Foto: Mimarlar Odası


Emniyet güçleri ve Kaymakamlık yetkilisi olduğunu belirten kimlik ibraz etmekten kaçınan görevliler kapıyı açmak istemeyen ev sakininin kapısını kırdılar.

Kapıyı açmayan Necla Gökalp evin penceresinden, baltayla kırılan kapısı için isyan etti. “Şu anda kapımı kırıyorlar, kapıyı kırma emrini kaymakamlık memuru olduğunu söyleyen Dilek Hanım verdi. Kırın baltayla kırın diye dışarıdan bağırıyor. Kaymakamlık yetkilisi olduğunu söyleyen devlet memuru şu an devlet malına zarar veriyor. Bu nasıl şey burası dağ başı mı? Bizler devlet memuruyuz, bunu bize nasıl yapıyorlar? Yürütmeyi durdurma kararını bekleyin diyorum beklemiyorlar”

Saraçoğlu‘nda mahalleli ile emniyet güçleri arasında tartışmalar sürerken binadaki kapının kırıldığını öğrenen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Saraçoğlu Mahallesi’ne geldi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası teknik rapor hazırlamak istediklerini ve kırılan kapıyı inceleyeceklerini söyledi. Emniyet güçleri izin vermedi. Mimarlar Odası Ankara Şube ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şube yöneticileri mahalle sakinlerinin tanıklığıyla tutanak tuttu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Emniyet güçlerini ve yetkilileri Saraçoğlu’ndaki yapıların tescilli olduğu, kültürel miras, mimari miras sit alanı olduğu konusunda uyardı. Candan’ın “Kapıyı kıramazsın buradaki evlere zarar veremezsiniz, suç duyurusunda bulunacağız. İsminizi söyleyin, Suç işliyorsunuz.” Sözlerini duymamazlıktan gelen yetkili adını soyadını vermeden kaçarak uzaklaştı. Kaymakamlık yetkililerinin olay yerinden uzaklaşmasının ardından emniyet güçleri de tahliye işlemine son verdi.

EZİYET EDİYORLAR

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi’nde kapı kırarak, cam kırarak zorla tahliye söz konusu olamaz, burası kültürel mirastır. Burada bu işlemi yapan herkes hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Mahkeme’nin emsal kararı olmasına rağmen insanlara eziyet ediyorlar, mahkeme kararını beklemiyorlar. Saraçoğlu Mahallesi’ndeki tescilli yapılara zorla tahliyelerde verilen zarar için Koruma Kurulu’ndan gerekli işlemleri ve incelemeyi yapmasını istedik. Koruma Kurulu’nun haberi olmadığı konusunda Maliye Bakanlığını uyardığını biliyoruz. Koruma Kurulu’nun tescilli yapıların kapısının kırıldığından haberi yok ve herhangi bir izni de yok. ”şeklinde konuştu.

TAHLİYEYİ DURDURMA KARARI

Kaymakamlık yetkilisinin adının Alaaddin Zararsız olduğunu öğrendiklerini söyleyen Mahalle sakinleri de suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Emniyet güçlerinin tahliyeyi durdurmasının ardından mahkemeden alınan yürütmeyi durdurma kararını Saraçoğlu Mahallesi sakinlerinin avukatı Asım Özcan mahalleye ulaştırdı.