Tarihçi Sinan Meydan, Erdoğan'ın bu sözleriyle hem 1919'da başlayan Milli Mücadele'yi, hem de Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlattığı Büyük Nutku'nu kastettiğini söyledi. Meydan, "Eğer Kurtuluş Savaşı olmasaydı, Sayın Erdoğan'ın övünebileceği, gurur duyabileceği bir millet olmayacaktı bu topraklarda" dedi.
 
Zeynep GÜRCANLI / ANKARA
 
"TARİH YAPMAK, TARİH YAZMAK FARKLI ŞEYLER..."
 
Tarihçi yazar Sinan Meydan, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, "tarih yapmak ile tarih yazmanın" farklı şeyler olduğuna vurgu yaparak, "Osmanlı İmparatorluğu tarih yapmıştır. Ama eğer Kurtuluş Savaşı sonucunda Türkiye Cumhuriyeti kurulmasaydı, Osmanlı İmparatorluğu yaptığı tarih de, 5 bin yıllık Türk tarihi de yazılamayacaktı.
 
Türk milleti tarih yaptı. Osmanlı tarih yaptı. Ama tarih yazamadı. Türk milletinin tarihini yazan Mustafa Kemal Atatürk,Türk tarihini yazıya geçiren Türkiye Cumhuriyeti'dir" dedi.
 
"AKP YENİ TARİH YAZIP, ATATÜRK'Ü SİLMEK İSTİYOR"
 
AKP'nin "yeni Türkiye" adı altında, "yeni Osmanlıcılık yapmaya giriştiğine" dikkat çeken Meydan, "Yeni Türkiye diye, yeni bir tarih yazmaya çalışıyor Sayın Cumhurbaşkanı ve AKP. Bunu yapabilmek için de Atatürk'ü olabildiğince silmeye çalışıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı'nın sözlerindeki 1919 vurgusu da bundan geliyor. 1919'u önemsizleştirmeye çalışıyor."
 
"KUT ZAFERİNİ ÖNE ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR AMA, YA BİR İLK OKUL ÖĞRENCİSİ SORUVERİRSE..."
 
Sinan Meydan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin 1916 tarihli Kut zaferini öne çıkarmaya çalıştığını da hatırlatarak, bunun bir "algı yönetimi" olduğunu söyledi. "AKP bunu hep yapıyor, tarihle oynuyor. Ancak bugünkü kadarını hiç görmedik" diyen Meydan, şöyle konuştu;
 
"Kut Zaferi 1. Dünya Savaşı'ndaki bir sayfadır. 1. Dünya Savaşı'nda, Çanakkale zaferiyle birlikte kazanılmış iki zaferden biridir. Önemli bir zaferdir. Ancak bir de bu zaferin arkasına bakmak lazım. Kut zaferini 29 Nisan 1916'da kazandık. Bir yıla varmadan Kut'u da kaybettik, Bağdat'ı da kaybettik, tüm Ortadoğu'yu kaybettik. AKP, Kutül Amare zaferini kutlarken, hemen sonrasında meydana gelen iki gelişmeden hiç bahsetmiyor; Ne Kut zaferinden sonra tüm Ortadoğu'yu kaybetmemize neden olan Arap ihaneti anlatılıyor, ne de bu savaş sonrasında dağılan ordumuzdan bahsediliyor. Bugün bir ilkokul öğrencisi çıkıp Sayın Cumhurbaşkanı'na "bugün Kut nerededir, hangi ülkededir?" diye sorsa, ne yanıt verecek? Kut bugün bizim toprağımız değildir. O ilkokul çocuğuna ne yanıt vereceksiniz?"
 
Çanakkale'nin de, Milli Mücadele sırasında zafer kazanılan Dumlupınar'ın da, Sakarya'nın da bugün Türkiye Cumhuriyeti toprağı olduğuna dikkat çeken Sinan Meydan, "Çanakkale zaferinin ruhu ve motivasyonu ile Kurtuluş savaşı'nı kazandık. Oysa 1. dünya savaşının diğer zaferi Kutül Amare'den hemen sonra, o savaşı yapan komutanların çok ciddi hatalarıyla bütün Ortadoğu'yu kaybettik."
 
"KUT ZAFERİNİ ASIL UNUTTURAN MENDERES..."
 
Kutül Amare zaferinin Atatürk döneminde tarih kitaplarında geniş şekilde yer aldığını, öğretildiğini de söyleyen Sinan Meydan, "Kut zaferi asıl 1950'lerden sonra unutturuldu. Menderes döneminde, Türkiye NATO'ya girdikten sonra unutturuldu." dedi. 
 
"ŞEHİTLERİMİZ BUNU HAK ETMİYOR..."
 
Meydan, tarihin, "doğru analiz etmek ve geleceğe dersler çıkarmak için var olduğunu" da vurgulayarak, "AKP Kendi siyasi ideolojilerine uygun tarih yazıyor. Tarihteki kişi ve liderlerin de beğenmedikleri yerlerini törpülüyor.
 
Siyasi nedenlerle tarihi yap boz tahtasına döndürüldü. AKP kendine göre tarih yazıyor. Zengin Türk tarihi ile oynuyor, sürekli tarihi istismar ediyor. İşine gelen zaferleri, işine gelen tarihi kişilikleri öne çıkarıyor. Ancak Kahramanları yarıştıramazsınız, bu şehitlere haksızlıktır. Tarihi siyasi emellerinize alet edemezsiniz. Bizim tarihimiz, bizim şehitlerimiz bunu hak etmiyor" dedi.