede belirtilen sürelerde ödemeyen kiracılar için bazı belediyeler tarafından işlem yapılmadığını tespit etti. Bazı belediyelerin ihale yapılmadan ve gelir elde edilmeden özel şirketlere ambalaj atığı toplama imtiyazı verdiğini belirleyen Sayıştay denetçileri, bazı büyükşehir belediyelerinin bütçelerinden belediye şirketlerine kanuna aykırı olarak borç verdiğine dikkat çekti.

TAHSİLAT YAPMIYORLAR

Bazı belediyelerin kiraya verilen panolarda yer alan reklamlar üzerinden ilan ve reklam vergisi almadığını tespit eden Sayıştay denetçileri, şişelenip satılan kaynak sularının harcının tahakkuk ve tahsilinin yapılmadığını belirledi. Yeni kanalizasyon yapılması veya mevcut olanın ıslah edilmesi durumunda bunlardan faydalanan gayrimenkul sahiplerinden kanalizasyon harcamalarına katılma payının bazı belediyeler tarafından alınmadığını vurgulayan Sayıştay, yeni içme suyu şebekesi ve olanın ıslah edilmesi durumunda alınan su tesisi harcamalarına katılma payının da tahsil edilmediğini belirtti. Denetimler sonucunda, aylık kira bedelini, peşinatı ve ara taksitleri sözleşmede belirtilen sürelerde ödemeyen kiracılar için bazı belediyeler tarafından idari şartname ve sözleşme hükümlerine göre işlem yapılmadığı tespit edildi.