İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi, tek taraflı bağımsızlık ilan ettiğini duyurdu.

İspanya Senatosu bu kararın ardından, Katalonya'yı doğrudan yönetme kararı alarak sert ve hızlı bir yanıt verdi.

siana

Buna göre, İspanya Senatosu Katalonya'nın özerklik yetkilerini büyük oranda Madrid'e verecek Anayasa'nın 155. maddesini yürürlüğe soktu. 155'inci madde, ayrılıkçı eylemlerde bulunan bölgelerin özerkliklerinin iptal edilmesine olanak tanıyor. Madde uyarınca Madrid yönetimi Katalan polisi, yönetimi ve kamu yayıncılık kuruluşlarının kontrolünü de devralma yetkisine sahip.

Tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından meydanlardaki Katalanlar, dev ekran karşısında kutlamalara başladı. Tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından meydanlardaki Katalanlar, dev ekran karşısında kutlamalara başladı.


Barcelona'da yapılan oylamada 135 sandalyeli parlamentoda 70 evet, 10 red ve 2 de boş oy atıldı. Oylama öncesinde Sosyalist Parti, PP ve Ciudadanos protesto ederek salonu terk etti

katlaana

Geçtiğimiz ay yapılan ve İspanya Anayasa Mahkemesi'nin kabul etmediği bağımsızlık referandumu sonrasında tansiyon yükseliyor. Katılım oranının %43 olduğu bağımsızlık referandumu sonrasında bugün Barcelona'da hareketli saatler yaşandı.

kataa

AB'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
Katalan parlamentosunun bağımsızlık kararının ardından AB tarafından ilk açıklama geldi. Gelişmelerden yaklaşık 1 saat sonra yapılan açıklamayı Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaptı. Tusk, "AB için değişen bir şey yok. İspanya hala bizim muhatabımız" ifadesini kullandı. Tusk ayrıca, İspanya'nın tartışmanın gücüne önem vermesini, gücün tartışmasına önem verilmemesi gerektiğini dile getirdi.Yaşananların ardından Avrupa Komisyonu, bir yorum yapmayacaklarını açıkladı.

Öte yandan yaşananların ardından ABD'den de bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, yağptığı açıklamada Katalonya'nın İspanya'nın önemli bir parçası olduğu ve Washington'ın İspanya'yı bir bütün olarak tutmak için İspanyol hükümetini desteklediği belirtildi.

RAJOY, PUIGDEMONT'U GÖREVDEN ALMAK İSTİYOR

Katalan yönetiminin açıklamasının ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da bir açıklamada bulundu. Katalanların bağımsızlık duyurusundan sadece 1 dakika sonra Twitter'da bir mesaj yazan Rajoy, "Bütün İspanyolların sakin olmasını rica ediyorum. Kanunlar Katalonya'da meşruiyeti düzene koyacaktır" ifadesini kullandı.

Barcelona'da karar sonrası sevinç gösterileri Reuters tarafından böyle görüntülendi. Barcelona'da karar sonrası sevinç gösterileri Reuters tarafından böyle görüntülendi.


Öte yandan bu gelişmelerden önce İspanya Başbakanı Mariano Rajoy İspanya Senatosu'nda yaptığı konuşmada, Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont'u, yardımcıları ve bakanlarıyla birlikte görevden almak istediğini açıkladı.

Senato'dan çıkışında Rajoy, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rajoy, "Katalonya'nın bağımsızlığı imkansız" derken, "Tüm İspanyollara ve Katalanlara itidal çağrısında bulunuyorum. Gerekli tedbirler en iyi, en etkili ve en orantılı şekilde alınacaktır. Suç teşkil eden bu harekete karşı devlet gerekli tepkiyi verecektir" dedi. Rajoy, "İspanya büyük bir ulus ve ciddi bir ülkedir. İspanya, bazı kişilerin birlikte yaşamın kurallarını ve anayasayı ortadan kaldırma girişimlerine hiçbir şekilde ödün vermeyecektir" yorumunu yaptı.

Parlamento önüne kurulan dev ekranlarla süreci takip eden Katalanlar sevinç gösterilerinde bulundu. Parlamento önüne kurulan dev ekranlarla süreci takip eden Katalanlar sevinç gösterilerinde bulundu.


Gelinen noktada özerk bölgenin yetkilerini almaları gerektiğini çünkü önlerinde başka seçenek olmadığını belirten Rajoy, Katalonya yönetimini, bağımsızlık talebinde ısrar ederek "hukukun üstünlüğü prensibine uymamakla" suçladı.

bagims

Ayrıntılar geliyor...