Foto: DHAAli Ekber ERTÜRK/ANKARA
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2010 yılında yürürlüğe koyduğu “Aile İrşat ve Rehberlik Büroları’’ çalışma yönergesi”ni sessiz sedasız değiştirdi. Bunun yerine, “Aile ve Dinî Rehberlik Büroları Çalışma Yönergesi” adıyla yeni yönerge yayınlandı. Temmuz ayında yenilenen yönergeyle birlikte artık imamlar, aile yaşantısından öğrenci yurtlarına, fabrikalara kadar birçok alanda söz sahibi olabilecekler.
Yönergeyle imamlara, çocuk evlerinden öğrenci yurtlarına, fabrikalardan gençlik merkezlerine kadar birçok alanda “manevi destek sağlama” görevi veriliyor. İmamlar, “sosyal ve ekonomik krizlere karşı” da aile bireylerine yönelik “manevi eğitim çalışması” yapabilecek.
FABRİKALARA DA İMAM
Yeni yönergenin “amaç” kısmında, eski yönergede olmayan şu düzenlemeler yer alıyor:
- Aile bireylerine sosyal, ekonomik ve kültürel değişimler sonucu karşı karşıya kaldığı riskler ve yeni sorun alanları karşısında güçlendirmek için manevi destek hizmeti sunmak
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde anılan Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda dini rehberlik ve manevi destek hizmeti sunmak,
- Öğrenci yurdu, gençlik merkezi, fabrika vb. gibi mekânlarda dini içerikli programlar düzenlenmek.
Yeni düzenleme ile ayrıca, devlet koruması altındaki çocuklara yönelik dini programlar yapılmasının da önü açıldı. Bu düzenleme “Çocuk Destek Merkezleri öncelikli olmak üzere çocuk evleri, çocuk evleri sitesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında koruma ve bakım altında olan çocuklara uygulanmak amacıyla hazırlanan değerler eğitimi programının uygulanması sağlanır” ifadeleriyle yer aldı.