Kamil ELİBOL / ANKARA

Gazi Üniversitesi bir ilke imza atarak müfredata “Aşkın Nörobiyolojisi” adlı seçmeli ders koydu. Üç ünlü Profesör öğrencilere, aşkın insan bedeni ve beynini nasıl etkilediğini anlatıyor. Türbanlı öğrenciler de dahil, aşk dersine yoğun ilgi var.

Aşk dersi veren Pediatrik Kardiyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Kula SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada “Tıp derslerini aşk ile daha eğlenceli ve kalıcı bir hale getirdik'' dedi. Ders, aşkın tanımı ile başlıyor, acımasız aşkların yer aldığı mitoloji ile aşkın esin kaynağı felsefeye kadar uzanıyor.

AŞK SERÜVENİ

Aşk nörobiyolojisi dersi fikri Pediatrik Kardiyoloji öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Kula’dan çıktı. Kula, Farkamoloji’den Profesör Süreyya Barun ile Biyokimya’dan Profesör Neslihan Bulkan’la birlikte bu projeyi uygulamaya koydu.

Üç profesörün esprili sunumu ile aşk dersi giderek dahi geniş bir ilgi görmeye başladı. Soru ve yanıtlarla yaklaşık bir saat süren aşkın nörobiyolojisi dersi aşkın tanımı ile başlıyor. Tıp öğrencileri acımasız aşkların da yer aldığı mitoloji ile aşkın esin kaynağı felsefeyi de öğreniyor.

AŞKIN GÖZÜ KÖR MÜ?

Derste; ‘’İlk görüşte aşk var mı?, Aşkın gözü kör mü? Aşkın testi var mı?, Beni ne kadar seviyor?, Aşkın ömrü ne kadar ? Tek eşli mi yoksa çok eşli miyiz?, Çapkınlık bir kusur mu yoksa doğanın bir mirası mı?, Çapkınlık tedavi edilebilir mi?, Aşk bir hastalık mı?, Aşk acısı ne ile geçer?, Aşk hangi hastalıklarla benzerlik gösterir?’’ sorularına cevap aranıyor.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA

SÖZCÜ’ye konuşan Prof.Serdar Kula, tüm soruların interaktif bir şekilde dinleyiciler ile paylaşıldığını söyledi ve şöyle dedi:

“Bu sunumda, aşk kavramı şemsiyesi altında, insan fizyolojisi ve biyolojisi ile ilgili birçok bilgi kazanılmakta, kişilerin toplumsal ve içgüdüsel davranışları arasındaki farkındalık düzeyi geliştiriliyor. İlgi artınca dersi, bir saatlik özel bir şov haline getirdik. Bugüne kadar Başkent, TOBB-ETÜ, Hacettepe Üniversiteleri ile Gazi Eczacılık Fakültesine de misafir olduk. Birçok dernekten davet alıyoruz. Numune Hastanesinde de sunum yapacağız”