
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, hücrelerin uç kısımlarında "telomer" diye adlandırılan parçalar bulunduğunu, yaşamı uzatmanın "telomerlerin" uzatılmasını engellemekten geçtiğini belirtti. Karagöz, "Bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum ancak gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak" dedi.
Karaöz, Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Kulübünce düzenlenen "Kök Hücre ve Güncel Gen Tedavileri Konferansı"nda, teknolojideki hızlı gelişimin tıp alanına da yansıdığını, ameliyatların robotik cerrahiyle yapıldığını söyledi.
"İNSANLAR GELECEKTE 200 YIL YAŞAYACAK"
Tıptaki gelişmelerle insan ömrünün uzadığına da dikkati çeken Karaöz, sözlerini şöyle tamamladı:"Hücrelerimizin uç kısımlarında 'telomer' diye bir parça var. Bu, her bölünme yaşandığında kesiliyor. Bittiği zaman da somatik hücrelerimiz bu telomeri yerine koyamıyor. Kök hücreyi bu telomerden farklı kılan ise kısalan hücrenin enzim aktivitesiyle yerine konulmasıdır. Yaşamı uzatmak da bu telomerin uzatılmasını engellemekten geçiyor. Bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum ancak gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak. Bunu göremeyeceğiz ama bunun olacağına inanıyorum. Ortalama yaşam ömrünün gitgide artması da bunu gösteriyor."
AA