Dolar/TL Önceki gün, güne 3.53 seviyelerinden başlamasının ardından düşüşe geçmiş ve 3.45'in altına gerilemişti. Dün de düşüş sürdü. Dün akşam saatlerinde düşüşe devam eden dolar 18:00 itibariyle 3.39'a kadar indi. Böylelikle, Salı sabahı güne 3.53 seviyesinden başlayan dolar iki günde 15 kuruş gerilemiş oldu. Türk Lirası dünkü yükselişiyle gelişen piyasa para birimleri arasında en iyi performansı kaydetmişti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamaları, vatandaşın döviz bozdurma kampanyası ve küresel piyasalardaki iyimserlikle dün gelişmekte olan ülkeler arasında Türk Lirası dolar karşısında en iyi performans gösteren para birimi oldu.

Dolar dün 3.41'nin de altını görürken saat 15:37'de 3.4106/4110 TL civarında işlem gördü. Amerikan Doları gün içerisinde 3.4084 TL'ye kadar indi. Saat 18:00 itibariyle 3.3924'e kadar düştü. Ve düşmeye devam etti.

Euro ise aynı saatlerde 3.6596/3.6606 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa İstanbul 100 endeksi günü 76.030 puanla yüzde 0.79 artıda kapattı.

Kapalıçarşı'da gram altın 129 TL'den satılırken, çeyrek altın 213 TL, yarım altın 426 TL, tam altın 847 TL'den alıcısını bulacak. Ekonomide ise gözler yarın açıklanacak sanayi üretiminde olacak.

[old_news_related_template title="Merkez Dolar bozdurma kampanyalarını destekliyor ama bozdurmuyor" desc="Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılı Para ve Kur Politikası toplantısında bir konuşma yaptı. Toplam 115 milyar dolar toplam rezervi olan, net rezervi 35 milyar dolar olan Merkez Bankası'nın Başkanı Çetinkaya dolar bozdurma kampanyalarını desteklediklerini belirtti. Uzmanlar Merkez'in döviz satmayarak mantıklı davrandığını çünkü kurun ateşinin döviz satışıyla düşürülmeyeceğini ifade ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/dolardolardolarldoar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/merkez-bankasindan-onemli-aciklama-1548701/"]

PETROLDE BÜYÜK ARTIŞ


Petrol üreten ülkelerin gelecek yıl üretimi bir miktar sınırlamak üzere geçen hafta anlaşmasından bu yana yüzde 19 değer kazanan petrol, bugün üretim sınırlamalarının piyasada iki yıldır süregelen arz fazlasını gidermekte yeterli olmayacağı endişesiyle yüzde 0.5 geriledi.

Brent petrolü (değişim; son işlem): -0.48% 53.67
ABD hafif petrolü (değişim, son işlem): -0.55% 50.65

BİR BUÇUK YILIN EN KESKİN YÜKSELİŞİ


Altın fiyatları Fed'in gelecek hafta ABD'de faizleri artıracağı beklentisiyle yüzde 0.1 geriledi. Yatırımcısına faiz geliri sağlamayan altına sahip olmanın maliyeti faizlerin yükselmesine paralel olarak artıyor ve altının fiyatı üzerinde baskı yaratıyor. ABD'de dün açıklanan ve yüzde 2.7 yükselerek yaklaşık bir buçuk yılın en keskin artışını kaydeden fabrika siparişleri ekonominin faiz artırımlarının yükünü kaldıracak kadar güçlendiğine işaret ediyor.

'KÜRESEL RİSK İŞTAHI ARTTI'


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan dolar kurundaki geri çekilmeyi lira için alınan önlemlere ve Merkez Bankası'nın mesajlarına bağladı. Erkan yaptığı açıklamada, "Türk yetkililerin lirayı desteklemek amacıyla önlem ve düzenlemelerini görmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda da TCMB’nin Para ve Kur Politikaları Sunumu sonrasında oluşan geri çekilme eğilimi kurda devam etmektedir. Buna bir miktar da küresel risk iştahının artması ve oynaklığın düşük seviyelerde olması katkı vermektedir. Para piyasalarında oluşmuş olan bu durum Türk finansal varlıklarının tamamı için geçerlidir" dedi.

'TAHVİL FAİZLERİNDE GERİ ÇEKİLME VAR'


EKK kararlarının belirleyici olabileceği şeklinde yorumda bulunan Erkan sözlerine şöyle devam etti: Hisse senedi ve tahvil piyasasında da fiyatların tahammül sınırlarının içine girdiğini gözlemlemekteyiz. Borsa İstanbul 100 endeksi yeniden 75.000 – 80.000 bandının içine girmiş; 5 yıllık kredi temerrüt swap (CDS) oranının da 305 seviyelerinden 290 seviyesine çekilmesinin içeride borçlanma maliyetleri üzerinde etkisi görülmektedir. Tahvil faizlerinde geri çekilme görüyoruz, özellikle de gösterge tahvilin bileşik getirisinin %11 altında kalmaya devam etmesi ilerleyen dönem için oldukça önemli olacaktır.

[special_article_template title="Tahvil faizlerinde geri çekilme görüyoruz, özellikle de gösterge tahvilin bileşik getirisinin %11 altında kalmaya devam etmesi ilerleyen dönem için oldukça önemli olacaktır." desc="" who="Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan"]

EKK kararlarının kamuya açıklanmasının ardından, alınan veya alınması düşünülen önlemlerin yaratacağı algı, güven, uygulanabilirlik ve proaktifliğine bağlı olarak hareketlenmeler görmeye devam edeceğiz. Temel hikayede değişim olmaması ve USDTRY’deki geri çekilmenin teknik ayrıntılarla ilgili olması nedeniyle temkinli yaklaşıyoruz. USDTRY’de 3,50 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. 3,50 – 3,45 ve 3,45 – 3,41 aşağıdaki olası dalgalanma bantlarıdır. Biz bu noktada 3,41 – 3,40 bölgesinin önemi üzerinde biraz daha duruyoruz. Çünkü bu seviyeler; önceden önemli direnç noktalarıydılar ve artık destek haline geldiler. 3,41 aşağısında 3,35 seviyesine kadar geri çekilme de mümkün olmakla beraber, 3,30 aşağısının ise zor olduğunu düşünüyoruz. 3,50 üzerine tekrar geçlilmesi halinde ise TL’nin duyarlılığı yine artacaktır, bu durum da oynaklığı beraberinde getirerek 3,60 – 3,65 hareketinin önünü açabilir.

EKK KARARLARI ÖN PLANDA


IŞIK FX Araştırma Uzmanı Gizmen Nalbantlı Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamaya dikkat çekerken Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme ihtimaline de dikkat çekti:

Nalbantlı şu açıklamalarda bulundu: Merkez Bankası'nın 2017 Kur ve Para Politikası açıklamalarında yaptığı destek açıklaması önemli.

[special_article_template title="Yarın açıklanacak EKK kararları ön planda olacak. Özel sektörün borçlarına ilişkin buradan gelebilecek bir sinyal de önem arz ediyor. " desc="" who="Işık FX Analisti Gizmen Nalbantlı"]
Gözler bir yandan yarın Avrupa Merkez Bankası'nın alabileceği parasal genişleme kararında olacak. Küresel anlamda böyle bir iyimserlik var. Öte yandan Monte Paschi Dei Siena'nın kurtarılma ihtimali de öne çıkıyor.Yarın açıklanacak EKK kararları ön planda olacak. Özel sektörün borçlarına ilişkin buradan gelebilecek bir sinyal de önem arz ediyor.