TÜİK bildiğiniz gibi Türkiye İstatistik Kurumu’nun kısaltması... Aslında ufak bir çabayla ismi TÜMİK diye değiştirilebilir. Bunu hak ediyorlar işin açıkçası. Türkiye Mutluluk ve İstatistik Kurumu...
Yüzümüzün gülmediği şu günlerde bize müjde üstüne müjde veriyor.
Bir gün Yaşam Memnuniyeti Araştırması yapıyor, ülke dert üstü murad üstü, herkes mutlu mesut... Sağlık araştırması yapıyor, ülkenin en büyük derdi şişmanlık... Eh bu kadar rahat olunca ülke, yan gel yat Türkiye!
Mesela işsizsin, senin işin var aslında sen çalışmak istemiyorsun diyor TUİK... İşsizden saymıyor... Seviniyorsun haliyle... Fiyatlar artıyor, TÜİK bir araştırıyor, artmamış hatta enflasyon düşmüş. Rahatlıyorsun...

Müjdeler TÜMİK’ten!

Paran yok ama fakir değilsin. İnanmıyorsan sor TÜİK’e... Daha önceki gün kişi başı 1757 dolar daha zenginsin dedi. Dört kişilik aile iseniz yaşadınız, 7028 dolar kârdasınız. Para yok ayaklarına da yatmayın. Devletin resmi organı TÜİK var diyorsa, vardır. Bir arayın, komodine falan koymuş olmayın sakın?
Her ne kadar TÜİK geliriniz dolar dese de, lütfen gidip parayı Türk Lirası’na çevirip dış mihrakların oyunu nu bozun! Ailece 25 bin liraya yakın para eder, hadi yine yaşadınız!
Mesela biz geçen yıl Türkiye’nin yüzde 4 büyüdüğünü sanıyorduk. Meğerse yüzde 6.1 büyüyüp kocaman olmuş ülke... “Ülke bu kadar hızlı büyüyorsa işsizlik nasıl bu kadar hızlı artıyor?” diye düşünmeyin. Ergenlikte olur böyle şeyler!

Bakanlardan bile saklamışlar

Esas ben son müjdesini duyunca içim içime sığmadı. Sağ olsun TÜİK, Cumhurbaşkanımız gibi bir oturuşta yüzden aşağı müjde vermeden gitmiyor.
Hani Türkiye’nin en büyük sorunu tasarruf eksikliği diyorduk ya, değilmiş! Ketum TÜİK bunu yıllarca herkesten saklamış. Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tasarruf oranımız çok düşük bunu artırmamız gerekir deyip duruyordu. O da boşunaymış!
Tasarruf oranını artırmak için zorunlu tasarruf getirip herkesten ayda 100 lira kesip BES fonuna aktaracaklardı. Herhalde artık gerek kalmadı!

Çin, Almanya kıskançlıktan çatlıyor

Ben, bizim tasarruf oranı yüzde 12’lerde biliyordum. Bakanlar yüzde 15’i telaffuz edince, hadi oradan çekiyordum. TÜİK açıkladı; Tasarruf oranımız Almanya seviyesinde yüzde 25’lerdeymiş. Yani maaşını alan her vatandaş parasının dörtte birini zulalıyormuş.
İşin ilginci bunu ülkenin ekonomisini yöneten bakanlar bile bilmiyor! Önlem almalıyız diye çalışmalar içine giriyorlar reformlarla falan uğraşıyorlar. Yazıktır, yapmayın, dalga geçmeyin şu bakanlarla!
Vay arkadaş aslında Çin kadar büyüyüp, Almanya kadar biriktiriyormuşuz. Peki, o zaman niye böyleyiz? Diyorum ya, TÜİK değil, TÜMİK!