Davutoğlu, "Ya silah ya barış. Ya terör ya demokrasi. Anamuhalefete çağrımız açıktır. Birlikte her türlü konuşmaya hazırız. MHP'ye aynı şekilde bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olmalarını çağırıyoruz. Düşünme vaktinin geldiğini söylüyoruz. HDP'ye de çağrımız nettir. Özgürlükler noktasında tutumları açık olmalı. Terör konusunda net bir tavır sergileyebilmeliler. En fazla temsile sahip bir parti olarak hem hukuku koruyacağız hem de bu ateş çemberi içerisinde istikrar adası olmaya da devam edeceğiz. Ramazan ayı böyle bir muhasebe ve empati ayıdır" diye konuştu.

Ülkelerine gidecek olan büyükelçilere mülteci sorununu anlatması önerisinde bulunan Davutoğlu, "Şu anda dünyada en fazla mülteci Türkiye'de. Bir zalimden kendi halkına karşı kitlesel imha silahı kullanan bir zalimden ya da en acı katliamlarla DEAŞ benzeri bir terör örgütünden kaçıp gelenler kapımıza gelmişse, bizim kültürümüz der ki kapını, gönlünü, sofranı açık tutacaksın. Sizler de bunu kendi ülkenizde, başkentlerinizde anlatın" dedi.

Türkiye'deki mülteci sayısına değinerek ülkelerine gidecek olan büyükelçilere mülteci sorununu anlatmaları önerisinde bulunan Davutoğlu, "Şu anda Türkiye'de 1 milyon 700 bine yakın mülteci var. Ama daha çarpıcı olan rakam 200 bine yakın mülteci bebek Türkiye'de dünyaya geldi. özgür bir ülkede gözlerini açtılar. Kimsenin mülteci olmasını istemezdik. Şu anda dünyada en fazla mülteci Türkiye'de. Bir zalimden kendi halkına karşı kitlesel imha silahı kullanan bir zalimden ya da en acı katliamlarla DEAŞ benzeri bir terör örgütünden kaçıp gelenler kapımıza gelmişse, bizim kültürümüz der ki kapını, gönlünü, sofranı açık tutacaksın. Sizler de bunu kendi ülkenizde, başkentlerinizde anlatın" açıklamasında bulundu.

"BEDELİ NE OLURSA OLSUN KAPIMIZI MAZLUMLARA KAPATMAYACAĞIZ"
Türkiye'nin mülktecilere destek vermeye devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye'nin mültecilere yardımını görmeyip Türkiye'yi ağır bir ithamla suçlama cüretine yönelebiliyorlar. Nasıl propaganda yapılırsa yapılsın bizler hiçbir zaman kapımızı mazlumlara kapatmayacağız bedeli ne olursa olsun nasıl bir zorlulukla karşılaşırsak karşılaşalım bu onurlu desteği vermeye devam edeceğiz. Gelin empati yapalım" diye konuştu.

"Türkiye hiçbir terör örgütüne stratejik çıkar için oportünistçe yaklaşmak gibi bir zillete düşmedi"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de görev yapan yabancı büyükelçilerle iftar yemeğinde bir araya geldi. Koalisyon hükümetine ilişkin Davutoğlu, "Ümit ederim bir daha kimse kapıları kapatıp ilk geceden 'biz bu oyunda yokuz' demez. Bunu diyen kendisini siyaset dışına iter. Hepimiz bu oyunun bir parçası olmak durumundayız. Kuşatıcı bir koalisyon için elimizden geleni yapacağız kimse Türkiye'de krize ve kaosa yatırım yapmasın. MHP'ye aynı şekilde bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olmalarını çağırıyoruz" dedi.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ DAHİL ULUSLARARASI KURULUŞLARI ARTIK HAREKETE GEÇİRMENİN VAKTİDİR"
Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi dahil uluslararası kuruluşların artık harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Bu Ramazan'ı bir vesile kabul ederek empati yapmamızın zamanıdır. İster Esad'ın kimyasal silahları ya da varil bombaları altında, dul, yetim kalanlar için…hepimizin insanlık adına ayağa kalkmak Ramazan bilincini bize öğrettiğidir. 5 yıldır karar alamayan bu zulümler karşısında gerçek anlamda bir irade göstermeyen BM Güvenlik Konseyi dahil uluslararası kuruluşları artık harekete geçirmenin vaktidir. Türkiye olarak bizim tavrımız açıktır" diye konuştu.

"TÜRKİYE HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜNE STRATEJİK ÇIKAR İÇİN OPORTÜNİSTÇE YAKLAŞMAK GİBİ BİR ZİLLETE DÜŞMEDİ"
Türkiye'nin hiçbir terör örgütü ile stratejik çıkar için oportünistçe bir yaklaşıma girmediğini vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye hiçbir zaman kendi halkına zulüm eden bir rejim ile dostluk ilişkisi kurmadı. Hiçbir terör örgütünü şu veya bu stratejik çıkar için oportünistçe yaklaşmak gibi bir zillete düşmedi. Suriye politikamız açık ve nettir. Elimiz erdiğince insani yardımlara devam edeceğiz. Ayrıca stratejik bir boyutu vardır. Türkiye kendi sınır güvenliği için gereken tedbirleri almak yanında Ortadoğu bölgesinde kalıcı bir istikrar için mutlaka sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayı demokratik bir anlayışı yeni ekonomik, siyasal ve güvenlik sitemini gerekli gördüğünü her fırsatta ifade etmiştir" diye konuştu.

"SINIRLARIMIZDA NE ESAD REJİMİNİN ZULMÜNÜ NE DE TERÖRİST ÖRGÜTLERİN BASKISINI GÖRMEK İSTİYORUZ"
Sınır güvenliğine değinen Davutoğlu, "Sınırlarımızda ne Esad rejiminin zulmünü ne de terörist örgütlerin baskısını görmek istiyoruz. Bunun için uluslararası toplum ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"SINIRLARIMIZDA TEHDİT OLURSA BUNA KARŞI HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMADA TEREDDÜT GÖSTERMEYECEĞİZ"
Davutoğlu, "Sınır boylarımızda Türkiye'yi tehdit eden herhangi bir tehdit olursa da buna karşı her türlü tedbiri almak konusunda hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz. Artık muhasebe vaktidir" dedi.

"TÜRKİYE YUNANİSTAN İLE DAYANIŞMA İÇİNDE"
Davutoğlu, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılar yaşan Yunanistan ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DEN BİR MESAJ: 7 HAZİRAN SEÇİMLERİ TÜRKİYE'NİN ZAAFINI DEĞİL GÜCÜNÜ GÖSTERMİŞTİR"
Büyükelçilere ülkelerine iletmek üzere bir mesaj ileten Davutoğlu, "Kendi merkezlerinize Türkiye'den bir mesaj olarak yansıtmanızı rica ediyorum. 7 Haziran seçimleri Türkiye'nin zaafını değil gücünü göstermiştir. Bir tarafta Mısır, Suriye bir tarafta Türkiye. 7 Haziran bizim gücümüzdür" dedi.

"MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE GÜZEL BİR NETİCE OLDU BELKİ DİĞER ADAYLAR ÜZÜLDÜLER"
Bugün sonuçlanan Meclis Başkanlığı seçimlerine değinen Davutoğlu, "Bugün güzel bir netice oldu. Belki diğer adaylar üzüldüler. Üzülmemesi lazım. Bu kadar şeffaf, ilkeli bir tavır içende gerçekleştirdiğimiz meclis başkanlığı seçimi TBMM'nin itibarını arttırmıştır. Perde gerisinde taktiksel, bazı çalışmalar yapılsaydı belki bir aday kazanırdı ama Türkiye'de demokrasi ve Meclis itibar kaybederdi. Herkes kendi tavrını ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

"KUŞATICI BİR KOALİSYON İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ KİMSE TÜRKİYE'DE KRİZE VE KAOSA YATIRIM YAPMASIN"
Davutoğlu, "Kuşatıcı bir koalisyon için elimizden geleni yapacağız. Kimse Türkiye'de krize ve kaosa yatırım yapmasın. Kimse siyasi istikrarsızlık içerisine düşmesin. Türkiye demokrasisi çok daha güçlenmiştir. Türkiye kendi sorunlarını çözebilecek duruma gelmiştir. Önümüzdeki günlerde sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesiyle koalisyon görüşmelerine başlayacağız" dedi.

"BUGÜNKÜ TABLO GÖSTERDİ Kİ TÜRKİYE'DE BLOK SİYASETİ BİTMİŞTİR KİM BUNU DERSE KAYBEDER"
Davutoğlu, "Sanki muhalefet seçimi kazanmış gibi Kılıçdaroğlu herkese Başbakanlık dağıtmaya yöneldi. Bunlar doğru tavırlar değil. Yüzde 60'lık bir bloktan bahsetti. Bugünkü tablo gösterdi ki Türkiye'de blok siyaseti bitmiştir. Kim bunu derse kaybeder" dedi.

"258 SAYISI İLE TEK BAŞINA MECLİS BAŞKANLIĞINI ALAMAYABİLİRDİK"
Davutoğlu, "Türkiye'de artık ilke siyaseti vardır. Biz ilkeli davrandığımız için Meclis Başkanlığını kazandık. 258 sayısı ile tek başına Meclis Başkanlığını alamayabilirdik. Korku ve tereddütle yanlış yollara girseydik alamazdık. Karşı blok iddialarında bulunlar, iddialarının kısa sürede çöktüğünü görmüş oldular" diye konuştu.

"ÜMİT EDERİM BİR DAHA KİMSE KAPILARI KAPATIP İLK GECEDEN 'BİZ BU OYUNDA YOKUZ' DEMEZ"
Koalisyon hükümetine değinen Davutoğlu, "Ümit ederim bir daha kimse kapıları kapatıp ilk geceden 'biz bu oyunda yokuz' demez. Bunu diyen kendisini siyaset dışına iter. Hepimiz bu oyunun bir parçası olmak durumundayız. Hepimiz aynı geminin içerisindeyiz" dedi.

"HDP VE TEMSİLCİLERİ GELİRLER SİLAH İLE DEMOKRASİ ARASINDA NET BİR TERCİH YAPARLAR"
HDP'nin silah bırakma çağrısında bulunması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, "Yüzde 13'ü yakaladığı için dünyada neredeyse büyük bir zafer kazanmış iddiasındaki HDP ve temsilcileri gelirler silah ile demokrasi arasında net bir tercih yaparlar. Kimse silah ile özgürlüklerin aynı anda olacağını iddia edemez. Şimdi sınav vaktidir. Buradan da çağrıda bulunuyorum. Artık silahları toprağa değil de magmaya gömelim de silah ile bir şeylerin elde edileceği anlayışını bitirelim" açıklamasında bulundu.

"MHP'YE AYNI ŞEKİLDE HER TÜRLÜ İHTİMALE AÇIK OLMALARINI ÇAĞIRIYORUZ"
Davutoğlu, "Ya silah ya barış. Ya terör ya demokrasi. Anamuhalefete çağrımız açıktır. Birlikte her türlü konuşmaya hazırız. MHP'ye aynı şekilde bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olmalarını çağırıyoruz. Düşünme vaktinin geldiğini söylüyoruz. HDP'ye de çağrımız nettir. Özgürlükler noktasında tutumları açık olmalı. Terör konusunda net bir tavır sergileyebilmeliler. En fazla temsile sahip bir parti olarak hem hukuku koruyacağız hem de bu ateş çemberi içerisinde istikrar adası olmaya da devam edeceğiz. Ramazan ayı böyle bir muhasebe ve empati ayıdır" diye konuştu.