Foto: Depophotos


Asuman ARANCA / ANKARA

Ünlü sinema sanatçısı Tarık Akan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e yönelik “Kafasında heykele tüküren ve heykelleri kaldıran bir IŞİD mantığı var” sözleri nedeniyle hakim karşısına çıktı. Akan, Berkin Elvan için çekilen belgeselde yer alması nedeniyle Osman Gökçek'in kendisini Berkin'in katili olarak gösterdiğini belirterek, "Tepki olarak bu sözleri söyledim. Amacım hakaret etmek değildi" dedi.

BENİ BERKİN'İN KATİLİ YAPTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Melih Gökçek ve oğlunun şikayeti üzerine Tarık Akan hakkında “hakaret” suçundan açtığı davanın ilk duruşması, Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya avukatı Turgut Kazan ile katılan Akan, savunmasında şunları söyledi:

"Suçlamayı kabul etmiyorum. Berkin Elvan için bir belgesel çekildi.Ben de bu belgeselde yer aldım. Osman Gökçek, benimle ilgili, 'Başta Tarık Akan olmak üzere asıl provokatörler ve Berkin Elvan’ın sonunun sorumluları bu zihniyetlerdir. Berkin Elvan’ın katili sizsiniz' dedi. Bu sözleri, beni arayan muhabirden duydum, şaşırdım kaldım. 'Melih Gökçek’in kafasında heykele tüküren, heykelleri kaldıran bir IŞİD mantığı var. Oğlu da aynı mantıktadır' sözünü kulandım. Amacım hakaret etmek değildi. Osman Gökçek, bana yönelik sahtekar, provokatör olduğum, Berkin Elvan'ın katili olarak gösterdi. Sadece tahrik içeren sözlerine karşı bir düşünce açıklaması yaptım"

GÖKÇEK KATİL DEDİ, DAVA AKAN'A AÇILDI

Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, yöneticiliğini yaptığı Beyaz TV’deki bir yayında, Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde “Berkin Elvan için hayatı durdur” başlıklı video klipte oynayan sanatçıları hedef almıştı. Gökçek, “Başta Tarık Akan olmak üzere asıl provokatörler ve Berkin Elvan’ın sonunun sorumluları bu zihniyetlerdir. Berkin Elvan’ın katili sizsiniz” dedi.

Gökçek'in kendisini hedef alan sözleri üzerine Akan da, “Melih Gökçek’in kafasında heykele tüküren, heykelleri kaldıran bir IŞİD mantığı var. Oğlu da aynı mantıktadır” yanıtını verdi. Bunun üzerine Gökçek ve oğlu, Akan'dan şikayetçi oldu. Ankara Başsavcılığı da Akan hakkında, "hakaret" suçundan dava açtı. İddianamede, Akan’ın düşünce açıklama özgürlüğü ve eleştiri sınırlarının dışına çıktığı öne sürüldü. Duruşma ertelendi.