Bugün Suruç'taki yasa dışı kitlesel eylem çağrılarına ilişkin paylaşımları çıkarmayı reddeden Twitter'a erişim engellenmiş, kriz yaklaşık 2 saat sonra çözülmüştü.

Suruç Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusu üzerine Suruç Sulh Ceza Hakimliği, terör saldırısı görüntülerinin yazılı, görsel ve sesli yayın organlarında yayınlanmasına yasak getirmiş, patlama anı görüntülerinin internet siteleri ve sosyal medya platformlarından da kaldırılmasına karar verilmişti. Suruç Sulh Ceza Hakimliği, görüntüleri kaldırmayan site ve platformlara erişimin engellenmesini kararlaştırmıştı. Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hakimliği ise Suruç Sulh Ceza Hakimliğinin, patlamanın olduğu ana ilişkin görüntülerin yazılı, görsel ve sesli yayın organlarında yayınlanmasına ilişkin yasağını kaldırdı.

Hakimlik ayrıca, Suruç Sulh Ceza Hakimliğinin "sosyal medya platformları aracığıyla yapılan yayınların içeriğinin kaldırılmasına, içeriği barındıran internet siteleri ve sosyal platform hesaplarına erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmadığı durumlarda ise içeriği barındıran internet sitesnin tamamına erişimin engellenmesine ve benzer içeriklerin tespit edilmesi halinde verilen kararın tespit edilen içeriklere de uygulanmasına" ilişkin tedbirin kaldırılmasını kararlaştırdı.

Gerekçede, olayın üzerinden 3 günlük sürenin geçmesi dikkate alındığında söz konusu tedbirin, talepte belirtilen gerçekleşmesi muhtemel sorunları ortadan kaldırdığı dikkate alındığında sosyal paylaşım sitelerindeki yasaklamanın an itibarıyla bir fonksiyonunun kalmayacağının anlaşıldığı belirtildi.

HERKES GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİPTİR

Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde belirtilen "Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir" ilkesi, Basın Kanunu'ndaki basın özgürlüğüne ilişkin yasal düzenlemeler ve AİHM içtihatları göz önüne alındığında yayın yasağının kaldırılmasına karar verilmesi gerektiği vurgulandı. Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) Genel Sekreteri Bülent Kent, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkeme kararının kendilerine ulaştığını, Twitter'ın erişime açıldığını bildirdi.

Mahkemenin gerekçesinde, olayın üzerinden 3 günlük sürenin geçmesi dikkate alınarak, yasaklamanın fonksiyonunun kalmayacağının anlaşıldığının belirtildiğine dikkati çeken Kent, mahkemenin, basın özgürlüğüne ilişkin yasal düzenlemeler göz önüne alındığında engellemenin kaldırılması gerektiği sonucuna vardığını kaydetti.