Ankara'daki patlamayla ilgili olarak acı tabloyu Sağlık Bakanı Müezzinoğlu açıkladı ve Türkiye'nin en kanlı terör saldırısında 95 kişinin yaşaamını yitirdiğini ve 246 kişinin yaralandığını söyledi. Yaralılardan 48′i yoğun bakımda. Açıklamada ayrıca saldırıda hayatını kaybeden 52 kişinin de isimleri verildi. İşte Ankarada'ki patlamanın son durumunu özetleyen o açıklama:

“10 Ekim saat 10:04’te Ankara Tren Garı önünde meydana gelen bombalı saldırılar sonrasında başlatılan soruşturma süreci devam etmektedir. Saldırıyı gerçekleştiren odakların tespiti ve bir an önce adalet önüne sevk edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

10 Ekim saat 23:10 itibariyle, menfur saldırı sonucu 48’i yoğun bakımda 246 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Olayda 95 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara genelinde 29 hastanede tüm birimlerimiz teyakkuz halinde görevlerinin başındadır. Acil hasta nakli ihtiyacı ihtimaline karşı 5 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak hazır bekletilmektedir. Patlama anından itibaren 57 ambulansımız görev yapmıştır.

Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kimlik tespiti ve otopsi işlemleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmektedir. Bu çerçevede otopsi işlemleri biten cenazeler gecikmeksizin ailelerine teslim edilmektedir. 10 cenaze ailelerine teslim edilmiştir.

Bu çerçevede; Savcılık tarafından kimlik tespiti ve/veya otopsi işlemleri tamamlanan ve isimleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca koordinasyon merkezine bildirilen vatandaşlarımız:

1- Abdülkadir UYAN
2- Metin KÜRKLÜ
3- Gökhan AKMAN
4- Orhan IŞIKTAŞ
5- Yılmaz ELMASCAN
6- Gökmen DALMAÇ
7- Elif KANLIOĞLU
8- Hakan Dursun AKALIN
9- Ersin ADSIZ
10- Ayşe DENİZ
11- Fatma ESEN
12- Gülbahar AYDENİZ
13- Eren AKIN
14- Canberk BAKIŞ
15- Nizamettin BAĞCI
16- Kasım OTUR
17- Başak Sidar ÇEVİK
18- Resul YANAR
19- Mehmet Ali KILIÇ
20- Tekin ARSLAN
21- Sezen VURMAZ
22- Dilaver KAHARMAN
23- Umut TAN
24- Dilan SARIKAYA
25- Ali KİTAPÇI
26- İsmail KIZILÇAY
27- Muhammet DEMİR
28- Korkmaz TETİK
29- Onur TAN
30- Osman ERBASAN
31- Emine ERCAN
32- Vedat ERKAN
33- Seyhan YAYLAGÜL
34- Vahdettin ÖZGAN
35- Selim ÖRS
36- Ali Deniz UZATMAZ
37- Firdevs Tat DALMAÇ
38- Vedat ERKAN
39- Günay DOĞAN
40- Berna KOÇ
41- Meryem BULUT
42- Binali KORKMAZ
43- Feyyaz DENİZ
44- Mehmet Zakir KARABULUT
45- Dicle DELİ
46- Leyla ÇİÇEK
47- Ebru MAVİ
48- Ziya SAYGIN
49- Metin PEŞMAN
50- Mesut MAK
51- Hacı KIVRAK
52- Gözde ARSLAN

Devletimizin tüm birimleri yaşanan acının hafifletilmesi ve bir an önce cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için azami çaba göstermektedir.

Gerekli açıklamalar Başbakanlık Koordinasyon Merkezi tarafından yapılmaya devam edilecektir.

Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”



"PATLAMA HDP KORTEJİNDE OLDU"

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, patlamanın HDP kortejinin bulunduğu yerde olduğunu belirtirken bir görgü tanığı da halay çekilen noktada olduğunu ifade etti. Patlama anının videosu da bu açıklamayı doğrular nitelikte.

PATLAMANIN ARDINDAN ŞOKE EDEN GÖRÜNTÜLER:


DOKTORLAR ACİL NÖBETE!


Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Bayazıt İlhan, patlamada yaralılar olduğunu belirterek bölgedeki Hacattepe, İbni Sina, Numune, ve Ankara Hastanesi gibi hastanelerde görev yapan hekimleri acilen nöbete çağırdı. İlhan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile de telefonla görüştüğünü belirterek durum hakkında kendisine bilgi verdiğini anlattı. Patlamanın TTB binasına yakın yerde gerçekleştiğini belirten İlhan bu sayede hekim arkadaşlarının ve tıp öğrencilerinin yaralılara ilk müdahaleleri yaptığını ifade etti. Beyazıt İlhan TTB genel merkezine giderek bir kriz masası oluşturacaklarını da ifade etti.

SİYASİLERDEN İLK AÇIKLAMALAR


Kemal Kılıçdaroğlu: “Bilgi almaları için bütün milletvekillerimizi gönderdim. Gelen rakamlar iç acıcı değil. 2 canlı bombadan söz ediliyor. Gerçek nedir öğrenmek isteriz. Gerçeğin altını da çizmek gerekiyor. Yazık günah değil mi bu ülkeye? Beraber huzur güven içerisinde yaşayabiliriz. Ne derdimiz var? Neden gencecik insanlarımız teröre kurban gitsin. Huzur içinde yaşayan bir ülke istiyoruz. Görüş ayrılıklarımız olabilir. Ancak bunu terör noktasına taşımayı kabul etmiyoruz. Terörü bitirme konusunda bizden kim ne istiyorsa açık çek veriyoruz. Ne isteniyorsa yapmaya hazırız. Terörü bitirmek için ne istiyorsanız bütün gücümüzle onu yapmaya hazırız. Analar ağlamasın lafla ağlamıyor. Çaba harcamamız gerekiyor. Defalarca söyledim tekrar söylüyorum bütün siyası partilerin amasız, fakatsız hareket etmelidir. Teröre karşı hepimizin onurlu dik davranmamız gerekiyor. Bedel ödememiz gerekiyorsa öderiz. Barış istemek ne zamandan beri suç olmaya başladı. Birlikte yaşamak ne zamandan bu yana suç olmaya başladı. Türkiye’de Ortadoğu’da başladı. Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeye çalışıyorlar. Ben konuşmayayım da ne yapalım? Türkiye, huzurlu, güzel bir ülke olsun, ülke yöneticileri sorumlu olsun istiyoruz. İçim kan ağlıyor.”

Selahattin Demirtaş: “Çok büyük katliamla karşılaştık. Vahşice barbarca bir saldırı gerçekleşti. Diyarbakır ve Suruç’un tıpa tıp benzeri ve devamı. Bilanço çok ağır.”

Sırrı Süreyya Önder: Patlamaların ardından bir açıklama yapan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, bölgede patlamamış bir bomba daha tespit edildiğini savundu. Sırrı Süreyya Önder, polisin bölgede inceleme yaptığını ve kimsenin bölgeye yaklaştırılmadığını da ifade etti.

Musa Çam: Ankara’daki patlama sırasında mitingde bulunan CHP Milletvekili Musa Çam yaşadıklarını anlattı. “Mitinge katılmak üzere oradaydım. Bizil kortejin yaklaşık 30-40 metre arkasında, çok kısa aralıklarla iki patlama gerçekleşti. Benim hemen önüme bir bilye düştü. Büyük bir panik yaşandı. Organizasyon komitesi derhal mitingi iptal etti. Herkes yaralıların yardımına koştu.” Patlamanın nedeninin bir canlı bomba olup olmadığını bilmediğini söyleyen Çam, “Ancak önceden hazırlanmış bir düzenek bir plan olduğu belli. Suruç benzeri bir olay yaşandı” diye konuştu.

Ömer Çelik: Saldırıya ilişkin NTV canlı yayınına telefonla bağlanan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, saldırının büyik bir provokasyon olduğunu söyledi ve saldıyla ilgili şunları ifade etti: "Bu kadar vatandaşımızın hayatını kaybettiği terör saldırısı bizi son derece üzdü. Bu terör saldırısını gerçekleştiren her kimse lanetliyoruz. Teşkilatlarımıza programlarla ilgili gereken düzenlemelerin yapılması talimatını verdik. Bu saldırı son derece vahşi ve katliama yönelik bir eylemdir. Seçim öncesi böyle bir saldırının gerçekleşmesi son derece provokatif bir eylemdir. Saldırıya ilişkin incelemeler sürüyor. Henüz canlı bomba olup olmadığını doğrulayamıyoruz. Görgü tanıkları canlı bomba olarak ifade etti ama bunu söylemek için henüz erken. Önemli olan yaralı vatandaşlarımızın sağlıklarına kavuşmasını ve paniğin sona ermesini sağlamak. Olay Başbakanımız başkanlığında toplanan güvenlik zirvesinde detaylı olarak masaya yatırılacak."