Gökmen ULU / SÖZCÜ/ İZMİR
Tüm bunlar, Somalı madenci Erdal Kocabıyık'ın başına, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ı protesto ettiği ve koruma aracına tekme vurduğu için geldi. Bunlarla da sınırlı kalınmadı, Kocabıyık'a koruma aracına tekme vurduğu için dava açıldı. O davanın Cuma günkü duruşmasında Erdal Kocabıyık'ın Başbakanlık'ı 543 TL zarara uğrattığı iddiası ele alındı. Karara tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Erdal kirli sisteme isyan etmişti. Devleti yönetenler bu isyanın bedelini ödettirmeye çalışıyor" dedi.

YERDE SÜRÜKLENİP TEKMELENMİŞTİ
301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Faciası'nın ardından dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan taziyeye gitmişti. Acı ve öfke içindeki Somalılar Erdoğan'a tepki göstermişti. Halkın yuhalama protestosu arasında Soma'da ilerleyen Erdoğan'ın makam aracına maden işçisi Erdal Kocabıyık tekme atmıştı. Erdoğan'ın korumaları Kocabıyık'a müdahale ederek yere yatırmış, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel yerdeki madenciye tekme vurmuştu. Yerkel, tekme vurduğunda ayağı incindiği gerekçesi ile yedi gün iş göremez hale gelmişti.

FOTO: SÖZCÜ


TEKMECİ MÜŞAVİR ADETA ÖDÜLLENDİRİLMİŞTİ
Hakkında idari soruşturma açılmayan Yerkel Başbakanlık'ta müşavir olarak çalışmaya devam etmişti. Tekmeci Yusuf Yerkel'in eşi Sümeyra Yerkel de TRT İstanbul Müdürlüğü'nde yapım ve yayın elemanı olarak işe alınmıştı.

TEKMELENEN MADENCİ HEDEFE KONULMUŞTU
Maden işçisi Erdal Kocabıyık ise AKP'lilerin ve yandaş medyanın hedef tahtasına konuldu. Evli ve bir çocuk babası Kocabıyık işsizliğe mahkum edildi. Soma'nın yanısıra Manisa il sınırı içinde aylarca kimsenin iş vermediği Kocabıyık'a İzmir'in Bergama İlçesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç sahip çıkmıştı. Kocabıyık belediyenin park ve bahçeler müdürlüğünde işçi olarak çalışmaya başlamıştı.

FOTO: SÖZCÜ


KOCABIYIK'TAN 548 TL İSTENİYOR
Ancak yaşanan olayın ardından iki yıl geçmesine rağmen devlet Kocabıyık'ın peşini bırakmadı. Tayyip Erdoğan'ın zırhlı Mercedes koruma aracına tekme atan Erdal Kocabıyık hakkında "kamu malına zarar verdiği" iddiası ile dava açıldı. O davanın Cuma günü yapılan duruşmasında Erdal Kocabıyık'a 543 TL para cezası verilmesi ele alındı.  Erdal Kocabıyık'ın avukatı Oğuzhan Gezer, "Başbakanlık adına davaya katılan Hazine avukatı aracın hasarının 2 bin TL olduğunu iddia ederek bunun müvekkilim Erdal Kocabıyık'tan tahsil edilmesi istedi. Bilirkişi raporunda ise aracın sol kapısının boyandığı ve kaporta üstündeki estetik malzemenin değiştiği belirtilerek zararın 543 TL olduğu bilgisi yer aldı. Biz bilirkişi raporuna itiraz ettik. Mahkeme itirazımızı reddetti. Bunu üzerine iddia edilen zararın ödenmesi hususunu müvekkilim Erdal Kocabıyık ile konuşmak için mahkemeden süre istedik. Bu talebimiz kabul edildi. Yargı süreci devam ediyor. Bir sonraki duruşma 8 Mart'ta" dedi.

MAĞDUR OLAN ARABA MI, BEN MİYİM
SÖZCÜ'ye konuşan Erdal Kocabıyık, "Mağdur olan araba mı, yoksa ben miyim, anlayamadım. O gün büyük bir acı ve öfke içindeyken, herkesin protestoları arasında ben de bir an kendimi kaybedip koruma arabasına tekme savurmuştum. Sonrasını biliyorsunuz.. Olaydan iki gün sonra bana tekme atan Yusuf Yerkel telefon ile arayarak özür dilemiş, kendisinden şikayetçi olup olmadığımı sormuştu. Ben şikayetçi olmadığımı söylemiştim. Yerkel 'Merak etme sana hiçbir şey olmayacak' demişti. Ama şimdi bana 543 TL para cezası verilmek isteniyordi. Bu benim için büyük bir para" dedi.

ERDAL KİRLİ SİSTEME İSYAN ETMİŞTİ
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel karara tepki gösterdi. Özel SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, "Soma Faciası'nı hazırlayan en önemli etken sermaye - sendika - siyaset üçgeniydi. Facianın sorumluları; madeni yandaş şirkete tahsis ederek nemalanan siyaset, köle düzeni ile rant sağlayan ve siyaseti finanse eden sermaye, işçiye değil işverene hizmet eden işbirlikçi sarı sendikadan oluşan Şeytan Üçgeni'ydi. Çıkar ilişkisi üzerine kurulu bu Şeytan Üçgeni 301 madenciyi yuttu. O gün yaşanan facia ve sonrasında maden işçilerinin anlattıkları bu kirli çıkar ilişkisini deşifre etti. Tüm madenciler ve aileleri gibi Erdal da yıllardır şahidi ve mağduru olduğu kirli sisteme isyan etti. Travma içindeydi. Yoksa normal psikolojideki bir insanın yoldan geçen bir araca tekme atması düşünülebilir mi" dedi.

DEVLET İSYANIN BEDELİNİ ÖDETİYOR
Devlet yöneticilerinin maden işçisi Erdal Kocabıyık'a yaklaşımının kabul edilemez olduğunu belirten Özel, "Erdal'ın bu isyanını dönemin başbakanının müşaviri tarafından bizzat tekme ile bastırılmaya çalışıldı. Çok ağır psikolojik travma altındaki bir gencin kişisel isyanını, her şeyin sorumlusunun Tayyip Erdoğan olduğunu çok iyi bilen müşavir Yusuf Yerkel bastırmaya çalıştı. Yerkel'in tekmesi ile ortaya çıkan devlet refleksi bugün Erdal'ın peşini bırakmış değil. Devlet Erdal'ın isyanını Yusuf'un tekmesi ile bastırmıştı. Yetmedi, şimdi de bu bedeli faizi ile tahsil etmeye çalışıyor. Erdal'a Türkiye'de işçi olmanın bedeli ödetiliyor"  diye konuştu. Özel, Erdal Kocabıyık'ın eşi ve küçük çocuğunun hala o fotoğrafın etkisinden kurtulamadığını söyledi.

ŞEYTAN ÜÇGENİ HAYATI ZİNDAN ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR
Yusuf Yerkel'in tekme attığı görüntünün hafızalara kazındığını ve asla silinmeyeceğini belirten Özel, sözlerini "Daha korkunç ve daha manidar olanı, üçlü kirli işbirliğinin devam etmesi, şeytan üçgeninin madencilere hayatı zindan etmeyi ve dünyayı dar etmeyi sürdürmesi" diyerek noktaladı.