Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 78. yıldönümü, Strasbourg Odyssee sinema salonunda Türk ve Fransızların katılımıyla anıldı.

Avrupa Konseyinde bu yıl 5. düzenlenen ‘Dünya Demokrasi Formu’ programı içinde ‘Odyssee’ sinemasında gösterime giren ‘Demokrasi Sinema’ haftasında 10 Kasım Perşembe akşamı yönetmen, yazar, müzisyen Zülfü Livaneli’nin Atatürk’ün hayatını anlatan, 2010 yapımı yaklaşık iki saat süren "Veda" filmi gösterildi.

Programa çok sayıda Fransız ve Türkler ilgi gösterdi. Sinema’da 10 Kasım anma programını hazırlayan Strasbourg CHP Birlik Derneği Başkanı Mustafa Kemal Özçelik davetlilere hoş geldiniz konuşmasında bu anlamlı günde gösterilen yoğun ilgiye teşekkür etti.

Başkan Özçelik'in konuşmasın ardından, Atatürk’ün fikirlerini anlatan şiiri salonda büyük alkış topladı. Programa konuşmacı olarak Türkiye’den Halk TV Genel Müdürü Gazeteci Şaban Sevinç katıldı. Sinemaya gelenler arasında Strasbourg Başkonsolosu Özgür Çınar eşi Seniha Birand Çınar, Fransız Sosyalist Parti Milletvekili Eric Elkouby, sivil toplum derneklerin temsilcileri bulundu. Sinemanın yöneticisi Faruk Günaltay programda yapılan konuşmaları izleyenlere tercüme eti.

"Hedefleri Cumhuriyet ve Atatürk Devrimlerini Yıkmak"

Halk TV Genel Müdürü Gazeteci Şaban Sevinç Atatürk’ü anma programında şu mesajları dikkat çekti:

" Son 14 yıldır AKP iktidarından dolayı Türkiye’de 10 Kasım'ları farklı anıyoruz. 2002’den bu yana yaşadıklarımız bize gösterdi ki, 'Mustafa Kemal’in 1923’te kurduğu Cumhuriyet’i nasıl tersine çeviririz, nasıl bu Atatürk devrimini engelleriz' anlayışı öne çıktı. Osmanlı döneminden beri tarikatlar hep Cumhuriyet'e karşı oldular. Bizim talihsizliğimiz ise Atatürk’ün erken ölümü oldu. Eğer Atatürk Cumhuriyet kurduktan 15 yıl sonra 1938’e dek değil, 1960-1970 yıllarına kadar yaşasaydı, yaşadığımız sıkıntılar, iç savaş tehditleri, bölücü faaliyetler yaşanmayacaktı."

Sözlerini, "Türkiye’de yapılan gözaltılar, tutuklamalar bir faşizmdir" diye sürdüren Sevinç, "Yalnız zannetmeyin AKP’ye oy veren yüzde 45-50 FETÖ’ cü, PKK veya İŞİD yanlısı. Seçmeni bu örgütlerle suçlamak doğru değil yanlış. Bize düşen vazife seçmeni ikna etmektir. İktidar partisi mecliste yoğun olmasına rağmen Türkiye’yi yönetemiyor. İktidar hem güçlü, hem güçsüz, kendi bataklığında çamurunda boğuluyor" diye ekledi.

 

DHA