Yeni sabunlar bulmakta becerikliler. Lafla, sözle, algı avcılığıyla “pireyi deve yapmakta” üstlerine yok.
Yeni sabun bulundu.
Mis kokulu.
Beyin yıkıyorlar.
Bu kez sabun şöyle köpürüyor: “Fabrika ayarlarına döneceğiz. Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet bitecek. Şeffaflık, etkin yönetim, demokratikleşme de sürpriz yapacağız. Türkiye uçacak. Dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olacak.”
Şu tabloya bakın.
13 yıl önce:
Türkiye Dünya’nın 17’nci büyük ekonomisiydi.
13 yılın sonunda:
19’uncu sıraya indi.
13 yıl önce:
Türkiye’nin dünya üretimindeki yeri (GSMH’nin dünya GSMH’deki payı) yüzde 0.13 idi.
13 yılın sonunda:
Yüzde 0.09’a indi.
13 yıl önce:
Türkiye’ni imalat sanayinin dünya imalat sanayi içindeki katma değer payı yüzde 0.91 idi.
13 yıl sonunda:
Yerinde saydı.
Ancak yüzde 1’e geldi.
13 yıl önce:
Türkiye dünya pazarlarına tekstil ve gıda ürünleri ihraç ediyordu.
13 yılın sonunda:
Yine tekstil ve gıda satıyor. 13 yılın sonunda Türkiye dünya pazarlarına ileri teknoloji ürünü satımında tam bir tökezleme yaşadı.
13 yıl önce:
Türkiye’nin tasarruf oranı ve yatırım oranı (bunlar sağlıklı büyümenin iki temel ayağı kabul ediliyor) 17 ile 19 puanlarda seyrediyordu.
13 yılın sonunda:
Türkiye’nin tasarruf oranı ile yatırım oranının ikisi de dünya ortalamasının çok altına indi.

* * *

Türkiye ithalat cenneti oldu.
İthalatı hep yüksek oldu.
İhracatı hep geride kaldı.
Sanayileşmesi tökezledi.
13 yılın sonunda: Türkiye’nin geldiği nokta hemen her alanda dünya ortalamasının altında kaldı. İşçisini düşük ücrete çalıştıran düşük teknolojik üretimle Dünya’ya vidalanmış ülke oldu.
Yani ayarlar nanay!
Buna dönülecek.
“Fabrika ayarlarımıza dönmek” cilalı görüntüsünü verince toplum da “mutfakta neyin pişeceğini bilmeden açlık bastırmaya çalışan gariban sevincine” gömülüyor.

* * *

Göreceğiz!
AKP’li kadrolar; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Parti önde gelenleri fabrika ayarlarına dönünce: Türkiye hızlı yerli tren, uzun mesafe uçacak hızlı yerli uçak, Kars’tan kalkıp Paris’e hiç akü doldurmaya ihtiyaç duymadan giden elektrikli yerli otomobil gibi ileri teknoloji ürünü üretimlere hemen nasıl geçecek?
Buraya yazıyorum.
100 günlük plan.
4 yıl köpürtülecek.
Fabrika ayarları deyince: Yolsuzluk, rüşvet, hırsızlık, hortumlama, yandaş zengin etme, kamu kurumlarını ve belediyeleri soyma, dost akraba hısımı devlet kadrolarına “VIP Listelerle” doldurma, döviz istiflenmiş bakan oğlu kasaları ile dolar dolu ayakkabı kutuları, 4 Bakanı adaletten kaçırma ve Meclis’te aklama geliyor.
Yeni Meclis toplanacak.
Fabrika ayarlarına dönme sözü verdik, “4 Bakan’ın dosyasını yeniden açalım” diyen bir teklif Başbakan’dan ya da yeni AKP milletvekillerinden çıkacak mı?
Ayara dönüşünüzü görelim!

77’lik işadamı bekliyor!


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın “üretilecek ilk yerli elektrikli otomobili 5 milyon TL’ye satma” sözünü verdiği işadamı Gebze’de ortaya çıktı. 77 yaşındaki işadamı Muzaffer Altıntaş, “Yerli araba Türkiye’nin şerefi olacak. Bütün dünya kendi memleketinin ürettiği otomobili kullanıyor, diğer devletlere de satıyor ve döviz kazanıyor. Biz neden yapmayalım” demiş. Anlayacağınız 77’lik işadamı da verilen sözü bekliyor!