SAYİME BAŞÇI / SÖZCÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yönelik yaptırım kararnamesini imzalamasının ardından, gözler bugün Fransa’nın başkenti Paris’te başlayacak olan İklim Konferansı’na çevrildi. Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında düzenlenen İklim Konferansı’na katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirvede bir  görüşme yapıp yapmamaları, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonraki seyrini belirleyecek.

AYRI SALONLARDA OLACAKLAR


Erdoğan Rusya krizi için “Paris’te yapılacak BM iklim Değişikiliği Zirvesi ilişkileirmizin tamiri için bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek sureti ile orada bu görüşmeleri yapma imkanımız olabilir” demişti. Ancak Putin ve Kremlin’den bu davete henüz bir yanıt gelmedi.  Paris zirvesinden önce gelen ilk kulisler, iki liderin bir araya gelmelerinin kolay olmayacağını gösteriyor.

BM İklim Zirvesi’nde çekilecek aile fotoğrafına katılacak olan Erdoğan ve Putin’in ayrı yerlere yerleştirilmesi ve ayrı salonlarda olması planlandı. Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yla aynı salonda olacak. Savaş uçağının düşürülmesine ilişkin Türkiye’den “özür” bekleyen Rusya’nın açıkladığı yaptırımlar paketinin tam olarak bir ’ambargo’ olmadığı  Putin’in “bekle gör” politikası izlediği dile getiriliyor. Açıklanan 6 maddelik karar metninde uygulama için 1 ocak 2016 tarihi öne çıkarken, Rusya’nın Türkiye’nin atacağı adımlara göre yaptırımlara nihai şeklini vermeyi planladığı ifade ediliyor. Türkiye ise iyi niyetinin bir göstergesi olarak ölen Rus pilotun cenazesini, ülkesine gönderdi.

Rus Duması Dışilişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Türkiye’ye getirilen yaptırımların Ankara için ciddi sonuçlar doğuracağını belirterek, “İyi düşünülmüş yaptırımlar Ankara’ya büyük zarar verecek. Türkiye’de bu durumdan memnun olmayanları Erdoğan’a başvurmaya çağırıyoruz” dedi.

Rusya, kısıtlamalar kapsamıda, Türkiye’den sporcu transferlerini de durdurduğunu açıkladı.

TÜRKLER 130 BİN KİŞİ ÇALIŞTIRIYOR


Rusya’nın Türkiye’ye karşı attığı adımlar özellikle inşaat sektöründe endişe yaratıyor. Kremlin’in imzaladığı kararname 1 Ocak 2016’dan itibaren Rusya’da kurulu şirketlere Türk işçi çalıştırma yasağı getirdi. Rusya’da faaliyet gösteren Türk şirketleri bünyesinde yaklaşık 130 bin kişi çalışıyor.   Devam eden projeler için daha az olsa da çalışma kotası sağlanacağını açıklayan Rusya Çalışma Bakanı Maksim Topilin, sadece 2015 yılında Türk vatandaşlarına 67 bin çalışma izni verildiğini belirtti.