Kubilay AYDIN / sozcu.com.tr

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında çoğu zaman fikir ayrılıkları yaşanıyordu. Ak Saray ile Çankaya arasındaki kavgada nokta 'Pelikan Dosyası' ile konuldu. İkili arasındaki en büyük görüş ayrılığının ise "Başkanlık sistemini içeren yeni anayasa çalışmaları" konusunda olmuş, Saray cephesi Davutoğlu'nu "ağır hareket etmekle" suçlamıştı. Davutoğlu'nun anayasa çalışmaları için telaffuz ettiği "biraz da demlenmesi lazım" sözünün Erdoğan'ın tepkisini çektiği iddia edilmişti. İşte son dönemde zirvede yaşanan 'kırılma' noktaları...

14 OCAK 2015'TE ŞEFFAFLIK PAKETİ KRİZİ


Başbakan Davutoğlu mal bildirimi ve imar düzenlemelerini içeren 'Şeffaklık paketini' açıklamış, Erdoğan buna karşı çıkmış, ikili arasında kriz yaratmıştı. Erdoğan'ın 'zamansız buluyorum' dediği bu paket o dönem rafa kaldırılmıştı.

davutoğlu-erdoğan-880-reuters-2


DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki AKP hükümetiyle HDP'liler arasında Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen, Türkiye'nin ve dünyanın ilgiyle izlediği görüşme en önemli krizlerden biriydi. HDP heyeti ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın görüşmeleri sonrası çözüm sürecinde izleme heyetinin belirlenmesi ile ilgili konuşan Erdoğan, "Gazetelerde okuyorum. Böyle şeyden haberim yok. Bu olaya da ben olumlu bakmıyorum" demişti.


28 Şubat 2015 - Dolmabahçe Anlaşması

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi’nde bir araya gelen hükümet ve HDP heyeti, kameraların önünde Öcalan’ın PKK’ya silah bırakmak için bahar aylarında olağanüstü kongre toplama çağrısını okudu. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Silahların devre dışı kalması, demokratik gelişime hız katacaktır” demişti.



davutoğlu-erdoğan-880-2


"ÇÖZÜM" KRİZİ


Çözüm süreci konusunda Davutoğlu ve Erdoğan arasında fikir ayrılıkları vardı... Başbakan Davutoğlu, 3 Nisan 2016’da “PKK, tüm silahlı unsurlarını Türkiye dışına çıkarıp ülke içinde tek bir silahlı unsur kalmazsa, 2013 Mayıs’ına dönülürse her şey konuşulabilir’’ açıklaması yaptı. Davutoğlu’nun bu sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Görüşülecek bir şey yok” ifadelerini kullandı.

7 HAZİRAN ÖNCESİ HAKAN FİDAN KRİZİ


Davutoğlu ve Erdoğan arasındaki büyük krizlerden biri de 7 Haziraz seçimleri için MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili adaylığıyla patlak vermişti. Davutoğlu'nun 'Fidan aday olmalı. Yanımda olmasını istiyorum' sözleri Erdoğan'ı rahatsız etmişt. Cumhurbaşkanı konuyla ilgili olarak ' Sayın Fidan'ın adaylığına olumlu bakıyor muyum? Bunu da açık sözlü olarak değerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu açık ve net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan'a da söyledim' demişti. Yaşanan bu gerginlik üzerine Fidan adaylıktan vazgeçip tekrar görevinin başına dönmek zorunda kaldı.

12 EYLÜL 2015 - MKYK KRİZİ


AKP'de kongre sinyalleri 2015'te başlamıştı. 12 Eylül 2015'teki 5. Büyük Kongre'de AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında MKYK'da yer alacak isimler arasında anlaşmazsızlık yaşanmış ve bu süreç Erdoğan’ın danışmanı Binali Yıldırım’ın kongrede genel başkanlığa aday olması ihtimalini bile ortaya çıkarmıştı.

"AKADEMİSYENLER" KRİZİ


İkili arasında yakın tarihte yaşanan en önemli anlaşmazsıklıkta ‘Barış Bildirisi’ isimli bildiriye imza atan akademisyenlerin tutuklanması oldu. Davutoğlu "tutuksuz" yargılanmaları gerektiğini savunduğunu söylerken Erdoğan, "ne demek tutuksuz, suçlularsa tutuklu yargılanacaklar” demişti.

DAVUTOĞLU'NUN ATAMA YETKİSİ ELİNDEN ALINDI


AKP Genel Başkanı Davutoğlu'nun atama yetkileri elinden alındı. Seçimlerden bu yana Vali ataması yapamayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP MKYK'nın aldığı kararla, “il ve il başkanı atayamayan” AKP Genel Başkanı haline geldi. Katar’dan dönüşünde imza krizini öğrenen Davutoğlu, MKYK’ya girerek metne ilk imzayı attı.

ERDOĞAN-DAVUTOĞLU GERİLİMİNDE SON PERDE 'PELİKAN DOSYASI' OLDU


Sosyal medyada ortaya çıkan imzasız bildiride, Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlıklar tek tek yazıldı. Davutoğlu ile Erdoğan arasında, Davutoğlu’nun Başbakan olmasından itibaren yaşanan görüş farklılıkları, Saray cephesinden tek tek anlatıldı. Daha önce Sözcü’nün de defalarca yazmış olduğu Erdoğan-Davutoğlu gerginliği, bildiri ile ilk kez, topluca ortaya koyuldu. Pelikan Dosyası'nda Şeffaklık yasasından 17-25 Aralık'ta bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi tartışmasına, Hakan Fidan'ın adaylığından Bülent Arınç'a destek iddialarına, koalisyon görüşmelerinden MKYK kararlarına kadar birçok madde bulunuyor.

YENİ ANAYASA TARTIŞMASI

Davutoğlu ile Erdoğan arasındaki bir başka görüş ayrılığı ise yeni anayasa çalışmaları konusunda olmuştu. Sık sık "Başkanlık sistemi" vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'aceleci' tavrına Başbakan'ın 'ayak uydurmakta zorlandığı' iddia edilmişti.  Bir konuşmasında Davutoğlu'nun anayasa çalışması için yaptığı "Biraz da demlenmeye bırakmak lazım. İnsanların bunu düşünmesini temin etmek lazım" açıklamasını Saray cephesini kızdırdığı iddiaları kulislere yansımıştı.

AKP KONGREYE GİDİYOR


Son olarak 4 Mayıs çarşamba günü Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Saray'ında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu konuk etti. 1 saat 40 dakika süren kritik görüşmenin ardından AKP'de kongre kararı alındı.

5 Mayıs 2016 tarihli AKP MYK toplantısında alınan kararla AKP’de kongre tarihi 22 Mayıs olarak belirlendi.