ASUMAN ARANCA/ANKARA

Sosyolog E.Ö'nün,, rehabilitasyon merkezinde kalan bazı engelli çocukları, "kola, cips, dondurma" gibi yiyeceklerle kandırıp cinsel istismarda bulunduğu öne sürüldü. Kurum çalışanlarının şikâyeti üzerine Bakanlık soruşturma başlattı. Mağdur ve tanık ifadeleri istismar iddialarını doğruladı ancak Bakanlık Müfettişi, engelli çocuklara "dondurma, kola, cips ya da mp3 ve telefon" gibi hediyeler alınmasında bir sakınca görmedi.. Sosyolog hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Müfettişin raporu Bakan Ayşenur İslam tarafından da onaylanınca,suçlamalar düştü.

KIZLARIN ÇARŞAFLARINI KALDIRMIŞ

Rehabilitasyon Merkezinde 2014 yılında yaşanan skandal, bazı kurum çalışanlarının Valiliğe yaptığı ihbar üzerine ortaya çıktı.

Soruşturma kapsamında kurum çalışanlarından birçoğu, E.Ö’nün gece nöbetlerinde kızların çarşaflarını kaldırarak taciz ettiğine ilişkin duyumları olduğunu ve engelli G.A’ya harçlık, kola, cips, dondurma, telefon sağladığını söylediler.

Araştırmalar sırasında Kurum müdürü tarafından tutulan bazı tutanaklar da dosyaya girdi. Tutanaklardan birinde, kurum müdürü ve beraberindeki 3 personelin, E.Ö’nün odasında inceleme yaptıkları, 19 yaşındaki yüzde 50 zihinsel engelli G.A’ya aldığı cep telefonunun sosyoloğun çekmecesinden çıktığı, bu telefonda G.A’ya ait resimler bulunduğu belirtildi. Tutanakta, E.Ö’nün kullandığı sosyal servis bilgisayarında da engelli kızlarla çekilmiş sarmaş dolaş fotoğraflar tespit edildiği aynı tutanakta vurgulandı.

Engelli G.A, da ifadesinde, “sosyologun mesai saatleri dışında kendisini gezmeye götürdüğünü,söyledi. Sosyologu sevdiğini söyleyen genç kız, kendisine, telefon, dondurma, kola aldığını, gezmeye çıkardığını” belirtti. E.Ö ise ifadesinde suçlamaların iftira olduğunu iddia etti. Bu ifadeler müfettişi ikna etmedi. Olayla ilgili bir rapor hazırlayan müfettiş, “sosyolog E.Ö’nün engelli G.A’nın grup sorumlusu olduğu, bu nedenle grubunda bulunan engellilere harçlık vermesinde ya da mp3 çalar, flash bellek, cd kart, cips, kola, dondurma gibi maddeler almasında bir mahsur olmadığını'' belirterek,bir işlem yapılmasına gerek görmedi. Müfettişin raporu, Bakan Ayşenur İslam tarafından onaylanınca da evrak işlemden kaldırıldı.