CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'na CHP'deki mescit ile ilgili bir soru soruldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de Gazete Habertürk yazarı Yavuz Semerci moderatörlüğünde Gazete Habertürk yazarı Fehmi Koru, Gazete Habertürk yazarı Soli Özel, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Arif Erdem, Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu, Gazete Habertürk ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

MESCİT SORUSU

Programda gazeteci Fehmi Koru CHP Genel Merkezi'ndeki mescit ile ilgili bir soru sordu. CHP'nin günümüzde çok değiştiğini belirten Fehmi Koru, "Artık yeni bir CHP var" dedi. CHP'nin artık muhazafakarların da oyunu almak istediğini söyleyen Koru, CHP Genel Merkezi'nde karşılaştığı bir durumu anlattı.

Koru, şöyle konuştu: "Buraya erken gelmiştim. 'Elimi yüzümü nerede yıkayabilirim?' diye sorduğumda aşağıdaki koridora yönlendirdiler beni. Oraya gittiğimde baktım 'mescit' yazıyor. CHP Genel Merkezi'ndeyiz şu anda ve sizin mescidiniz var. Kapıyı açtım, namaz kılan da vardı orada" dedi.

Koru'nun "Yeni CHP, eski bildirgede yer alan ürkütücü şeylere de sahip çıkmış oluyor mu?" sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:

"Şu anda vatandaşlarımın emin olmasını isterim. Dünya değişiyor, insanlar değişiyor. Fikirler değişiyor ve gelişiyor. CHP de gelişecek. CHP sonuçta sosyal demokrat bir parti. Şunu açıklıkla söyleyebilirim. Son 3-4 yılda en büyük değişimi yaşayan partiyiz. Şunu açık ve net söylüyorum: İmam Hatip okullarını kapatmayacağız. Niye kapatalım? Tam tersine İmam Hatip okuluna giden bir çocuğun iyi eğitimi garanti edeceğiz. Türkiye başörtüsü yüzünden 25 yıl enerjisini kaybetti."

YÜZDE 35 HEDEFİ

Türkiye'deki gergin siyasal atmosferin ve aşırı kutuplaşmasının getirdiği bir sorun var. Bu sorun yeni yeni çözülmeye başladı. Ben olabildiğince sağlıklı ve tutarlı bir hedef koydum; yüzde 35. Bu hedefi koyarken de iktidar yüzde 34 ile iktidar oldu. Biz onun üzerinde bir rakam telaffuz ediyoruz. Daha da yüksek olabilir. Gün geçtikçe bizim oy oranımızın arttığını ben biliyorum.

CHP'NİN VAATLERİ

Vatandaşımızın derdi başından aşkın. Sonuçta biz siyasetçiyiz, bizim vatandaşların sorunlarına çözüm üretmemiz lazım. Ben yirmi yedi buçuk yılımı devlete verdim. Bütün bu sorunları görünce, biz de siyasal bir partiyiz, bunların nasıl çözülmesi gerektiği konusunda oturduk. Bir uzman ekip uzun uzun çalıştı, projelerimizi ürettik. Çalışırken şuna dikkat ettik; afaki vaatlerden kaçınalım, ayakları yere basan projeler üretelim.

Kılıçdaroğlu'ndan önemli açıklamalar

Kılıçdaroğlu oy oranını
açıkladı 

MERKEZ TÜRKİYE PROJESİ

Bildirgemizde kısa dönem sorunlarına çözümlere yer verdik. Türkiye küresel ticarete entegre olmak zorunda.
Türkiye'nin coğrafi üstünlükten kaynaklanan bir avantajı olması gerekiyor. Pırlanta yüzüğü gibi bir yerdeyiz. Bu üstünlük doğalgaz hatları ve petrol hatları dışında hiç kullanılmadı. Biz bunu üretim hattı üssü için kullabiliriz. Şu hedefi koyduk; denizle bağlantısı olmayan ülkelerin küresel limanı haline getireceğiz Türkiye'yi, büyük bir avantaj sağlayacağız.

Davutoğlu'nun kitabından mı yararlandınız?

Hayır, emin olun sayın Davutoğlu'nun kitabını okumadım. Orada var mıdır, yok mudur bu ayrıntılar bilmiyorum. Varsa da aklın yolu bir. Eğer bizim ayrıntılar o kitapta varsa çok da mutlu olurum. Ama şu eleştiriyi yapmaktan da kendimi alamam. Kendi kitabında varsa neden kendi siyasi partinin projesi haline dönüştürmedin de CHP'yi bekledin. Demek ki bizim projemiz doğru bir proje.

Türkiye'de hukukun üstünlüğü olmalı. Hukuk olmalı, can ve mal güvenliği olmalı.

"ORTADOĞU'DA BARIŞI SAĞLAYACAĞIZ"

Biz Ortadoğu'da barışı sağlayacağız. İran Ortadoğu'da en etkin ülke olarak çıktı. Bu proje bölgenin barışını da garanti altına alıyor.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLER

2 milyon Suriyelimiz var. Türkiye'de yaşayan 3 tür Suriyeli var. Bir kampta yaşayan Suriyeli var, iki sokaklarda dilenen Suriyeliler, üç durumu iyi olan ev kiralayan, iş yeri açan Suriyeliler. Bu toplumun değişik kesimlerinde tepkiler doğuruyor. Biz Suriye'de barışı sağlayacağız. İki milyon Suriyeliyi de kendi ülkelerine göndereceğiz. Hükümet bunun bir kısmını alıyor, 'Kılıçdaroğlu Suriyelileri gönderecek' diyor. Biz elbette savaşın ortasına insan göndermeyiz. Ben "neden Suriyelilere 5,5 milyar dolar harcadınız, bu para gereksizdir" diye bir cümle de kullanmadım. Elbette Türkiye kendi ülkesine gelen savaştan kaçan insanlara kucak açacaktır. Türkiye yanlış politika izledi, fatura ödedi.

Son anket şok yaratacak!

Son anket şok yaratacak!

CHP'NİN EKONOMİK VAATLERİ

Türkiye'de kaynak var. Kaynak için dışarıdan borç almayı doğru bulmuyorum.

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI

Asgari ücret bin 500 lira. Asgari ücretten vergiyi kaldıracağız. İş veren üzerine ağırlıklı bir yükün gelmemesi lazım onu da biliyoruz. Vergi borcu olmayan, sigorta prim borcu olmayan işadamına bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz.Bununla üç ayrı avantajı sağlıyoruz. Kişi gelecek vergisini ödeyecek çünkü sıfır faizli kredi alacak. İş veren kredi alınca yatırım yapacak işini büyütecek. Daha adil bir vergi düzeni getireceğiz. Devlette israf var, onu önleyeceğiz.

'DİYANET' TARTIŞMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın siyasetten uzak olması lazım. Gazetelerde, televizyonlarda haberler var. Bazı siyasetçiler camide insanları toplayıp siyasi propaganda yapıyorlar. Ben bunu inanca saygısızlık olarak görüyorum. Hiç kimsenin inancına siyaset müdahale etmemeli.

Erdoğan'dan seçim itirafı!

Erdoğan'dan seçim itirafı!

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Hukuk ve adalet kavramları yara almış durumda. Yurt dışından gelen gözlemciler de kaygı duyuyor. Parti olarak elimizden geleni yapıyoruz. Geçmişte hatalar olmadı mı, oldu. 2011 seçimlerinde sandıklara sağlıklı sahip çıkmayan 10 bine yakın üyemizin üyeliğini düşürdük.

(Seçim bürolarına saldırılar) Burada görev hükümetin.

HDP BİNALARINA SALDIRILAR

(Zanlı ile ilgili iddialar) Kim olursa olsun, ister IŞİD, ister DHKP-c, ister sade vatandaş. Bir seçim bürosuna saldırı varsa burada suç vardır. Yakalarsınız onu adalete teslim edersiniz. Özel bir tanımlama yapmanın bir mantığı yok. Arkasında bir örgüt var mıdır, yok mudur ona güvenlik kuvvetleri bakarlar.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN GELECEĞİ

Samimi ve dürüst olacaksınız. İki tarafın da samimi olduğuna inanmıyorum. Süreç duruyor, niye duruyor bilmiyoruz.

HDP BARAJI AŞACAK MI?

Biz parti olarak seçimlerde yüzde 1 oy alan bir partinin en azından genel başkanının parlamentoda temsil edilmesini istiyoruz. Kürt siyasal hareketinin parlamentoda temsili de önemlidir.

Her siyasal partinin aşmasını isteriz, onun da aşamasını isteriz. Elbette bütün siyasal partiler bizim rakibimiz. Ama biz ülkemizi ve onun geleceğini düşünmek zorundayız. Siyaset bir çatışmanın bir kavganın unsur olmamalı.

Güneydoğu'dan bu kez milletvekili getireceğiz.

"SİYASİ PARTİLER YASASI'NIN DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM"

Ön seçim yaptık, millet kendi seçimini yaptı. Dar bölge sistemini düşünmeyiz. Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi lazım.

YENİ ANAYASA VAADİ

60 madde üzerinde uzlaşma olması önemli. İlk çıkaracağımız yasa; siyasi ahlak yasası olacak. Kesin hesap komisyonu kuracağız. Kamu harcamaları sağlam denetlenmeli. Vatandaşın günlük derdine dokunmamız lazım.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN GELECEĞİ

Muhataplık için HDP'nin barajı aşması önemli. Biz parti olarak bir hükümetin ya da onun görevlendirdiği birisinin İmralı'yla görüşmesini doğru bulmuyoruz, meşru da bulmuyoruz. Bizim siyasal muhatabımız meşru makam olmak zorundadır. HDP barajı aşmazsa da resmi muhatap olur.

7 HAZİRAN SEÇİMLERİ

İktidar olamazsak halkı suçlama lüksümüz yok. Yılların algılarını 1-2 seçimde değiştiremezsiniz. Bize oy vermeyenlerde ciddi bir sempati oluştu.

10 yıldır Aksaray'a hızlı tren vaadinde bulunuluyor.

TARAFSIZLIK TARTIŞMASI

(Rehavet açıklaması) Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu gözlemi doğrudur ama kendisi açısından doğrudur. Bizim açımızdan doğru değildir. Son derece heyecanlı mitingi meydanlarımız var. Sayın Cumhurbaşkanı keşke TBMM'de yemin etmeden "ben gidip oraya oturacağım" deseydi. Bence daha mantıklı olurdu. Yeminin arkasında durmamak ağır bir vebaldir. Başbakan ile ortak hareket ediyorlar. Bir siyasal partiye açıkça oy istiyor. Kabahat Cumhurbaşkanı'ndan çok YSK'dadır. Hukuk çalışmıyor. YSK kalksın Cumhurbaşkanı'na ceza versin demiyorum ama anayasal tarafsızlığını hatırlatma yükümlülüğü vardır. Yargıç korkunun tutsağı olabilir mi? Cumhurbaşkanı'na verilen sorumsuzluk en büyük sorumluluktur.

PARALEL YAPI İDDİALARI

Devlette paralel yapıyı kabul etmeyiz. 17 Aralık olmasaydı paralel yapı olmayacaktı. Sınavda birinci olan elenmemeli, önyargılı davranıldı. İntikam duygusuyla yola çıkıldı.

İsimsiz mektuplarla devlet yönetilmez. Mücadele hukuk içinde yapılmalı.

CHP KİMİNLE KOALİSYON YAPAR?

Tek başına 4 yıllık yetki istiyorum.

"OYUMUZ DÜŞERSE..."

CHP'nin aldığı oy düşerse bırakırım. Siyaseti hiçbir zaman koltuk merakı için yapmadım. Bizim projelerden daha iyi proje ortaya koyan ikinci bir siyasi bir parti yok. Herkes eşit mesafedeyim.

HDP, CHP'DEN OY ALIR MI?

Geçişgenlik bütün partiler arasında var.

CHP'NİN SON OY ORANI NE?

Bu seçimlerde toplumun önemli bir kesiminden oy alacağımızı düşünüyoruz. Bizim stratejimizi belirleyen bir firma var. O firmanın bir yaptığı anket bizim oy oranımızı 30'u aşar diyor.