Başak KAYA / ANKARA

İran Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iftarda buluştu. İran’a nükleer programı nedeniyle batılı ülkelerin uyguladığı ambargoyu fırsata çeviren Rıza Sarraf’ın adını anmayan İran Büyükelçisi Bigdeli, “Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerde şeffaflık” vurgusu yaparak, “sorunların ancak böyle aşılabileceğini” belirtmesi dikkat çekti. Bigdeli, koalisyon süreciyle ilgili de "AKP-CHP koalisyonu Ortadoğu'daki sorunları çözer" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Grup Başkanvekili Levent Gök, Genel Başkan  Yardımcısı Murat Özçelik, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Ankara  Milletvekili Bülent Kuşoğlu İran büyükelçiliğindeki iftara katıldı. Bigdeli'nin daveti üzerine gerçekleşen iftar yemeğinde, İran'la Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi  üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında nükleer müzakerelerde varılan anlaşma  ile hükümet kurma çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Kılıçdaroğlu, anlaşmanın gerek bölge gerekse dünya barışı için büyük önem taşıdığını vurguladı.

CHP'Lİ KOALİSYON İSTEDİ

Bigdeli, “AKP ile CHP koalisyonun bölgedeki sorunların özellikle de Suriye sorunun çözümünde önemli katkısının olacağını” söylediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu ise Suriye ve bölgedeki sorunların çözümü için gerçekleştirilen Cenevre Konferansı gibi toplantılarda İran’ın da masaya oturan taraf olması gerektiğini belirtti ve “Batının da bunu istediğini” aktardı.

Türkiye ile İran arasında özellikle ekonomik ilişkilerin gelişmesi gerektiğini söyleyen Bigdeli,İranlı İşadamı Rıza Sarraf'tan bahsetmedi. Ancak Bigdeli’nin dolaylı olarak bu konuya değindiği ve “Sosyal ve ekonomik anlamda iki ülke arasındaki sorunlar ancak şeffaflıkla aşılabilir. Nükleer müzakerelerde varılan anlaşmada şeffaflık yönünden büyük önem taşıyor. İlişkiler yoğunlaştıkça şeffaflık da gelişecektir” görüşünü paylaştığı öğrenildi. Bigdeli’nin ayrıca Kılıçdaroğlu’ndan Türk işadamlarının İran ile iş yapmaları konusunda teşvik edici olmasını da istedi.