Ruanda'da ve eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları davalarında savcılık yapmış olan İsviçreli hukukçu del Ponte, Ağustos ayında siyasi destek görmediği için BM'nin Suriye Soruşturma Komisyonu'ndan istifa edeceğini söylemişti.

Komisyonu altı yıl önce kuran BM İnsan Hakları Konseyi'ne dün yaptığı veda konuşmasında del Ponte, elinden gelen bir şey kalmadığı için yaşadığı çaresizlik nedeniyle istifa ettiğini söyledi. Del Ponte, "Uluslararası toplumdan ve Güvenlik Konseyi'nden Suriye'de işlenen tüm suçlar için özel bir mahkeme kurulması kararını çıkartamadık. Suriye'de yedi yıldır suç işleniyor ve bu suçlar tümüyle cezasız kalıyor. Bu kabul edilemez" ifadesini kullandı.

Del Ponte, geçen ay bir İsviçre gazetesine, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı savaş suçlarından mahkum etmek için yeterli kanıt bulunduğunu söylemişti. Del Ponte, İnsan Hakları Konseyi'nden ayrılırken Suriye'nin BM büyükelçisine, Nisan ayında Esad hükümetinin Khan Sheikhoun kasabasına düzenlediği bir saldırıda kimyasal silahlar kullandığını söyleyenin kendisi olduğunu söyledi.

Del Ponte, "Sayın Büyükelçi, o bendim" derken, "Görüşüme göre ve elimizde bulunan unsurlara dayanarak, Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu söyledim. Bugün ise resmi bir komisyon araştırmasının sonunda bu doğrulandı. Artık adalet istiyoruz; kurbanlar için adalet istiyoruz" yorumunu yaptı.