Amerikan New York Times (NYT) gazetesinden Benjamin Weiser imzalı haberde, avukatların Yargıç Richard M. Berman'dan Zarrab'ın 10 milyon dolar nakit teminatlı 50 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması talebinde bulundukları hatırlatıldı.

Mahkemeye Zarrab'ın kefaletle serbest kaldıktan sonra New York'ta güvenlikli ve GPS ile takip edilen bir rezidansta kalmasının teklif edildiğinin aktarıldığı haberde, New York Güney Bölgesi Savcısı Bharara'nın ofisinden savcıların Yargıç Berman'a bir müzekkere göndererek, söz konusu kefalet şartlarının Zarrab'ın kaçmasına neden olabileceğini savundukları belirtildi.

NYT haberinde, Zarrab'ın Türkiye'de nüfuzunu kullanarak hapisten çıktığı yönünde Türk yetkililer tarafından suçlandığı da aktarıldı.

WALL STREET JOURNAL BÖYLE YAZDI


Wall Street Journal gazetesi de konuya ilişkin geniş bir haber yayınladı. Nicole Hong imzalı haberde, "ABD, İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab'ın davadan önce gözetim altında tutmak istiyor" ifadesi kullanıldı. Hong, ABD'li savcıların Zarrab'ın siyasi bağlantıları ve serveti nedeniyle kaçma riskini yüksek gördüğünü vurguladı.

ABD'deki 'Zarrab' davasının Türkiye'de de yakından takip edildiğinin belirtildiği Wall Street Journal haberinde şu vurgular dikkat çekti: "Savcılar, Zarrab'a yolsuzluk suçlamaları yöneltti ve bazı bakanlar 2013 yılında tutuklandı. Zarrab, altın ticaretiyle bağlantılı olarak rüşvet vermekle suçlandı fakat kendisinin reddettiği suçlar daha sonra düştü. Bakanlar ise cezalandırılmadı. Skandal, o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabinede değişiklik yapmaya itti."

BLOOMBERG: TÜRKİYE'DE RÜŞVET VERDİ


ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, Patricia Hurtado ve Benjamin Harvey'nin konuya ilişkin haberine yer verdi. Haberin en dikkat çekici vurgusu ise savcıların dava dosyasında yer alan ifadelerinden çıkarılan şu cümlede gizli: "ABD, İran'a yönelik yaptırımları delmek için tezgah kurmakla suçlanan Türk altın tüccarı Zarrab'ın Türk bakanlara ve dönemin Halk Bankası Genel Müdürü'ne (Süleyman Aslan) milyonlarca dolar rüşvet verdiğine dair delile sahip olduğunu söylüyor."

DW: ERDOĞAN'LA YAKIN BAĞLARI VAR


Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW) ise "ABD'li savcılar, Erdoğan'la yakın bağları olan işadamı kaçma riski taşıyor" başlığıyla verdiği haberinde şu ifadeleri kullandı: "ABD'li savcılar, ABD'li savcılar para aklama ve yaptırımları delmekle suçlanan İran asıllı Türk işadamı Zarrab'ın yüksek derecede kaçma riski taşıdığını söyledi."

İngiliz Daily Mail gazetesi ise Associated Press'in geçtiği habere internet sitesinde yer vererek, Zarrab'ın kaçma riski bulunduğuna dikkat çekti.