AKP ve CHP heyetleri dün TBMM'de 4. tur görüşmelerde bir araya geldi. Kürt sorunu başta olmak üzere toplumsal uzlaşıyla çözülmesi gereken konuların görüşüldü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla sert bir bildiri okudu. Bu bildiride, artan terör olaylarına ve şehit haberlerine “isyan ediyoruz” diyen Koç, “Ben bedel ödemiyorum, Türkiye bedel ödesin' diyen insandan siyasetçi olmaz” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise CHP’nin Kürt sorunuyla ilgili TBMM zemininde bir komisyon kurulması önerisiyle ilgili bir uzlaşma olmadığını açıkladı
.
Yaklaşık dört saat süren toplantıda Kürt sorunu başta olmak üzere medya özgürlüğü, şeffalık ve kamu bürokrasisi gibi konular görüşüldü. Edinilen bilgiye göre CHP heyeti, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için bir kez daha TBMM'yi adres gösterdi. CHP kanadı; siyasi partilerin oluşturacağı bir Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması ile çözümün meşru bir zeminde olması gerektiği mesajını yeniledi. CHP kurmayları, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "CHP eleştirilerinde haklıydı" yönündeki açıklamasının müzakereyi kolaylaştırdığı belirtiliyor. Bu konuda uzlaşma bulamayan CHP’nin yanıtı da sert oldu. Koç,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla sert bir bildiri okudu ve şehit haberlerine işaret ederek özetle şunları söyledi:

ATEŞ ÇEMBERİ

''Türkiye ateş çemberinin içinde. Çok boyutlu güvenlik sorunlarıyla da karşı karşıyayız. Hangi anne, baba, insan böyle bir manzara karşısında sessiz kalabilir. Evet bizler de isyan ediyoruz. Çok üzgün, çok öfkeliyiz.

Açıkça söylüyoruz; 'ben bedel ödemiyorum, Türkiye bedel ödesin' diyen insandan siyasetçi olmaz. 900 kilometrelik kara sınırımızın güvenliği tartışmalı. Ekonomi alarm veriyor. Yargı, emniyet ve bürokrasinin her alanında reform ihtiyaçları var. Açıkça söylüyoruz, fırtınalı denizin ortasındayız dalgalar kabarıyor ve gemi su alıyor. Hepimiz geminin içindeyiz, bedelini hep beraber ödeyeceğimizi biliyoruz.

Böyle zamanda bizler küçük hesapların peşinde koşamayız. Türkiye’ye bedel ödetmeye göze alamayız. Kendi çıkarlarımızı Türkiye’ninkilerin önüne koyamayız. Önce Türkiye diyoruz başka da bir şey söylemiyoruz. Kimileri "Önce ben, sonra partim, sonra da Türkiye' diyebilir. CHP olarak koalisyon görüşmelerine böyle bir sorumluluk içinde başladık. Bugün görüştüğümüz koalisyon değil, Türkiye'nin karşısındaki tehditlerle baş edebilecek bir koalisyon kurma sürecidir. Makam, mevki koltuk pazarlığı yapmadık, bizim için önemli olan kimlerin koltukta olacağı değildir.''

BAKAN ÇELİK: CHP'DEN FARKLI BİR AÇIKLAMA GELDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise TBMM çatısı altında bir komisyon oluşturulması konusunda bir uzlaşmanın olmadığını, son kararı da Genel Başkanların vereceğini vurguladı. “Çelik, “Masada bizim görüşmemiz birazda güveni aramakla ilgili masadır. Siyasette son nokta koyuluncaya kadar barometre olmaz. Tabi belki şimdikinden farklı bir açıklama gelmiş oldu CHP’den. Sayın Koç’un konuşması partisinin görüşleri. Yaptığı açıklamaların bazılarına siyasi olarak katılmamız mümkün değil” dedi.