15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümüne az bir süre kala İstanbul'a dikilecek 15 Temmuz anıtlarının ayrıntıları da belli olmaya başladı.

Nakkaştepe'ye şehitler anıtı yapılırken İstanbul'un tarihi semtlerinden Çengelköy'e de mermi çekirdeği şeklinde bir çeşme yapılacağı açıklandı.

Yapılacak çeşme 30 ton ağırlığında ve 4.5 metre yüksekliğinde olacak.

Dikilecek anıtın görseli henüz yayımlanmadı. Fakat mermi çekirdeği şeklinde olacak olması tepki çekiyor.

Bu tepkilerden biri ünlü tarihçi-yazar Murat Bardakçı'ya ait. Bardakçı bugün Habertürk'te yayımlanan yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Çınaraltı” diye bilinen meydan ile çevresi elden geçirilecek; sıvalar, boyalar, vesaireler yenilenip mekâna daha güzel bir görünüm verilecek ve Çengelköy’ün girişine mermi çekirdeği şeklinde 4.5 metre yüksekliğinde bir de çeşme inşa edilecek ve çeşmenin çanağı hilâl olacakmış.

CAN VERENLERİN HATIRASINA...


Çengelköy 15 Temmuz gecesi büyük zulme uğramış, darbe teşebbüsüne direnen semtin masum sâkinleri katledilmişler ve halk sonraki hemen günlerde Kuleli Askerî Lisesi’nin yanıbaşlarında eğitime devam etmesine haklı olarak karşı çıkmıştı.

Bu faciaların yaşandığı bir semtin meydanına o meş’um gece ile işlenen cinayetleri hatırlatacak 4.5 metrelik bir mermi heykeli dikmek kimbilir kimin fikridir ama akıl kârı bir iş olmadığı bellidir! Zira, 15 Temmuz’un hatırlatma vasıtasının mermi, silâh yahut kasatura gibi can alma âletleri değil; memleketini, devletini ve rejimi korumak maksadıyla canlarını verenleri gösteren başka bir sembol olması gerekir. Yani can alanı değil, can vereni temsil edecek bir görüntü!

Bir darbenin haklılığı iddiası ile şehrin koskoca meydanına dikilen kasaturanın nihayet sökülebilmesinden seneler sonra bir başka meydana halkı katletmede kullanılan mermilerden birinin heykelinin dikilmeye kalkışılmasını akıl ve mantık kabul edemiyor!

Nagehan Alçı ise Habertürk'teki yazasında Çengelköy'e 'mermi değil güvercin gerek' ifadesini kullandı. İşte Alçı'nın yazısının ilgili bölümü:

BİR Çengelköylü olarak iki gündür dikkatle takip ediyorum: İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından semtimizin “rehabilite” edileceği açıklandı. Birçok bina yenilenecek, yollar yapılacak, denize nazır saçma sapan otopark alanı belediye tesisi olacak vs... Bunların hepsi güzel. Çengelköy, Boğaz’da eski havasını koruyan, bambaşka bir dünyadır, yolları ve kaldırımları da epey bakımsızdır, dolayısıyla bu güzelliği rötuşlamak çok doğru bir karar.

Ancak dün bizim gazetede Nihal Bengisu Karaca’nın da çok haklı bir şekilde tepki gösterdiği gibi bu “makyaj” kapsamında semtin girişine bir de mermi şeklinde 15 Temmuz Çeşmesi inşa etmek hangi aklın ürünü?

15 Temmuz’u mermilerle, silahlarla değil, cesaretle, özgürlükle, inançla hatırlamamız gerekmez mi? Mesela Çengelköy’e, tüyleri diken diken eden ve 15 Temmuz kahramanlarını değil, darbecilerini hatırlatan mermi yerine özgürlüğü temsil eden güvercin şeklinde bir çeşme yapılsa çok daha anlamlı olmaz mı?

[custom_content title="ÇENGELKÖY'DE NE OLMUŞTU?" desc="15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı gece darbecilere karşı en büyük direnişin yaşandığı yerlerden biri Çengelköy olmuştu. Darbeye direnen vatandaşlar ile darbeci askerler arasında yaşanan olaylarda 17 vatandaş hayatını kaybetmiş onlarca vatandaş yaralanmıştı. "]