Henüz 4 yaşındaydı.
Pıtı pıtı boyuyla merdiveni tırmanamadı, sahneye kucakta çıkarıldı. Piyanonun başına oturtuldu ama, iskemle alçak kalmıştı, parmakları tuşlara yetişemiyordu. Nota kağıtlarını üst üste koydular, altına minder gibi yerleştirdiler, anca denk geldi. Gözucuyla şööyle kalabalığa baktı, Ankara konservatuvarının salonunda çıt çıkmıyordu. Kırmızı pabuçları vardı, ayaklarını ileri geri salladı ve başladı...

*

Bach’ın clevecin bien temperesi’nden do majör prelüdü çaldı. Ardından dö minör prelüd... İzleyenler gözlerine kulaklarına inanamıyordu. O ise, oyuncaklarıyla oynuyormuş gibiydi, öylesine rahattı. Beethoven’ın op. 49 sonatından bir menuet çaldı. Salon alkışlarla bravolarla çınlıyordu. Şaşkınlık, hayranlık hepsi birbirine karışmıştı, bu küçük kızın yeteneği karşısında gözyaşlarını tutamayanlar vardı.

*

Tekrar kucakladılar, ayakta alkışlayan cumhurbaşkanının yanına getirdiler. İsmet İnönü sarıldı bu harika çocuğa...
“Adın ne yavrum?’’ diye sordu.
“İdil’’ dedi.
“İdil Biret.’’

*

Bu tarihi geceyi, efsane milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel organize etmişti. O gece karar verildi... Cumhuriyet’in en önemli vizyonlarından biri olan “Harika Çocuklar Yasası’’ çıkarıldı. İdil Biret ve henüz 9 yaşında olmasına rağmen kemanını büyülercesine çalabilen Suna Kan, yurtdışına eğitime gönderilecekti.

*

“İdilSuna yasası’’ denilen özel yasayla, İdil Biret ve Suna Kan’dan sonra, Gülsin Onay, Verda Erman, Hüseyin Sermet, İsmail Aşan, Fuat Kent, Selman Ada, Ateş Pars, Nevbahar Aksoy, Neveser Aksoy, Tunç Ünver, Bedri Baykam, Tuluyhan Uğurlu gibi, dünya çapında sanatçılarımız yetişti.

*

Şak... “Türkiye’de hiçbir başarı cezasız kalmaz’’ kuralı devreye girdi, harika çocuklar yasası işletilmemeye başlandı. Özel yetenekli çocuklarımız çığ gibi artıyordu ama, burs verilmiyor, eğitime gönderilmiyorlardı.

*

Uğraş, didin, güç bela “özel statü yönetmeliği’’ çıkarıldı. Fazıl Say, Oya Ünler, Burçin Büke, Çağıl Yücelen, Şölen Dikener, Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz, Yeşim Alkaya Yener, Çağlayan Ünal Sümer, Ertan Torgul, Özgür Balkız gibi, varlığıyla onur duyduğumuz sanatçılara sahip olduk.

*

Sonra?
AKP geldi.
Özel statü’ye son verildi.

*

Ve dün...
Milli eğitim bakanlığı, ezan okuma yarışması düzenleyeceğini açıkladı, en yetenekli harika çocukların seçileceği yarışmaya “Genç Bilaller’’ adı verildi!