Hibrit otomobiller için uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) ciddi oranda indirime gidildi. Çevre dostu araçların kullanımının teşvik edilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

20 BİN TL DÜŞECEK


Buna göre, elektrik motoru da olan ve elektrik otoru 50 KW’yı geçip motor silindir hacmi 1.800 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 50 indirilerek yüzde 45’e çekildi. Motor gücü 100 KW’yı geçip motor silindir hacmi 2.500 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olan ÖTV oranı da yüzde 90’a düşürüldü. Alınan karar, en fazla Toyota Türkiye yönetimini sevindirdi. Çünkü, motor ve silindir hacmi ÖTV indirim şartlarına uyan tek model Toyota’nın Yaris ve Sakarya’da üretimine başlanacak olan C-HR’ye uyuyor. ÖTV indirimi ile birlikte 70 bin liraya satılan 2016 bir Toyota Yaris, 50-55 bin liraya kadar düşecek

'SATIŞLARDA HIZLI ARTIŞ YAŞANACAK'


UZL Filo Başkanı Oğuz Pala, indirim sonrası hibrit araç satışlarında önemli oranda artış bekliyor. Pala, son yıllarda gündemde önemli yer tutmasına karşın henüz istenen satış seviyesine ulaşamayan hibrit otomobillerde ÖTV indiriminin sektörün global gelişime ayak uydurması açısından önemli bir karar olduğunu söyledi.

Dünya genelinde hibrit otomobil sayısının 2020’de 17 milyon olmasının beklendiğini ancak Türkiye’de bu araçların varlığının yok denecek kadar az olduğunu belirten. Pala, “ÖTV indirimiyle kısa süre içinde elektrik motoru olan hibrit otomobiller de dizel, benzin, LPG gibi araç sınıfları arasında istatistiklere girebilecek” dedi.