Mısır'da seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik askeri darbeyi gerçekleştiren General Sisi'yi çok sert eleştiren, Mısır'la ilişkilerin düzeyini düşürüp, "Rabia" kampanyası başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ziyaretinin ikinci durağında da "darbeci eski bir asker" tarafından ağırlandı.


Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

FOTO:Reuters - Erdoğan'ı ağırlayan Humala, eski bir darbeci asker...


Erdoğan'ın Peru'daki ev sahibi Cumhurbaşkanı Ollanta Humala, eski bir subay. Humala, albaylık rütbesindeyken, dönemin Peru Cumhurbaşkanı Alberto Fujimoro'ya karşı darbe girişiminde bulunmuştu. Ancak Humala'nın 40 subayla başlattığı darbe, gün içinde yanında sadece 7 subay kalınca, başarısızlıkla sonuçlandı. Humala da çareyi saklanmakta buldu. 

Dönemin Devlet Başkanı Fujimoro'nun yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınmasının ardından, Kongre tarafından "resmen affedilen" Humala, yeniden ordudaki görevine döndü. Askeri ataşe olarak ülke dışına atanan Humala, dört yıl sonra ordudan "resen emekli edildi". Emekli edilmesine,  halen hapiste olan erkek kardeşi Antauro Humala'nın başlattığı aşırı milliyetçi isyan neden oldu. Kardeş Humala, 17 polisi kaçırmak ve dördünü öldürmek suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

"İŞKENCECİ" DİYE ANILAN CUMHURBAŞKANI


Humala'nın askerlik döneminde "işkence yaptığına" ilişkin de ciddi iddialar var. Peru'nun ormanlık bölgesi olan Madre Mia'da görev yaparken, "kaptan Carlos" takma adıyla işkence yaptığına ilişkin iddialar, Humala tarafından reddedildi. Ancak Humala'nın o dönemde "Kaptan Carlos" adını kullandığını, halen hapiste olan kardeşi Antauro kabul etti.
Antauro'nun açıklamalarının ardından "Kaptan Carlos" takma adını zaman zaman kullandığını kabul eden Humala, ancak aynı dönemde başka askerlerin de bu takma adı kullandıklarını, kendisinin işkence ve kötü muamele olaylarıyla ilgisi olmadığını söyledi.

DARBEYİ, İSTİHBARAT TEŞKİLATI BAŞKANINI KAÇIRMAK İÇİN Mİ YAPTI?


Humala, askerlikten ayrıldıktan sonra siyasete girdi. 2006'da Cumhurbaşkanı adayı oldu. Adaylık kampanyası da olaylı geçti; Humala'nın aşırı milliyetçi babası İssac Humala, Peru tarafından "terör örgütü" kabul edilen Aydınlık Yol örgütünün lideri Abimael Guzman'ın "serbest bırakılması gerektiğini" dile getirdi. Humala'nın annesi ise "eşcinseller vurulmalı" çıkışında bulundu.
Cumhurbaşkanı adaylığı süresince, radikal fikirlere sahip aile bireyleri ile arasına mesafe koyan Humala'nın başı, bu kez de Fujimoro dönemindeki Peru İstihbarat Servisi Başkanı Vladimiro Montesinos'un açıklamaları ile derde girdi.
Montesinos, Humala'nın subayken yaptığı başarısız darbenin asıl amacının, "dikkatleri dağıtarak, kendisinin ülke dışına çıkmasını sağlamak" olduğunu öne sürdü.
Art arda gelen bu iddialar üzerine, Humala 2006'da Cumhurbaşkanı seçilemedi. Cumhurbaşkanlığı koltuğuna ancak 2011 seçimlerinden sonra oturabildi.


MAKAM ARACI BİNLERCE KİLOMETRE TAŞINDI, ERDOĞAN KULLANMADI


Erdoğan'ın Peru ziyaretinde dikkat çeken unsurlardan biri de Türkiye'den Peru'ya kadar taşınan zırhlı makam aracı konusunda oldu. Erdoğan, uçakla yaklaşık 14 bin kilometre taşınan makam aracını, Peru'da kullanmadı. Cumhurbaşkanı Türkiye'den taşınan 2015 model Mercedes S600 marka zırhlı araç yerine, Peru Cumhurbaşkanı Humala'nın kendisine tahsis ettiği Mercedes E55 model aracı kullanmayı tercih etti.  Erdoğan'ın makam aracı, TSK'ya ait bir nakliye uçağı ile Senegal ve Brezilya'da yakıt ikmali yapılarak yaklaşık 20 saatte Peru'ya götürülmüştü.