Putin'in sözlerini Reuters haber ajansı duyururken, bu gelişme, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaları da boşa çıkarmış oldu.

Reuters, haberinde hatırlatma olarak şu ifadeyi kullandı: "Türk yetkililer, uçağın düşürülmesi hakkında üzüntülerini ilettiklerini fakat özür dilemediklerini belirtmişti."

HEM SÖZCÜSÜ HEM DANIŞMANI YALANLADI AMA...


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Rusya ile ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili yaptığı açıklamada 'özür dileme' meselesine değinmiş; "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazdığı mektupta özür kelimesi yok, Kremlin'in yayınladığı metinde çeviride vardı bugün değiştirdiler" demişti.

Ayrıca Erdoğan'ın Başbanışmanı Saadet Oruç, sosyal medya hesabından Erdoğan'ın düşürülen Rus uçağı nedeniyle Rusya lideri Putin'den özür dilemediğini belirtmişti. Oruç tweet'inde “Rusya konusunda ise şu noktaların altını çizelim: 1- Kesinlikle özür yok. Aileye taziye, üzüntü dile getiriliyor ve “kusura bakmayın” deniyor" ifadelerini kullanmıştı.

saafetoruc-660x390

Kremlin üç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl Kasım ayında Türkiye’nin düşürdüğü Rus savaş uçağı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak üzüntülerini ilettiğini açıklamıştı

Rus basını Erdoğan’ın mesajında ‘İzvinite’ (Извините) kelimesini kullandığı belirtti. Bu kelime Rusçadan Türkçeye ‘Özür dilerim’ ya da ‘Beni affedin’ şeklinde çevriliyor.

Ancak buna karşın, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, Erdoğan'ın özür dilemediği defalarca vurgulandı.

7 AY SONRA İLK TELEFON GÖRÜŞMESİ


Öte yandan, Erdoğan ve Putin dün geçtiğimiz Kasım ayında düşürülen Rus uçağı nedeniyle patlak veren kriz sonrası ilk kez (7 ay sonra) telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirtti. Liderler, yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldı. Erdoğan ve Putin, Çin'de G20 zirvesinde veya daha önceki bir zamanda görüşecek.

Kremlin'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin teröre karşı işbirliğinde daha yakın işbirliğinin gerekliliğini vurguladığı ifade edildi. Açıklamada, Putin'in Erdoğan'a, gönderdiği mektup sayesinde işbirliğinin devamı ve iki ülke arasındaki krizi bitirmek için gereken şartların oluştuğunu söylediği aktarıldı.

Putin ayrıca hükümetine, Türkiye ile karşılıklı ticari anlaşmaları iyileştirmek üzere görüşmelere başlamaları talimatı verdi. Ayrıca açıklamaya göre Putin, Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesini engelleyen seyahat kısıtlamalarını da kaldırma kararı aldı.