ERBAKAN'DAN SONRA İLK!


İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu olan Binali Yıldırım, 20 yıl aradan sonra Türkiye'yi yönetecek ilk mühendis kökenli Başbakan olacak. Türkiye'nin son mühendis Başbakanı, 1996-97 yıllarında Başbakanlık görevinde bulunmuş olan Necmettin Erbakan olmuştu. Erbakan sonrasında Başbakan olan Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun hiçbiri mühendis değildi.

Yıldırım, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan'ın oluşturduğu "İTÜ'lü Başbakan" geleneğini devam ettirecek.
binali-880-2

"BOĞAZİÇİ'NE YOLDAN ÇIKARIM DİYE GİTMEDİM"


Yıldırım'ın üniversite tercihini açıklarken yaptığı çıkış, çok tartışılmıştı.
Üniversitede tercih yapmakta zorlandığını ifade eden Yıldırım, "Boğaziçi'nde bahçede kızlar erkekler bir arada oturuyor. Ben burda yoldan çıkarım diye düşünüp İTÜ'yü tercih ettim" demişti. Yıldırım'ın bu sözleri Boğaziçilileri kızdırmıştı.

UZUN YILLAR TERSANEDE ÇALIŞTI


Yıldırım, siyasete atılmadan önce Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde görev yaptı.

Yıldırım'ın yolu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kesişti.

1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) da Genel Müdürlük görevinde bulunan Yıldım, bu görevi sırasında İstanbul'da toplu taşımacılığın denize kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı. Yıldırım'ın İDO Genel Müdürlüğü döneminde İstanbul-Yalova ve Bandırma hatları açıldı, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konuldu.
binali-880-3

Yıldırım, siyasete ise resmen AKP ile başladı. AKP kurucuları arasında olan Yıldırım, AKP iktidarlarının "değişmez Ulaştırma Bakanı" oldu.

12 yıl aralıksız Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunduktan sonra son yerel seçimlerde İzmir'den AKP adına Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

HEP ERDOĞAN'IN YANINDA


AKP'deki üç dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olmayan Yıldırım, bu sürede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı olarak görev yaptı. 1 Kasım'da yeniden parlamentoya dönen Yıldırım, son Davutoğlu hükümetinde yine Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı.
binali-880-4

DAVUTOĞLU KARŞISINDA HEP "POTANSİYEL RAKİP" OLDU


Yıldırım'ın adı AKP Genel Başkanlığı için daha önce de geçti. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmak için Genel Başkanlığı bıraktığı dönemde Yıldırım'ın adı da AKP liderliği için geçmişti. Hatta Davutoğlu'nun adının "AKP Genel Başkan adayı" olarak açıklandığı toplantıya Yıldırım'ın katılmaması dikkat çekmişti.

Yıldırım, Davutoğlu'nun adı resmen aday olarak açıklandıktan bir gün sonra düzenlediği basın toplantısında da, kendisinin hala "potansiyel aday" olduğunu ima eden açıklamalarda bulunmuştu.

12 EYLÜL KONGRESİ'NİN GİZLİ İSMİ


Binali Yıldırım, Davutoğlu'nun geçen yıl Genel Başkan olarak yaptığı tek olağan AKP Kongresi'nin de "gizli yıldızı" idi.

Davutoğlu'nun Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği bazı isimleri, parti yönetiminden çıkaracağı ve yerlerine kendisine yakın isimleri koyacağı söylentileri üzerine, Ankara kulislerinde Binali Yıldırım ve ekibinin el altından delegelere ulaşıp imza topladıkları ve Yıldırım'ın Kongre'de Davutoğlu'na karşı aday çıkabileceği iddiaları yayılmıştı.
Bu gelişme üzerine Davutoğlu geri adım atmış, AKP'nin üst yönetimi Erdoğan'ın yönlendirmesiyle oluşturulmuştu.

"VURUR YÜZE İFADESİ..."


Binali Yıldırım'ın dikkat çeken çıkışları da olmuştu.
Bunlardan en ilginçlerinden biri de, sosyal medya konusundaki sözleriydi.
Kendisine sosyal medya izleyip izlemediği sorulan Yıldırım, o dönemde sosyal medyada çok moda olan bir deyimle yanıt vermiş, "vurur yüze ifadesi, kullanıyorum sosyal medyayı bir tanesi" demişti.

Yıldırım 1 Kasım seçimlerinden sonra da Twitter hesabından bir video paylaşmış, bu video'da yine aynı deyimi kullanarak, "vurur yüze ifadesi, tek başımıza iktidarız bir tanesi" demişti.