Bölücü terör örgütü PKK ile dinci terör örgütü IŞİD militanları, Suriye ve Irak’ta uyguladığı eylem biçimlerini de Türkiye’ye ihraç etti. IŞİD’in içine girip çıkmış, onlarla birlikte olmuş ya da gönül bağı bulunan 6 bin civarında vatandaşımız olduğu istihbarat birimlerinin üst makamlara verdiği “bilgi notları” arasında yer alıyor. Dahası, ortaya çıktığından beri, ülkemizin 70 ilinden bu örgüte katılımlar olduğu vurgulanıyor.
Dinci örgüt insan kaynağı ve lojistik merkezi olarak Gaziantep’i kullanıyor. Canlı bombacılar, bomba yüklü araçlarla eylem yaptırılacakların bazıları Suriye’den getiriliyor ya da polisin daha önce bilmediği militanlardan seçiliyor. Canlı bomba eylemlerini yönettiği, terör örgütünün başı olduğu belirtilen terörist, nasıl oluyor da aylardır, yıllardır Gaziantep’te olmasına rağmen ele geçirilemiyor.

HER TARAF HÜCRE EVİ

Bölücü terör örgütü yetmiyormuş gibi başımıza IŞİD belasını sardılar. O da yetmedi, ülkemizde darbe yapacak bir güce erişen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) zamanında hükümet tarafından alabildiğine desteklendi. İşte bu destekler örgütü devleti ele geçirmeye kadar getirdi.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi bu kadar karmaşık, dış destekli örgütlerle mücadelede zorlanıyor. Birisi alt kimliği kullanıyor, diğeri dinimizi kullanıyor. Bu yüzden taban edinmekte de zorlanmıyorlar. Suriye’de rejimi değiştirmek adına bazı oluşumlara destek verilmesi, o ülkenin istihbaratçılarının kontrolü altında da ülkemizde eylemler yapılmasına neden oldu. Suriye’den ülkemize “sığınmacı” olarak gelen 3 milyona yakın kişi arasında binlerce Esad yanlısı bulunduğunu bilmeyen mi var?

BİR YERALTI TEŞKİLATI BİLE KURAMADIK

Kıbrıs’ta, Türkiye’nin desteğiyle Mücahit Teşkilatı kurulmuştu. Burada görev alanlar eğitiliyor, silahlandırılıyor, Rumlara karşı kendilerini korumaları sağlanıyordu. Irak’ta da Türkmenlerden oluşan Mücahit Teşkilatı kurulması gündeme gelmişti.
Türkmen Heyeti, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’la görüştü. Türkmenlerin gruplar halinde getirilip Türkiye’de eğitilmesi, orada Mücahit Teşkilatı’nın kurulması planlandı. Başlangıçta desteklenen proje, sonra uyutuldu.
Bugün buna benzer bir yapı Kerkük’e 70 kilometre uzaklıktaki Türkmen ilçesi Tuzhurmatu’da bulunuyor. Daha önce Kerkük’e bağlıyken sonra Selahaddin iline bağlanan bu ilçeyi ele geçirmek için Kürtler tanklarla saldırdı. Ancak Türkmenler, şehit oldular ama Tuzhurmatu’yu Kürtlere teslim etmediler. Bugün bile 14 yaşından büyük olanlar silahlı olarak nöbet tutuyor, Türkmen şehrini koruyor. Bu da Türkiye’nin değil oradaki Türkmenlerin kendi direniş teşkilatını kurmasıyla sağlandı. Türkiye, zamanında direniş teşkilatlarını kurmuş olsa, bugün Irak’ta durumu daha farklı olurdu.

OLAN YİNE ONLARA OLACAK

Musul’u IŞİD teröristlerinden temizlemek amacıyla, ABD ve koalisyon güçleri desteğinde peşmergelerin çoğunluğu oluşturduğu Irak ordusu dün harekat başlatmıştı. Operasyonun Başkomutanı Mesut Barzani görünse de, esas Başkomutan ABD’li bir general. Türkiye istekli ve arzulu olmasına rağmen operasyona dahil edilmedi.
Peşmergelerin, silah gücünü, eğitimini, moral ve motivasyonunu yakından bilen emekli Korgeneral Altay Tokat’a göre, Irak güçlerinde peşmergenin sıklet merkezi oluşturması yanlış oldu. Onların savaş yapacak teşkilat, moral, motivasyon, eğitim, disiplin ve alışkanlıkları bakımından yetersiz olduğunu belirten Tokat, bundan sonra ne olabileceğini kurmay gözüyle şöyle anlattı:
- Bir süre sonra Türk askeri istenebilir ya da Mehmetçiği zamanında istemeyenler pişmanlık duyar. Türkiye’nin devre dışı bırakılmasının nedeni 1 Mart 2003 tezkeresinin reddi, İsrail, NATO ve izlediği dış politikalardır.
- Musul, IŞİD’den temizlenince IŞİD Irak’ta tutunamaz. Daha sonra 36’ncı paralelin kuzeyinde Kürdistan Federal Devleti, Güney’de Şii Irak Devleti ve ortada Sünni Irak Devleti kurulacak. Böylece Irak federal bir yapılanmaya geçecek. Gelecek yıllarda eski Yugoslavya’da ki gibi bölünme gerçekleşecek.
- Bu oluşumlar içinde en zararlı çıkan Türkiye ve Türkmenler olacak.
- Bölücü terör örgütü PKK’ya verilen dış destek artacak.
- Musul’un temizlenmesi uzun sürecek. Ama ABD ‘başarısız oldu’ imajı oluşmasın diye her desteği verecek. Zaten ABD desteği olmaksızın Irak ordusu başarı kazanamaz. Çünkü savaş, ordunun sahip olduğu modern harp silah ve vasıtalarının yanında ‘kuvvet çarpanları’ denilen unsurlarla kazanılır. Bu yönleriyle Silahlı Kuvvetler’in hazırlıklı olması gerekir.”
Türkiye’nin, birçok alanda geç kaldığı görülüyor. Bunun vebali de ana sorunları unutanlardadır.