Yok öyle bedava!
Siz de izlemişsinizdir. Meclis bu kez çok neşeli, gülmece güldürmece dolu, bol magazin görüntülerle açıldı. En pırıltılı olan yeni milletvekillerinin fırsat bu fırsattır deyip gazeteler ve TV’lerde görünmek için “tarımsal ürünlere” sımsıkı sarılmalarıydı.
Sarımsağı kapan geldi.
Şalgamı kucaklayan geldi.
Samanı balyalayan geldi.
Reçel kavanozu elinde, fındık çuvalı sırtında, patlıcan sepeti kolunda, eşini, çocuklarını, oğlunu, gelinini toplayan geldi. TV’lere görüntü verdi. İmza attı. Mazbatasını aldı. Yeminini yaptı. Milletvekilleri, maaşlarını 3 aylık peşin kapıyorlar. 51 bin TL banka hesaplarına yattı.
Maaşın yatışı hızlıydı.
Bir işçi 30 gün çalışıyor.
Maaşını sonra alıyor.
Bir milletvekili daha çalışmadan üç aylık peşin maaş alıyor. Yani millet çalışıp alıyor. Vekili kanun çıkarmış. Çalışmadan alıyor.
Affedersiniz!
Bu arsızlık yıllardır sürüyor.
Ancak benim asıl yazmak istediğim önemli nokta; milletvekillerimizin, “Soğan, sarımsak, patates, patlıcan, reçel, yoğurt, tulum peyniri, saman, sığır budu” özetle seçilip geldikleri yörenin hangi tarım ürünü öne çıkmışsa o ürünü birinci kimlik yapmalarıydı.

* * *

Açıkça söylemeliyim.
Benim için “bu yeni Meclis’in soğana, sarımsağa, patatese, hıyara faydalı olacağının” göstergesi yeni milletvekillerinin çoğunlukla tarım ürünlerine önem vermeleriydi. Şeref ve namus yemini ettiler.
Düşünüyorum ki!
Soğandan, sarımsaktan, patlıcandan, hıyardan, manda ile sığırdan başlarlar, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık harcamalarının da saydamlaşmasına, denetlenmesine kapı açarlar.
Sayıştay raporunda var.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2014 yılında halktan alınmış vergilerden toplanmış parayı; “Kendilerine çiftçiyim, ziraat yaparım, ekerim, biçerim, tarımsal zenginlik yaratırım” diyenlere “üretimi ve verimi artırma destek kredisi” olarak dağıtmış.
Dağıtılan tutar:
9 milyar 142 milyon TL.
Az buz değil.
Çok yüksek para.

* * *

Sayıştay, görevi gereği ve 5018 sayılı “Mali Saydamlık Kanunu” gereği Tarım Bakanlığı’na sormuş: “Siz 1 yılda 9 milyar 142 milyon lirayı çiftçilere tarımsal üretimde ve hayvancılıkta verimi artırsınlar diye dağıtmışsınız. Peki bu dağıttığınız paraları alanların yerli yerinde kullanıp kullanmadıklarını, kullandılarsa dönüm başına, ürün başına, hayvan başına verimi ve kaliteyi artırıp artırmadıklarını takip ettiniz mi? Gözetleme ve denetleme yaptınız mı? Hangi çiftçi bu parayı verimi artırmak için kullandı, hangisi üstüne yatıp yedi, içti, gezdi, savurdu, batırdı? Elinizde bilgi olması gerekir, bize bildirin” anlamına gelecek açıklık ve saydamlık istemiş.
Bakanlık kurnaz.
Evet bilgi var demiş.
Sayıştay “Gönderin o bilgiyi” demiş. Göndermişler. Ama dağıttıkları 9 milyar 142 milyon TL tarımsal destek kredisinin sadece %0.65’ini (binde 65’ini) kapsayan bölümünde “29 gen tipine ait küçükbaş hayvanlar ve Anadolu Mandası’nın korunması ve geliştirilmesi” için verilmiş desteğin sonucunu gösteren bilgi var. Kalan büyük pastada yok.
9 milyarın faili meçhul!

* * *

9 milyar TL tarım kredisi kimlere dağıtıldı? Ağalar, şıhlar, partiye yakın olanlar bu paranın ne kadarını aldı? Tarım Bakanı denetim ve gözetimi niçin yapmadı?
Yeni milletvekilleri!
Bu sorular cevap arıyor.
Peşine düşecek misiniz?
Patlıcanla hatıra fotoğrafı.
Patatesle selfi!
Yok öyle kandırmaca!
Samimiyetinizi görelim.