Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 15 kitabe için yenileme çalışmalarının başlatılmasının ardından Avustralya ve Yeni Zelandalı yetkililer açıklamalarda bulundu.

Bir tur rehberinin sosyal medyada paylaştığı fotoğrafların ardından başta Avustralya basını olmak üzere birçok akademisyen Çanakkale'deki kitabelerin bakıma alınmasının 'kasıtlı' olarak yapıldığını öne sürdü. New Zealand Herald Tribune, İngiltere'nin saygın gazetesi The Guardian'ı kaynak göstererek yenileme çalışması yapılan kitabelerin, siyasi sebeplerle restore edildiğini öne sürdü.

Avustralya hükümetinde, Veteranlar İlişkilerinden Sorumlu Bakan Dan Tehan, "Türkiye hükümeti bize yenileme çalışmaları yapılacağının bilgisini verdi ve hiçbir Anzak anıtının ya da mezarlığının etkilenmediğini söyledi" ifadesini kullandı.

Fakat Türkiye Dışişleri Bakanlığı yapılan açıklamada spekülasyonların asılsız olduğunu duyurarak krizin büyümeden sonlanmasını sağladı. Yapılan açıklamada, "Bazı medya kuruluşlarında Arıburnu'ndaki kitabelerin kaldırıldığına dair asılsız iddialar ve yanlış anlaşılmalar var. Fakat ne geçmişi değiştirmek ne de tarihi yok etmek gibi bir amacımız yok" ifadesi kullanıldı.