FOTO:DHA


Rusya'nın Suriye'nin kuzeyindeki Bayırbucak Türkmenleri'nin bulunduğu bölgelere yaptığı hava operasyonları Türkiye'de de büyük tepkiyle karşılandı. Ülkü Ocakları; Ankara, İstanbul, Antalya ve Adana başta olmak üzere birçok yerde saldırıyı protesto etti.

Başkent'teki eylemin adresi Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği oldu. Büyükelçiliğin bulunduğu Ayrancı semtindeki Karyağdı Sokak'ta çevik kuvvet ekipleri TOMA araçlarıyla güvenlik tedbirleri alarak büyükelçiliği giriş noktalarını kapattı. Saat 23.00 sıralarında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz'un da aralarında bulunduğu 100'e yakın eylemci, 'Türkiye uyuma soydaşına sahip çık', 'Katil Rusya Türkmen Dağı'ndan defol' sloganları atarak büyükelçilik yakınlarında polisin kurduğu barikata kadar yürüdü.  Burada basın açıklaması yapan Ülkü Ocakları Başkanı Olcay Kılavuz, Türkiye çapında eylemler yaparak saldırıya kayıtsız kalmadıklarını ifade ederek, Bayırbucak Türkmenleri'nin yanında olduklarını söyledi. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

FOTO:DHA

İSTANBUL'DA ARDES BAŞKONSOLOSLUKTU


İstanbul'da da Ülkü Ocakları mensupları Rusya İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Rusya, İran ve Çin’in Suriye rejimiyle birlikte Türkmenlere karşı soykırım gerçekleştirdiğini söyledi.

Saat 23.30 sıralarında İstiklal Caddesi üzerinde toplanan grup, Rus ve Suriye rejim güçlerinin Türkmenlerin yaşadığı Türkmen Dağı bölgesine yönelik saldırılarını protesto etmek için Rusya İstanbul Başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü. Grup, yürüyüş sırasında sık sık tekbir getirdi. Çevik Kuvvet ekipleri de eylem sırasında konsolosluk önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, yaptığı basın açıklamasında, Türkmen Dağı bölgesine yönelik saldırılara tepki gösterdi. Rusya, İran ve Çin’in Suriye rejimiyle birlikte Türkmen bölgesinde büyük bir katliam yaptığını belirten Yıldırım, saldırıların savaş suçu olduğunu söyledi. Türkmenlerin soykırıma maruz kaldığını ifade eden Yıldırım, dünyanın bu soykırıma seyirce kaldığını dile getirdi. Yıldırım, Türk hükümetinin Türkmenlere her türlü yardımda bulunması gerektiğinin altını çizdi. Yıldırım, aksi takdirde Türkmenlerin boşalttığı bölgelere PKK terör örgütünün yerleşeceğini iddia etti.

Eylem, okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duaların ardından sona erdi.

Öte yandan bazı eylemcilerin Rusya’nın konsolosluk binasına yumurta atmak istediği ancak yanlışlıkla hemen yanında bulunan Hollanda Başkonsolosluğu'na yumurta attıkları öğrenildi.

 

Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom, twitter'dan yumurtaların Rusya yerine kendi konsolosluk binasına atıldığını duyurdu. Schuddeboom, Twitter hesabından “Sık sık kızgın Türk eylemciler bizi yakın komşumuz Rusya konsolosluğuyla karıştırır. Bu akşam olduğu gibi. Bize yumurta atıyorlar” ifadelerini kullandı.

FOTO:DHA

ANTALYA'DA GERGİNLİK VARDI


Antalya'da da Ülkü Ocakları üyesi 100 kişilik grup, Rusya Konsolosluğu'na yürüyerek, Rusya'nın Suriye'de yaptığı hava harekatını protesto etti. Kalekapısı Meydanı'ndaki tarihi saat kulesi önünde gece yarısı toplanan yaklaşık 100 kişilik Antalya Ülkü Ocakları üyesi grup, Rusya'nın Suriye'nin Bayırbucak Türkmen Bölgesi'nde yaptığı hava harekatını protesto etti. Grup, sloganlar eşliğinde Karaalioğlu Parkı içersindeki Rusya Konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Çevik kuvvet ekipleri konsolosluğun önüne barikat kurarak grubun geçişini engelledi. Kısa süreli gerginliğin ardından grubun konsolosluğa 50 metreye kadar gelmesine izin verildi. Burada Ülkü Ocakları İl Başkanı Emrah Taşkın basın açıklaması yaptı. Taşkın, açıklamasında şunları kaydetti: "Bugün burada Bayırbucak Türkmenlerinin maruz kaldığı soykırımı, mezalimi kınamak, bu duruma karşı tepkimizi koymak için toplanmış bulunmaktayız. Ggeçtiğimiz günlerde Suriye ve Rusya birlikleri Bayırbucak Türkmenlerine karşı sivil, çocuk, kadın, yaşlı, genç demeden bir saldırı, bir katliam düzenlemiştir. Soydaşlarımız ne yazık ki dünyanın her yerinde olduğu gibi yine zulme maruz kalmaya başladı. Kerkük'te, Musul'da, Doğu Türkistan'da, Türk'ün olduğu her yerde çile çekilmektedir. Ülkü ocakları olarak bizler Türk'ün çilesine ortak olmaya, derdiyle dertlenmeye, sevinciyle sevinç duymaya, mutlu olmaya baş koymuşuz. Soydaşlarımızın yanında olduğumuzu, onların dertleriyle dertlendiğimizi, onların tırnağına batan çöpün bizim de canımızı yaktığını haykırmak için toplandık. Katil Rusya'ya sesleniyoruz; soydaşlarımızın kanlarından elini çek. Soydaşlarımızın dökülen her damla kanının hesabını vakti gelince ülkücüler sizden hesap soracak."

FOTO:DHA

ADANA'DA DA EYLEM VARDI


Adana'da da Ülkü Ocağı üyesi yaklaşık 200 kişi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı askeri birliklerin Bayırbucak Türkmenleri'nin yaşadığı bölgeye kara harekatı başlatmasını yürüyüş yaparak protesto etti.