Sayime BAŞÇI / SÖZCÜ

Et fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan korunabilmek için Amasya’da 60 milyon dolarlık kombina tesisine yatırım yapan TAB Gıda, ana franchise’ı olduğu Burger King için yılda 30 bin ton et üretecek.



Daha önce ekmek, patates ve salata alanında fabrika yatırımları yapan TAB gıda haziran ayında et tesisinin de devreye girmesinin ardından, tedarik zincirine toplamda 155 milyon dolarlık yatırım yapmış olacak.

Tesiste üretilecek olan etin 10 bin tonunu kendi şubelerinde kullanacağını, kalan 20 bin tonu ise piyasaya sunacağını açıklayan şirket, önümüzdeki dönemlerde Çin’deki Burger King operasyonuna da Türkiye’den 30 bin tonluk patates ihraç etmeyi hedefliyor.


ÇİFTÇİNİN AYAĞINA GİTTİ


Türkiye dışında TAB Gıda, Burger King’in Çin, Macaristan ve Gürcistan’daki operasyonlarını da yürütüyor. Türkiye ve Çin’de 1.500 Burger King mağazası bulunan şirket, bu rakamı 5 yıl içinde 3 bine çıkarmayı hedefliyor.

Yeni şubeler için hedeflenen yatırım tutarı ise 800 milyon dolar. Tab Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, et fiyatlarındaki dalgalanmadan korunmak için üreticiye gittiklerini söyledi.
Dikici, “Et fiyatları arttıkça maliyetlerimiz de yükseliyor. Amasya’da yaptığımız yatırım, canlı hayvan alımında fiyatları kontrol etmemizi sağlayacak. Bizim tesisimiz 400 bin kesim ile 30 bin ton et işleme kapasiteli olacak” dedi.

Caner Dikici’nin verdiği bilgilere göre, bugüne kadar TAB Gıda’nın yatırım yaptığı tesisler arasında 50 milyon dolarlık Afyon’daki patates tesisi, 35 milyon dolarlık ekmek tesisi ile Antalya’daki 10 milyon dolarlık salata tesisi bulunuyor. Geçmişte hamburger için gereken hammaddenin yüzde 98’ini yurtdışından ithal eden şirket, artık bu tesislerle yüzde 100 yerli hamburger satabilir hale geldi. Dikici, önümüzdeki dönemlerde Çin’e de patates ihracatına başlayacaklarını ve oradaki 400 şubenin tüm patates tedarikinin Türkiye üzerinden yapılacağını dile getirdi.