Tüketici Hakları Derneği (THD) milletvekillerine, ‘elektrikte şirketleri yerine vatandaşın lehine düzenleme yapın’ çağrısında bulundu. AKP’li vekillerin TBMM’de görüşülen yasa teklifine alternatif 3 maddelik teklif hazırlayan THD, faturalardaki haksız gider kalemlerinin kaldırılması, geriye dönük iade ve yoksula ucuz elektrik sağlanmasını talep etti. İşte THD’nin 3 maddelik teklifi:

5 KALEMİ FATURADAN ÇIKARIN


MADDE 1: Elektrikten alınan 5 kalemden oluşan kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelleri Yargıtay kararlarına uygun olarak elektrik abonelerinden alınamaz.

10 YILLIK TAHSİLATI İADE EDİN


MADDE 2: Tüketicilerden kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedeli adı altında haksız yere tahsil edilen tutarlar ile bu bedellerden alınan yüzde 18 KDV ticari faizleriyle birlikte, 10 yıl geriye dönük olarak iade edilir.

YOKSULA ÜCRETSİZ ELEKTRİK


MADDE 3: elektrik yoksulu olan dar gelirli ya da hiç geliri olmayan abonelere, tüketicilerin evrensel haklarından olan temel gereksinimlerin giderilmesi hakkı gereğince ücretsiz ya da düşük ücretle elektrik sağlanır.

KİMSE HIRSIZIN PEŞİNE DÜŞMEZ


THD Başkanı Turhan Çakar, AKP’li vekillerin yasa teklifinin kabul edilmesi halinde 5 kalem giderin kurallara uyan abonelerden alınmaya devam edeceğini, bunun sonucunda da dağıtım şirketlerinin elektriği çalan hırsızların peşine düşmeyeceğini, elektrik hatlarındaki kayıpların önlenmesi için yatırım yapma gereği duymayacağını söyledi. Tüketicilere haklarını aramaları çağrısı yapan Çakar, milletvekillerine de “Vicdanınıza sesleniyoruz. Tüketicilerin sesine kulak verin, 3 maddelik teklifimizi yasaya ekleyin” dedi.

YA 105 LİRAYA ÇIKACAK YA 52 LİRAYA DÜŞECEK


Yapılan hesaplamalara göre, AKP’li vekillerin teklifinin yasalaşması halinde örneğin 52 liralık elektrik faturası yeni yüklerin de gelmesiyle 105 liraya çıkacak. Tüketicilerin teklifinin yasaya girmesi halinde ise gerçekte 52 lira olan, ancak kayıp-kaçak başta olmak üzere 5 kalem gider nedeniyle 85 liraya yükselen elektrik faturası normal değeri olan 52 liraya düşecek.