CHP'nin ekonomist ve akademik alanda siyaset bilimi üzerine çalışan Parti Meclisi Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran son günlerde ülkemizde hızla tırmanan terör olaylarını araştırmak ve bölge halkından görüş almak amacıyla dört kişilik bir ekiple Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde akademik çalışmalar gerçekleştirdi.

Görüşmelerde en ilginci ise bir annenin feryadıydı. Cankurtaran, "Şırnak'ta görüştüğümüz 11 çocuklu ailenin 6.çocuğu olan C.A'nın annesi oğlunun 2 senedir düzenli iş bulamadığını ve IŞİD'in oğluna 3 bin dolar teklif ederek saflarına kattığını anlatıyor. Ve daha fazla para geleceğini, oğlunun bu parayı her ay alacağını da özellikle belirtiyor" diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta belediyecilikte sosyal politikalar üzerine eğitim almak amacıyla gittiği ABD'den dönen Cankurtaran, incelemeler yapmak üzere ekibiyle Şırnak, Batman, Siirt, Diyarbakır, Mardin İllerine gitti. Yasemin Cankurtaran; STK ziyaretlerinden ziyade bölge halkı ile evlerde, derneklerde, kahvehanelerde görüşmeler yaptığını ve bölgeyi ve son gelişmeleri temsilcilerden değil orada yaşayanlardan dinlemek istediklerini belirtti. Bütün haftayı bölgede geçirdiğini il merkezlerinin yanında; Lice,Kulp, Silvan, Cizre, Beytülşebap gibi ilçeleri ve köyleri ziyaret ettiklerini belirten Cankurtaran şu açıklamalarda bulundu:

'Terör ve terörle mücadele konusunda ilk sorulması gereken sorulardan biri teröre destek olan kaynakların nerelerden sağlandığıdır.. Terörün en önemli kaynakları ise insan, para ve silahtır.. Biz çalışmamızda öncelikle teröre sebep veren örgütlere katılımın nasıl ve ne yollarla yapıldığını araştırmaya çalıştık. Buradan yola çıkarak özellikle aile bireylerinden terör örgütlerine katılan kişilerle görüşüyoruz. Onların tespitleri ve yaşadıkları bize terörün sebepleri konusunda en doğru kaynağı veriyor. Bölgede ciddi bir işsizlik söz konusu ve halk problemin en önemli kaynağının geçim sıkıntısı olduğunu vurguluyor. TÜİK'in resmi rakamları bu bölgede işsizliğin %15.6, istihdam oranının %34.8 olduğunu söylüyor. Ama bağımsız kuruluşlarla görüştüğümüzde işsizlik oranlarının %20'lerin üzerinde olduğunu görüyoruz. Devletin resmi rakamlarında bile durum bu kadar açık iken bu sorunu gidermeye yönelik bir çalışma yapılmaması bu bölgede terörün desteklenmesine sebep oluyor. "Devletsizliğin" yarattığı bu sorunları terör örgütleri çok iyi kullanıyor.

IŞİD'E KATILDI

Şırnak'ta 11 çocuklu ailenin 6.çocuğu olan C.A'nın annesi oğlunun 2 senedir düzenli iş bulamadığını ve IŞİD'in oğluna 3 bin dolar teklif ederek saflarına kattığını anlattı. Ve daha fazla para geleceğini, oğlunun bu parayı her ay alacağını da özellikle belirtti.

Cankurtaran, "Diyarbakır'da yaptığımız görüşmelerde ise dikkatimizi çeken nokta; devletsizliğin getirdiği boşluk kendini ekonomik gerekçelerin yanında özellikle ideolojik olarak da ortaya çıkarıyor. Devletin yıllarca bölgeden ekonomik ve sosyal olarak elini eteğini çekmesi PKK'ya yaşam alanı yaratmış durumda. Halk, eksik olarak gördüğü herşeyin telafisinin PKK'da olduğunu düşünüyor. Hal böyle olunca dağ kadrosuna katılım özellikle genç nüfusta artışa geçiyor. Silvan'da görüştüğümüz bir ailenin babası oğlunun Kars/Kafkas Üniversitesi'ni kazandığını ancak yurt sorununu devlet destekli olarak çözemedikleri. için oğulları M.S'nin Silvan'a geri döndüğünü belirtti. Devletin kendilerine destek olmadığını belirten aile babası "Kızgınız, kırgınız. Biz de bu ülkenin bireyi olmak istiyoruz. Ama her seferinde kapıları yüzümüze kapatıyorlar" dedi.

Cankurtaran'ın açıklamalarında ilgi çekici bir nokta ise şu oldu:

Lice ve Kulp başta olmak üzere Diyarbakır'ın diğer ilçelerinde ailelerin en önemli sorunlarından biri de uyuşturucunun ağına düşen gençler. Ailelerden bazıları dağa gitmenin zehirden de kurtuluş olduğunu düşünüyor. Uyuşturucu ile mücadele konusunda belediyelerin ve kurumların yerel olarak bu sorunun çözümüne ilişkin çok yetersiz kaldığını gördük.. Tüm görüşme yaptığımız ailelerde ve kişilerde, her kesimin ortak dillendirdiği ve ifade etmeye çalıştığı en önemli sonuç; devletin yarattığı boşluğun terörü besleyen en önemli katalizör olduğu.

Gerek PKK gerek IŞİD örgütlerine katılanlara sağlanan paranın kaynağı, özellikle IŞİD konusunda devletin yeterli ve gerekli önlemleri almaması ve bu örgütlerin yüksek teknolojide silah temin etmeleri hususundaki rahatlıkları ise ilgi çekiciydi.

Cankurtaran, 'Siz gündüz devletinin çocuklarısınız' diyenlere ise bizler verecek cevap bulamadık. Umarım önümüzdeki süreç ülkemize bu soruları barışla cevaplandırabilecek günleri getirecektir' dedi.