Siz iktidarı sadece başkanlık sistemi için kilitlenmiş onunla uğraşıyor sanıyorsunuz. Yanlış! Ekonomiye de ayar veriyor. Şöyle ki; hesaplama yöntemini değiştiriyor. Yine! Bugün itibarıyla...… Zenginleşiyoruz!
Hikâyenin biraz başına dönelim...… Yıl 2006...… Baktık kelle başı gelirimiz bir türlü artmıyordu, “durun” dedik! Aslında herkes yılda 2020 dolar daha fazla kazanıyor. Kabul edenler, etmeyenler? Kabul edilmiştir! Bu kadar basit!
Bir gecede kayıtlar değiştirildi. Hop, daha önceki hesaplamaya göre 5 bin 480 dolar olan kişi başına düşen milli gelir, 7500 dolara yükseldi. Küsuratlar atıldı, yuvarlatıldı. Cebe giren çıkan olmadı ama rahatladık!
Yıl 2007... Milli gelir rakamlarını revize ediyorum, artık Avrupa Birliği kıstaslarını esas alacağız denildi. Milli gelir yine yükseldi. Bu sayede vatandaşımız uykusunda, aniden bir kez daha zenginleşti... Cebe giren çıkan olmadı ama ferahladık!

Alaveresi dalaveresi bitmedi

Üstünden bir yıl geçti, geçmedi, nüfusumuzu tekrar sayıyoruz dediler...…
5 milyon kişi az çıktık...… Gelire oranladık, aslında daha da zenginmişiz!
Gelir hesaplarken nüfusumuz 5 milyon kişi düşse de, nasıl oluyorsa artık seçimlerde 5 milyon artıyordu. İşin ilginci sadece seçimlerde ortaya çıkan 5 milyon kişinin tamamı AKP seçmeni değil miymiş? Kehanete göre trafoya kedi girdiği zamanlar ortaya çıkar oy verip kaybolurlarmış. Neyse...…
Sonra hesaplarken hata yapıyoruz dedi akil adamlar... Tekrar hesapladık... Bir baktık, aslında daha, daha da zenginmişiz!
Peki, alavere, dalaverenin sona erdiği 2008 yılında kişi başı milli gelir ne kadardı? Tamı tamına 10.438 dolar! En son 2015 yılı için kaç çıktı? Söyleyeyim, 9261 dolar...…

Bu yıl sekiz yıldan beter!

Demem o ki, değişen hesaplama yöntemleri bile artık dikiş tutmaz hale geldi. Aradan geçen 8 yılda tamı tamına 1177 dolar fakirleştik.
Bu yıl ise tam bir felaket... Hele bir de artan döviz kuruyla hesaplarsak 8 yılda fakirleştiğimiz kadar sadece bu yıl fakirleşiyoruz. Normal olarak bu yüzle insan içine çıkılmayacağı için, hesaplama yöntemini değiştirmeye karar verdiler. Haliyle cebimize 5 kuruş fazladan para girmese de yine zenginleşiyoruz.
Daha önce gelirimizi IMF’ye göre hesaplıyorduk, sonrasında OECD’ye göre hesapladık. Baktık olmuyor, AB kıstaslarını uyguladık. Daha fazla çıkacağını bilsek NASA, UEFA kriterlerini de kullanabilirdik ama maalesef onların öyle bir hesaplama yöntemleri yokmuş!
Şimdi uygulanacak olan SNA-2008 ve ESA-2010 yöntemi... Adına takılmayın. 2009’a dönüp oradan başlıyorlar hesaplamaya. Yani kaldıkları yerden devam! Koyunlar yese, yeter de artar bile!