ERZURUM'da kurulan 'Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt Cazibe Merkezi İrtibat Bürosu' açılışın konuşması sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Seyfettin Azizoğlu ile Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun arasında 'İlk sen konuş' pazarlığı yapıldı. Pazarlık sonucu ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen kürsüye çıktı.
Doğu ve Güneydoğu'da 23 kentin cazibe merkezi ilan edileceği açıklaması ardından merkezi Erzurum olan, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane illerinin de temsil edildiği 4'üncü Bölge Cazibe Merkezi İrtibat Bürosu'nun açılışı yapıldı. Tören öncesi Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, kaldırım ve yollardaki buzları temizledi. Protokol için hazırlanan halı ise kirlenmemesi için toparlandı. Protokolün gelmesine yakın serilen halıya basılmaması için özen gösterildi.
Cumhuriyet Caddesi'ndeki irtibat bürosunun açılışına, Maliye Bakanı Ağbal, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun katıldı. Sunucu tarafından ilk olarak kimin konuşacağı belirlenemeyince, bakanlar ve protokol arasında 'ilk sen konuş' pazarlığı yaşandı. Seyfettin Azizoğlu'nun sunucuya dönerek "Delikanlı ilk Maliye Bakanımız açılış konuşması yapacak" demesi üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal ise "Hayır olmaz burası valiliğin değil mi" dedi. Vali Seyfettin Azizoğlu, "Hayır dört vilayetin sayın bakanım" deyince bu kez Ağbal, "Hayır koordinasyonu kimin" diye karşılık verdi. Vali Azizoğlu'nun "Kalkınma Bakanlığı'nın" demesi üzerine ilk olarak Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun'un konuşması kararlaştırıldı. Yusuf Coşkun, kürsüye doğru ilerken Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen konuşmaya başladı. Daha sonra sırasıyla Vali Seyfettin Azizoğlu, Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve en son da Naci Ağbal açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmaları sonrası kesilen kurdele ile irtibat bürosunun içi gezildi.
Bakan ve protokol üyeleri daha sonra irtibat bürosunun hemen karşısında yer alan Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 'Lala Mustafa Paşa Çeşmesi'nin açılış kurdelesini kesti. Büyükşehir Belediyesi tarafından bakanlara salep ikram edildi. Bakanlar ve valiler buradan Polat Resort Otel'de düzenlenen 'Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım ve İstişare Toplantısı'na katıldı.
Kalkınma hamlesi ve cazibe merkezleri programının 23 il için tarihi bir dönem olduğunu söyleyen Bakan Recep Akdağ, şöyle dedi:
"Söz konusu ilerimizden göç olduğunu biliyoruz. İstihdamı oluşturmakta zorlandığımız biliyoruz. Hükümetin 14 yıl içinde yaptığı altyapı yatırımlarına rağmen, bölgenin ekonomik kalkınması için daha mesafa katetmemiz gerekiyor. Bu programla bunu haledeceğiz." 
Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı kalkınma hamlesi ve cazibe merkezi programına devlet bütçesinden 62 milyar liralık bir kaynak ayrılacağını vurgulayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 bütçesine 11 milyar lira koyduklarını bildirdi. Ağbal, şöyle dedi:
"Yaklaşık 9 milyar liralık kamu yatırımı cazibe programında kulanılacak. Yatırımcılarımızı ve işletmelirimizi ilgilendiren boyutu itibariyle 900 milyon lliralık destek paketini de 2017 bütçesinde ön gördük. Bu bölgenin özelikle tarımsal üretimin artırılması, tarımsal ekonomi geliştirilmesi için 400 milyon liralık ilave kaynağı ön gördük. Son olarak 800 milyon liralık kaynağı da her türlü sosyal eğitim, sağlık ve diğer altyapı işlerinde kulanmak üzere ayırdık."

DHA