Darbe girişiminin yaşandığı gün bir grup darbeci asker Boğaziçi Köprüsü'nü kapattı. Kalkışmanın başladığı andan itibaren köprüyü kapatan askerler sabahın erken saatlerinde teslim oldu ve o andan itibaren teslim olan askerlere müdahale başladı. Oradaki askerlerden bazılarının darp edildiği iddiaları sosyal medyada hızla yayılırken aralarında OdaTV  ve haber.sol.org.tr  gibi internet sitelerinin de bulunduğu haber siteleri, bir askerin boğazının kesilerek öldürüldüğüne ilişkin haber yayınladı.

 

odatv-haber-1

odatv-haber-2

odatv-haber-3

odatv-haber-4

sol-asker-haber-1

sol-asker-haber-2

Bu haberin internet sitelerinde sabahın erken saatlerinde yer almasının ardından twitter ve facebook hasaplarında iddia bir anda yayıldı. Tam bu noktada Akit Gazetesi "Halk darbeci hainin kellesini aldı" başlığıyla Boğaz Köprüsü'ndeki askerlerden birinin başı kesilerek öldürüldüğünü bir diğerinin de "linç edildiğini" haber yaptı.

Akit Gazetesi sosyal medyada o iddiayı böyle yaydı:

akit-bogazi-kesilerek-oldurulen-asker-haberi-tweet

AKİT GAZETESİ'NDE YER ALAN HABER İSE ŞÖYLEYDİ;


akit-bogazi-kesilerek-oldurulen-asker-haberi-1
akit-bogazi-kesilerek-oldurulen-asker-haberi-2

Akit Gazetesi'nin ortaya attığı bu korkunç iddia sosyal medyada ve internet sitelerinde infiale yol açtı. Sozcu.com.tr de bu iddiaların çoğalması üzerine bir haber hazırladı.Çünkü Köprü üzerinde darbeci askerlere yönelik linç girişimini ve kanlı olayları gösteren videolar da, gerek sosyal medyada gerekse farklı haber sitelerinde yayınlanmaya başlamıştı.

Ancak Sözcü bu haberi kara propaganda yürütmeye çalışanlar gibi "'Hainin kellesi alındı' ya da 'Başı kesilen asker" başlıklarıyla okuyucularına servis etmedi. Sözcü, bahsi geçen iddiayı bu gibi dehşet verici ifadeler yerine "bir asker boğazı kesilerek öldürüldü" şeklinde haberleştirdi, iddia ile ilgili yeni bilgiler geldikçe de haberi güncellemeye devam etti ve tamamen "iddia" olarak okuyucularına duyurdu. Sözcü bu iddiayı diğer internet sitelerinden çok daha sonra yayınladı.

sozcu-haber

Sozcu.com.tr'nin sosyal medyadaki gücü ve okuyucu potansiyelinin çok yüksek olmasından dolayı, haber sanki internet medyasında ilk kez Sözcü tarafından duyurulmuş gibi algılandı. Oysa söz konusu haber farklı başlıklarla pek çok haber sitesinde ve sosyal medyada yer almıştı. Yani haberi ilk kez kamuoyuna duyuran sozcu.com.tr internet sitesi değildir.
Kaldık ki, ilerleyen saatlerde söz konusu köprü üzerinde çok sayıda darbeci askerin öfkeli kalabalık tarafından linç edildiği iddiaları da, önemli internet sitelerinde yer almış ve görüntüler yayınlanmıştır.

hurriyet-asker-haberi-1

hurriyet-asker-haberi-2

YANDAŞLARDAN SÖZCÜ'YE KARALAMA KAMPANYASI


Bazı yandaş gazeteler ise bu iddiayı Sözcü'nün ortaya attığını söyleyerek karalama kampanyası yürütmeye çalıştı. Halbuki, bu haber Sozcu.com.tr'den çok daha önce başta Akit gazetesinin internet sitesi ve sosyal medya hesapları olmak üzere bir çok haber sitesinde yer almıştı. Hal böyleyken, kurulduğu günden bu yana her zaman Cumhuriyet değerlerine bağlı, Atatürkçü ve demokrasi yanlısı tutumunu hiç değiştirmeyen Sözcü, gazetecilikten çok tetikçilik yapmaya çalışan yandaş medya tarafından gülünç ve hatta gülünç ötesi alçakça itiraflara maruz kalmaktadır.

sabah-asker-1

sabah-asker-2

KİMSEYE VEREMEYECEĞİMİZ HESAP YOK


Sözcü Grubu her zaman demokrasiyi ve cumhuriyet ilkelerini savunmuştur ve savunmaya devam edecektir. Sözcü Grubunu darbe yanlısı veya darbeye destek veren bir görüntü içine sokma çabaları, hele hele Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkilendirme saçmalığı, aklıselim herkes tarafından gülünç ve anlamsız bulunmuştur. Sözcü Ailesi olarak bundan sonra da, tek işimiz olan haberciliği doğru ve tarafsız olarak yapmaya devam edeceğiz. Bizim kimseye veremeyeceğimiz bir hesap yoktur. Yandaş ve tetikçi gazetelerin bu gülünç ve saçma iddiaları, Sözcü'yü 'demokrasi yanlısı, Atatürkçü, laik' tavrından vazgeçiremeyeceği gibi, doğru habercilik yapmasının da önüne geçemeyecektir.