Foto: DHA


Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı canlı yayında gündeme dair önemli sorulara yanıt verdi. Erdoğan, terörle mücadele , Koza-İpek Holding'e kayyum atanması, Rusya-Türkiye ilişkileri, 1 Kasım seçimleri, Medyaya uygulanan sansür ve Cumhubaşkanına hakaret gibi birçok konuyu değerlendirdi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Yola çıktığımızda farklı bir cumhurbaşkanı olacağımı söylemiştim. Şimdiye kadar halktan hiç kimse bu makama çıkamamıştı.

Son dönemlerde çok farklı olaylar oldu. Bunlardan bir tanesi denizde boğulmak üzere olan bir yavruyu balıkçılar kurtardı. O balıkçı kardeşlerimizi buraya davet ettik. Bugün onlar buraya geldi ve o maceranın boyutunu anlattılar.

Diyarbakır'da okul bahçesinde yere düşen Türkiye Bayrağı'nı tekrar göndere çeken 3 çocuğu Beştepe'de ağırladık.

TERÖRLE MÜCADELE

Bu teröristler ambulansa kurşun sıkacak kadar alçaklar. Terörün bile ahlaklısı gerekiyor. Ben göreve geldiğim günden beri, vatandaşlarım demedim. Kürt kardeşlerim dedim. Çünkü biz yaradılanı yaradandan ötürü severiz. Yarın ki 29 Ekim kutlamaları alışılmışın dışında tamamen halka yönelik olacak.

Kimseyi kandırmaya gerek yok. Batı destekli terörle mücadele ediyoruz. Terör örgütleri kollektif şekilde davranıyor. Terörle operasyonlar, halkımız huzura ulaşana kadar devam edeceğiz çünkü devlet bunun için var. "Efendim karşı taraf barış istiyor" diyorlar, ne barışı ya bunların barışla falan alakaları yok. Türkiye devlet olmanın gereğini yapacak.

IŞİD'E YÖNELİK OPERASYONLAR

Ben bu konuyu, gerek başbakanımızla gerek diğer güvenlik güçlerimizle konuştum. Yapılacak bir operasyon varsa ertesi gün seçim olsa bile o operasyon yapılacak. Bu konuda bir rehavet olursa, seçim tehlikeye girer.

Ankara Garı'nın önündeki olay; Savcılık açıklama yaptı. Bizim bu açıklamadan bir şeyleri görmemiz lazım. 1 Kasım'daki seçimi nasıl gölgeleriz hedefindeler. 6-7-8 Ekim'de olduğu gibi 'dökülün sokağa' dediler. Taktikler aynı. Biz bir şey söylüyoruz: Terör çeşidi ne olursa olsun karşıyız. Biz Batı gibi "Senin terörün iyi bizimki kötü demiyoruz."

PYD'NİN İÇİNDE 1400'E YAKIN PKK'LI TERÖRİST VAR

Batı hala terör örgütlerini ayırıyor. IŞİD'e karşı mücadele eden El Nusra'yı kötü olarak görürken, PYD'ye silah yardımında bulunuyor. Halbuki PYD'nin içinde 1400'e yakın PKK'lı terörist var.

Geçenlerde ne oldu? PYD Fırat'ı geçmek istedi. Askerimiz hemen anında işi bitirdi. Bu bir uyarıdır. Kendine çeki düzen ver. Bunu farklı yerlerde de yapmaya çalışırsan, gereğini orada da yaparız. Türkiye'nin kimseden izin almaya ihtiyacı yok.

TERÖR OY ORANLARINI ARTIRIYOR MU?

Seçimlerde malum partinin kampanya yönetimini, Sayın Obama'nın kampanyasını yöneten ekip yönetiyor. Malum medya grupları ve bu kampanya ekibi bir araya geldiler ve bu medya gruplarının kim olduğunu söylemeye gerek yok bize karşı olan medya...

Bu medya grubu malum parti ile terör örgütünün ilişkisinin olmadığı tam tersine birbirleriyle düşman olduğu ifade eder pozisyondaydılar. Vatandaş bu adam 'barış diyor neden buna karşılık vermiyorsunuz? Bu barış diyen kişi 6-7-8 Ekim'de insanları sokağa çağıran kişi değil miydi? İnsanların hayatına kaybetmesine neden olan kişi değil miydi? Seçim kampanyasını yürüten ekip, yalanı ve iftirayı sürekli kullanın diyor.

TERÖR VE MEDYA İLİŞKİSİ

Bir defa bu konularda hiç samimi olmadılar. Kendilerine, "Niçin bu konuda tavır almıyorsunuz?" diye sorduğumuzda "haklısınız, doğrusunuz" demelerine rağmen hiçbir zaman belli bir tutumun içine girmediler. Rayting derdinde oldukları için terör örgütünün ileri gelen isimlerini methine yönelik yayın yapıyorlar. Bu bakış açısı doğru bir bakış açısı değil. Medya olarak yapmanız gereken doğru olanı yayınlamaktır. Bunun bedelini ülke ve millet olarak çok ağır olarak ödüyoruz. İstikrar ve güven bizi nerelerden aldı nerelere getirdi.

YERLİ-MİLLİ TARTIŞMALARI

Çok üzüldüğüm konulardan bir tanesi Anamur'dan Kıbrıs'a boru hattı döşedik. Bir tanesi canlı yayınlamadı. Milliyetçilik diyorsanız, millilik diyorsanız bahsetmemiz gereken tam olarak budur.

Motoruna varıncaya kadar çalışmalarımız yürüyor. Gayet iyi konuma geldik ve yerli uçak üreten firmamız değil firmalarımız var. Tankta da aynı durumdayız, tank ihalesi yapan firmalarımız var. Zırhlı araçlarda da aynı durumu yaşıyoruz. Bunu ben üretiyorsam, burada millilik başlıyor. Biz üretebiliyorsak milli ve yerlidir.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Türkiye'yi tüm dünyayla çatışan bir ülke konumuna getirmek doğru bir tutum değildir. Bu mesele, Türkiye'ye muhalif olan ülkelerin dezenformasyonları sonucu oluşturulmaya çalışan bir algıdır. Rusya, Türkiye'yi elinden kaçırmaz.

Aramızda bazı anlaşmazlıklar olabilir. Hava sahamız konusunda bazı anlaşmazlıklar oldu, görüşüldü başka hava sahaları tercih edildi.

"PUTİN'İN YÜZÜNE KARŞI SÖYLEDİM"

Rusya Türkiye gibi bir ülkeyi elinden kaçıramaz. Ekonomik-stratejik işbirliği anlaşmalarımız var. Aramızda bazı görüş ayrılıkları olabilir ama bunu çatışma olarak değerlendirmek çok yanlış olur. Mesela biz hava sahamızdan geçişine müsade etmeyebiliriz, o da buna uymak zorunda ve uymuştur.

Mesela Rusya'ya herkes ambargo uygulamıştır, biz uygulamadık. Çünkü ikili ilişkilerimiz var. Putin'in yüzüne de söyledim. "Suriye'de yaptıklarınızdan dolayı size kırgınım" dedim. Şimdi yeniden bir toplantı yapılacak. Bu konular konuşulacak.

Türkiye, Suriye'deki barış için bir arayışın içerisinde. Esed'in içinde olduğu bir projeyle barış olmaz. 360 bin insanın öümüne neden olmuş bir kişiyle asla bu süreç yönetilemez. Bunu Sayın Putin'e de söyledik. Bunlar şu anda konuşuluyor. Burada başka bir formülle geçiş hükümetinin kurulması gerekiyor. Neticesinde bu meseleler konuşuluyor. Biz İran'ın da bazı konulardaki yaklaşımlarından rahatsızız, Şimdi G-20 geliyor. Biz gündeme bu konuları getireceğiz. Terörizmi ağırlıklı olarak çevremizdeki meseleler olmak üzere orada konuşacağız görüşeceğiz.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE

Paralel yapıya ABD'den destek var. Bunlar farklı bir örgüt. Biz, uluslararası güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal örgüt olarak MGK'ya yansıttık. Bunları tabanı ibadet, bedeni ticaret, tavanı ihanettir.

KOZA-İPEK'E KAYYUM ATANMASI

Bu bir yargı sürecidir. Yargı süreci içersinde yargı elinden geleni yapacaktır. Bu olayın içerisinde de, neden kayyum tayin edildi? Demek lazım çünkü bir numarası kaçıyor. Hemen arkasında da usulsüzlük yoktur, yurtdışına para akışı yoktur diyor. O zaman neden kaçtın? Demek ki burada bir su kaçağı var. İnanıyorum ki Türk yargını gereken kararı verecektir.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ-ERDOĞAN'A HAKARET DAVALARI

Basın özgürlüğü hakaret özgürlüğü değildir. Basın eleştiri yapar saygı gösteririm, yol gösterir saygı gösteririm ama bu da bir yere kadardır. Almanya'daki örnek bu bakımdan çok çok önemlidir. Aylarca beklemiyorlar, şansölye devreye giriyor ve hemen sonuçlanıyor. Ailemden bana kadar türlü türlü hakaretler yapıldı. Birçoğuna sabrettim. Gar önündeki patlamada, "katil devlet, katil Erdoğan" dediler. Biz bunları karşılıksız bıraktığımız anda milletin güvenini kaybederiz. Biz bir fikrin temsilcisiyiz. Merhamet, merhamet edene olur. Avukatlarımın da bu noktadaki şeyi, "Siz üzerinde çalışın hakaret varsa eyvallah". Ben kimi katlettim de sen bana katil Erdoğan diyorsun. Bu inançla yetiştim bu inançla hareket ediyorum. Siz hangi yetkiyle bu makamda bulunuyorum diye bu hakareti ediyorsun.