İran hükümeti, Yemen'in başkenti Sana'daki büyükelçiliğinin Suudi Arabistan savaş uçakları tarafından vurulduğunu iddia etti. Gelişmeler üzerine İran, Suudi Arabistan mallarının ülkeye girişini yasakladı ve umre seferlerini de ikinci bir emre kadar durdurdu.

Fotoğraflar: Reuters


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, "Elçilik binasındaki hasar ve yaralanan personelin sorumluluğu Suudi Arabistan'dadır." dedi.

Sünni Suudi Arabistan ile Şii İran yönetimleri arasındaki kriz, Suudi Arabistan'daki Şii din adamı Şeyh Nimr El-Nimr'i idam edilmesinin ardından patlak vermişti. İdama tepki gösteren Şiiler, İran'daki Suudi büyükelçiliğine saldırmış, yaşananlar üzerine Suudi Arabistan İran'la diplomatik ve ticari tüm ilişkilerini kestiğini bildirmişti. Gelişmelerin ardından her iki ülkeden de sert açıklamalar gelmişti.

Bölgede iki önemli mezhebin temsilcisi durumunda olan ülkelerden İran, Yemen'de Şii Husiler'i desteklerken, Suudi Arabistan ise Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur al-Hadi yönetimindeki Sünni hükümeti destekliyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen'de bir meşrubat fabrikasını vurdu.

İRAN, İTHALATI DURDURDU, UMRE SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ


İran, Suudi Arabistan menşeli veya bu ülke üzerinden İran'a yapılacak tüm malların ithalatını yasakladı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararla ayrıca Suudi Arabistan'a yapılacak Umre seferlerinin de ikinci bildiriye kadar durdurulduğu belirtildi.

ÇATIŞMALAR AYLARDIR DEVAM EDİYOR

Yemen'de aylardır süren çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Husiler ile Halk Direniş güçleri arasındaki çatışmalar bugün şiddetlendi. Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri ise Husilere ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerin kontrolündeki askeri birliklere hava saldırısı düzenledi. İranlı yetkililer ise bugünkü saldırılarda, Yemen'in başkenti Sana'daki büyükelçiliklerinin Suudi jetleri tarafından vurulduğunu bildirdi.



Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri, önceki gece geç saatlerde İbb şehrinin Yerim ilçesinde devriye gezen Husi militanlarına saldırı düzenledi. Düzenlenen saldırıda 20 Husi militanı öldürüldü, onlarca militan ise yaralandı. Taiz'deki çatışmalarda ise 12 Husi öldü. Halk Direniş Güçleri cephesinden de 5 kişi öldü. Ayrıca, Taiz'de, Husi saldırılarında sivil halktan 3 kişinin öldüğü, 27 kişinin ise yaralandığı kaydediliyor.

Lahc şehrine bağlı Kereş bölgesinin kontrolü bir kez daha Halk Direniş Güçleri'nin kontrolüne geçti. Saldırıda ağır darbe aldığı belirtilen Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler Kereş'in batısındaki el-Huveymi bölgesine  çekilmek zorunda kaldı. Halk Direniş Güçleri tarafından, Husi keskin nişancılarının bölgede konuşlandığı yüksek yerlere ağır top ateşi açıldı. Çatışmalarda her iki taraftan da  ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

Şii din adamı Şeyh Nimr El-Nimr'i idam edilmesinin ardından, Yemen'in başkenti Sana'daki Suudi Arabistan büyükelçiliği önünde, Şii Husiler tarafından protesto gösterisi düzenlendi.

BM'DEN 'KOALİSYON GÜÇLERİ MİSKET BOMBASI KULLANDI' İDDİASI


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden (OHCHR) yapılan açıklamada, Yemen'in kuzey şehri Hacceh'de koalisyon güçlerinin misket bombası kullandığıyla ilgili endişe verici bilgilere ulaşıldığı bildirildi. Açıklamada ayrıca, OHCH ekibinin el-Odair köyünde saha ziyareti sırasında, 29 farklı misket bombası kalıntısı bulduğu ifade edildi. OHCHR, ekibinin misket bombasından etkilenmiş 2 kişiyle de görüştüğünü kaydetti.
Birleşmiş Milletler'in açıkladığı son rakamlara göre Yemen'deki iç savaşta, 2 bin 795 sivil hayatını kaybetti, 5 bin 324 kişi ise yaralandı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Husilerin devam eden ihlalleri sebebiyle 2 Ocak'ta ateşkesin sonlandırıldığını açıklamıştı.


"ATEŞKESİ İRAN-SUUDİ ARABİSTAN GERGİNLİĞİ ETKİLEDİ" İDDİASI


İsviçre'nin Biel şehrinde 15-20 Aralık tarihleri arasında bir araya gelen taraflar, müzakerelerin başladığı gün ilan edilen 7 günlük ateşkes kararını bir hafta daha uzatmıştı. Ancak iki tarafın da ateşkes zamanı, kararı birçok kez ihlal ettiği bildirilmişti.

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilere karşı operasyonları hızlandırması İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan krizin etkisinin olduğu iddia ediliyor. Patlak veren bu yeni krizin, Ortadoğu'daki yaşanan çatışmaları alevlendirmesinden endişe ediliyor. Krizin bu ayın 14'ünde Etiyopya'da yapılması planlanan müzakereleri de zora soktuğu ifade ediliyor.